Honnan tudhatjuk, hogy az adott vízben tilos a fürdés?

strandlabda, beach, strand
Vágólapra másolva!
Sajnos a fizetős strandok is egyre nagyobb teret hódítanak, már alig lehet találni olyan fürdőhelyet, ahol nem kell belépődíjat fizetni. Azért aki keres, az talál, de nagyon kell figyelni, hogy hol dobjuk le a textilt magunkról, mert ha nem jó helyen, akkor szabálysértési bírság is lehet a vége. A D.A.S. JogSzerviz szakértője ad jó tanácsokat.
Vágólapra másolva!

A fürdőzés szabályait külön rendelet szabályozza – húzta alá dr. Sáfrány Írisz.

Ennek alapján a folyóvizekben (folyók, állandó és időszakos vízfolyások, holtágak) és állóvizekben (mesterséges és természetes tavak), továbbá vízi létesítmények (csatornák) vizében fürödni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek.

Ha egy adott szabad víznél tiltott a fürdőzés, akkor ezt tábla jelzi. A fürdési tilalmat 60×30 cm méretű fehér alapú kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló és átlósan 3 cm széles piros csíkkal áthúzott táblával kell jelölni.

A táblán megjelölésre kerülhet az is, ha a fürdési tilalom csak a partszakasz egy részére vonatkozik, ekkor a távolság feltüntetésre került a táblán.

Mi minősül fürdésnek?

Egyszerűnek tűnhet a kérdés, de valójában nem az. Úgy is fürödhetünk akár szabad vízben, hogy egy csepp víz sem ér a testünkhöz.

A jogszabály ugyanis nemcsak azt minősíti fürdésnek, ahol az ember csobban egyet a hűsítő vízben, hanem az olyan úszóeszköz használatát is, amely nem minősül csónaknak, nem kell hozzá hajóokmány vagy vízi sporteszköznek minősül. Ennek alapján a vízen gumimatracon tespedés fürdőzésnek minősül, míg a jetski-n fel-le száguldozás nem.

Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék. A kijelölt fürdőhely határaitól 150 méteren belül vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pálya nem jelölhető ki.

Hol tilos a fürdőzés?

A rendelet részletesen szabályozza azokat a helyeket, ahol akkor sem lehet fürdeni, ha egyébként tiltó tábla nincs kihelyezve.

Ez alapján tiltó tábla nélkül sem lehet fürdeni hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében; vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében.

Nem lehet fürdeni kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízis-portpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében.

Nyilvánvaló, ettől függetlenül a jogszabály is kimondja, hogy nem szabad fürdeni egészségre ártalmas vizekben.

A kijelölt fürdőhelyek kivételével nem lehet fürdeni a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben. Tehát aki Budán szeretne csobbanni egyet a Feneketlen-tóban, annak ezt kifejezetten nem ajánljuk.

A Balatonnak és a Tisza-tónak vannak meghatározott helyei, ahol a fürdés tilos. Ilyen a vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területe, a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területe a parttól 500 méternél nagyobb távolsága, valamint a Tisza-tó területe a parttól 500 méternél nagyobb távolsága.

z éjszakai fürdőzés szerelmeseinek is rossz hír, hogy éjszaka és korlátozott látási viszonyok között is tilos fürdeni, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, de ebben az esetben is, legfeljebb a mély víz határáig.

Hat éven aluli, valamint úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben.

Viharjelzés

A viharjelző berendezések adta jel figyelembe vétele szintén nagyon fontos a szabad vizek használata során. Ilyen berendezést bárki láthatott már, aki egyszer is járt a Balaton és egy kicsit tüzetesebben megvizsgálta a panorámát.

Forrás: Pixabay

A viharjelző berendezéseket, mindig a tó túlpartján kell keresnünk, ezek az apró fények jelzik, hogy a túlparton milyen az időjárás és kell-e számítani hirtelen időjárás-változásra. A Balatonon – keleti, középső és nyugati medencékre bontva -, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon minden év április elsejétől október harmincegyedikéig üzemelnek a vihar-előrejelzők.

Viharjelzés során megkülönböztetünk I. fokú és II. fokú viharjelzést. Az I. fokú viharjelzés – percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni.

Ez alól kivételt képez az országos sportági szakszövetség versenynaptárban szereplő, kizárólag versenyengedéllyel rendelkező versenyzők részvételével rendezett úszóversenyen való részvétel.

Első fokú riasztás esetén – ekkor percenként kilencvenszer villan fel a sárga fény – fürödni tilos.

Érdemes meggondolni hol mártózunk meg egy kicsit, mert a tiltott fürdés szabálysértési kategória, mely esetén pénzbírságban részesíthetnek bennünket. A pénzbírság összege 5.000 Ft-tól, akár 150.000 Ft-ig is terjedhet.

https://das.hu/