Párhuzamos közlekedés és a KRESZ speciális előírásai

autópálya Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt
M7 kamion
Vágólapra másolva!
Legyen szó autópályán, gyorsforgalmi úton vagy belvárosi többsávos utakon a párhuzamos közlekedésről, érdemes megismerni a KRESZ vonatkozó speciális előírásait. A D.A.S. JogSzerviz szakértőjének összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Mikor beszélünk párhuzamos közlekedésről? Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttestről van szó, ha az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van kialakítva – emelte ki dr. Gombolai Éva.

Az autóbusz forgalmi sávot, a kapaszkodósávot, a gyorsító- és a lassítósávot, valamint a kerékpársávot a párhuzamos közlekedés szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.

Párhuzamos közlekedés – Jobbra tarts

A KRESZ ilyen esetben előírja a jobbra tartási kötelezettséget, azaz bizonyos kivételektől eltekintve a külső sávban kell haladnunk.

Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad. Ez azt is jelenti, hogy előzés után is vissza kell térni oda.

Mikor haladhatunk a belső sávban?

Egyfelől előzés, balra kanyarodás és megfordulás esetét kivéve (autópályán és gyorsforgalmi úton nem fordulhatunk balra és meg sem) akkor haladhatunk folyamatosan a belső sávban, ha

– 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy

– lakott területen – távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza;

– ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat.

Ha kettőnél is több sáv van

A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára kettőnél több forgalmi sáv van útburkolati jelekkel kijelölve, a fenti szabályokat kell értelemszerűen alkalmazni.

Forrás: NÚSZ Zrt

Az ilyen úttesten azonban a második forgalmi sávban bármely gépjárművel szabad közlekedni. A harmadik és további (belső) forgalmi sávokra – a balra bekanyarodás esetét kivéve – ráhajtani csak személygépkocsival és motorkerékpárral szabad.

Folyamatos haladás a belső sávban és a szlalomozás tilalma

Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni.

Ennek feltétele, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza.

Ez egyébként kivételes lehetőséget teremt a jobbról előzés tilalma alól is, mert az ilyen módon haladó jármű mellett fokozott figyelemmel jobbról el szabad haladni, a forgalmi sávokat azonban – a gyorsabb előrehaladás érdekében – kis távolságon belül ismételten változtatni, és ezzel a közlekedés résztvevőit zavarni tilos.

Ha a forgalom sűrűsége folytán a forgalmi sávokban összefüggő járműoszlopok alakultak ki, forgalmi sávot változtatni csak abban az esetben szabad, ha a vezető bekanyarodásra vagy megállásra kíván felkészülni.

https://das.hu/