Bűnpártolás vagy bűnsegédlet?

paragrafus
http://www.dreamstime.com/stock-photo-green-paragraph-image8677990
Vágólapra másolva!
Vigyázat, a bűnpártolás egy önálló bűncselekmény, és nem keverendő össze azzal, ha társ-tettesként részt is veszünk egy bűncselekményben, vagy akár bűnsegédként működünk közre – figyelmeztet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A jogban nem ajánlatos egymáshoz hasonló fogalmakat szinonimaként használni, mert nagyon melléfoghatunk. A jogban sem mindegy, hogy bűnsegéd vagy bűnpártolás – hangsúlyozta dr. Schiffer Zsolt.

A bűnsegéd az elkövetők egy típusa. Tehát a bűnsegéd nem egy önálló bűncselekmény tettese, hanem egy tettes által elkövetett másik bűncselekmény (pl. lopás) egyik elkövetője lesz.

Az elkövetők lehetnek a tettesek, vagy részesek. A bűnsegéd részese a bűncselekménynek, de nem ő a tettes. A bűnsegéd önmagában nem valósít meg bűncselekményt, csak magatartásával elősegíti a tettes sikeres bűnelkövetését. Példa: aki kifigyeli, hogy jönnek-e az utcán, miközben a tettes lop, az a bűnsegéd.

Társ-tettesekről akkor beszélhetünk, ha mindketten lopnak. Akár felváltva lopnak és figyelik az utcát, akár együtt lopnak végig, de a lényeg az, hogy egymás tevékenységéről tudva, közösen valósítják meg a bűncselekményt.

Annyiban különbözik tehát a társ-tettesség a bűnsegédlettől, hogy a társ-tettesek közül mindkettő elköveti a bűncselekményt, míg a bűnsegéd csak segíti a társát az elkövetésben, de önmaga nem lép a törvényi tényállás keretei közé.

A bűnsegéd egy elkövető, a bűnpártolás pedig egy bűncselekmény. Olyan, mint az emberölés, testi sértés, lopás, csalás stb. Bűnsegédje tehát bármelyik szándékos bűncselekménynek lehet. Széles a paletta, a lehetőségek tárháza kifogyhatatlan. Lehet valaki csalás bűnsegédje, vagy lopás bűnsegédje is.

Ugyanakkor a bűnsegéd ennek az adott bűncselekménynek lesz a részese (pl. emberölés) és ezzel a bűncselekménnyel fogják megvádolni is. Részesként tehát emberölésben fogják bűnösnek kimondani, és a szerepe alapján súlyozzák majd a büntetést.

A bűnpártolás viszont önálló bűncselekmény, és a bűnpártolás elkövetője a bűnpártolás tettese. Magyarán akármit követett el az, akit mi elbújtatunk, mi nem az ő bűncselekményének a részesei leszünk, hanem a bűnpártolás tettesei.

Aki tehát elbújtat egy gyilkost, vagy segít elásni a holttestet, azt nem emberöléssel fogják megvádolni, hanem bűnpártolással. Ezzel ellentétben, aki bűnsegédként részt vett az emberölésben, az emberölésért fog felelni részesként.

Bűnpártolást alapvetően három módon lehet elkövetni. Segítséget nyújtunk az elkövetőnek a menekülésben, a büntetőeljárás sikerét meghiúsítani törekszünk, vagy közreműködünk a bűncselekményből származó előny biztosításában.

Magyarán első mód az, ha elbújtatja valaki az elkövetőt, második, ha mondjuk segít eltüntetni bizonyítékokat. A harmadikkal vigyázni kell, ugyanis, ha valaki segít megőrizni a lopott árut, amíg a tettes azt el tudja passzolni, az még bűnpártolás lesz. De ha valaki már mondjuk, segít eladni a kábítószert az könnyen átcsúszhat más bűncselekmények keretei közé.

Forrás: Milous Chab - Dreamstime

Fontos, hogy minderre anélkül kerüljön sor, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyeztek volna. Miért fontos ez? Azért, mert ha előre megbeszéljük, hogy lopj csak nyugodtan, majd én eladom a szajrét, akkor már nem bűnpártolásról van szó.

Vannak a bűnpártolásnak súlyosabban minősülő esetei, mondjuk, ha a bűnpártoló haszonszerzés érdekében cselekszik. Azaz pénzt kér a tettestől, hogy elbújtassa a kamrában.

Szintén súlyosabb eset, ha emberölés, emberrablás, terrorizmus, vagy egyéb súlyos bűncselekmények elkövetőinek érdekében cselekszik a bűnpártoló. Nem mindegy tehát, hogy egy bolti szarkát bújtatja el valaki, vagy Bin Ladent.

És akkor most komolyan nem bújtathatom el a legjobb barátomat, ha üldözi a rendőrség? Nos, sajnos ez esetben bűnpártolást követünk el.

A bűnpártolás első elkövetési módja miatt – tehát ha valaki segít az elkövetőnek menekülni – nem büntethető az, aki közeli hozzátartozója érdekében cselekszik. Nyilván nem várja el tehát a jogalkotó, hogy feladjuk a hatóságok elől menekülő házastársunkat, gyermekünket vagy testvérünket. (Kivéve, ha pl. rendőrök vagyunk).

De ne értsük félre, ugyanis a többi elkövetési mód alól ez sem ad felmentést! Tehát nem segíthetek bizonyítékokat eltüntetni, hullát elásni, lopott cuccot megőrizni a legközelebbi hozzátartozóimnak sem.

A legközelebbi hozzátartozónk érdekében sem akadályozhatjuk a nyomozást, hamisíthatunk meg bizonyítékokat. Sőt, nem vádolhatunk másokat hamisan azért, hogy mentsük a szeretteinket.

https://das.hu/