Végrehajtói kamara: valótlan információkon alapul a Fehér Kéményseprők média-hackje

Vágólapra másolva!
Valótlan információkon alapszik a Fehér Kéményseprők öncélú média-hackje, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara működése ugyanis teljes mértékben jogszerű, a hatályos jogszabályoknak megfelelő - értesült az [origo] a végrehajtói kamarától.
Vágólapra másolva!

A Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetségének a napokban megtartott sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy minden kilakoltatás és ingatlanárverés jogtalanul folyt és folyik le Magyarországon az érvényben lévő törvények szerint, ugyanis a kamara sehol nincs bejegyezve.

A kamarától a következőkről értesültünk: a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát az 1994. évi LIII. sz. törvény hozta létre. A kamara megalakulásakor beadványban kérte a társadalmi szervezeteket nyilvántartó Fővárosi Bíróságtól köztestületként való nyilvántartásba vételét.

A Fővárosi Bíróság végzésében kijelentette, hogy "a Kamara a Polgári törvénykönyv 65. § 2. bekezdés alapján köztestület, amelynek létrehozását a Ptk. 65. § 1. bekezdés alapján az 1994. évi LIII. törvény rendelte el."

Mivel az 1994. évi LIII. törvény 249. § 2. bekezdése egyben kimondta a kamara jogi személyiségét is - tehát a jogképességet nem bírósági bejegyzés, hanem a törvényi felhatalmazás folytán nyerte el - a bírósági nyilvántartásba vétel szükségtelen és nem is lehetséges - tudta meg az [origo].

A média-heck a jogbiztonságot veszélyezteti?

A kamara keddi közleménye szerint működése jogszerű, és cáfolják azt is, hogy a kamarai tagsággal rendelkező végrehajtók - akiket az igazságügyi miniszter nevez ki a meghatározott helyi bíróság mellé, és akik kinevezésükkel automatikusan a kamara tagjává válnak - nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően végeznék feladataikat.

Valamely jogszabályi előíráson alapuló jogi személyiséggel rendelkező szervezet legitimitásának megkérdőjelezése, illetve ezen keresztül a tagjai által foganatosított eljárások jogszerűségének megkérdőjelezése súlyosan sérti az adott szervezet jó hírnevét és áttételesen veszélyeztetheti a jogbiztonságot is.

A kamara valamennyi, a jó hírnevét sértő megalapozatlan állítást cáfol, és indokolt esetben megteszi a szükséges lépéseket a jogsértések megszűntetésére, illetve az így okozott jó hírnév megsértésének helyreállítására - tudtuk meg.

Hatszáz tagú kamara

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara az 1994. évi LIII. törvény 249. § 1. bekezdése értelmében az önálló bírósági végrehajtók önkormányzati szerve. A Magyarországon 1995 óta működő önálló bírósági végrehajtói szervezet közel hatszáz tagot tömörít.

A tagok, valamint az önálló bírósági végrehajtók által foglalkoztatott mintegy kétezer fős adminisztratív személyzet teljes körűen látja el az igazságszolgáltatásban polgári peres és nemperes eljárásban hozott kötelezést vagy marasztalást tartalmazó határozatok végrehajtását.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara a tagok feletti igazgatási és felügyeleti feladatok ellátása mellett széleskörű tevékenységet folytat a végrehajtási eljárások gyorsításában és hatékonyabbá tételében, valamint az ehhez kapcsolódó jogalkotási és jogalkalmazási problémák megoldásában bel- és külföldön egyaránt.