A PIP-mellimplantátumok gyártója kötelezhető kártérítésre

Vágólapra másolva!
A termékfelelősség szabályai alapján nem a műtétet végző egészségügyi intézmény kötelezhető a kár megtérítésére, hanem a mellimplantátum gyártója, és azok a nők is perelhetnek, akik a Poly Implant Prothese (PIP) implantátumot több mint három évvel ezelőtt ültették be magukba - mondta el az [origo] - nak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A termékfelelősség szabályai alapján nem a műtétet végző egészségügyi intézmény kötelezhető a kár megtérítésére, hanem a mellimplantátum gyártója, aki az általa gyártott termékért annak forgalomba hozatalától számított tíz évig is felelősséggel tartozhat - mutatott rá dr. Burján Zsuzsanna.

Abban az esetben, amennyiben az érintett hibás terméket importálják, úgy az importőrre megfelelően kell alkalmazni a gyártóra vonatkozó szabályokat. Így akár a termék gyártója, akár a termék importőre - amennyiben ennek feltételei fennállnak - felelősséggel tartozhat a termék hibája folytán bekövetkezett károkért.

Ezek a károk lehetnek úgynevezett dologi károk, úgy, mint például a helyreállító műtét költségei, vagy egy egészségügyi károsodás esetén, akár nem vagyoni károk is. A kárt, a termék hibáját és a kettő közötti okozati összefüggést a károsult köteles bizonyítani - hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Bizonyítási nehézségek

Azonban abban az esetben, amennyiben ez bizonyításra kerül, úgy az ellenérdekű fél csak akkor fog mentesülni a helytállási kötelezettsége alól, amennyiben bizonyítja, hogy a terméket nem hozta fogalomba, vagy a termék az általa történő forgalomba hozatal időpontjában hibátlan volt és a hiba oka később keletkezett, vagy esetleg a termék a forgalomba hozatala időpontjában a hiba a tudomány és a technika állása szerint nem volt felismerhető.

A termékfelelősségi szabályok alapján egy termék - akár egy mellimplantátum - akkor hibás, ha nem nyújtja azt a biztonságot, amely általában elvárható, figyelemmel különösen a termék rendeltetésére, az ésszerűen várható használatára, a termékkel kapcsolatos tájékoztatásra, a termék forgalomba hozatalának időpontjára, a tudomány és a technika állására.

Akiknek kötelező a cserét elvégezni

Dr. Burján Zsuzsanna hangsúlyozta: a hibás termék cseréjét vagy az eredeti állapot helyreállítását követeli, akkor a műtétet végző és az implantátumot biztosító intézmény köteles elvégezni térítésmentesen a helyreállító beavatkozást (akár a cserét, akár az eredeti állapot helyreállítását).

A jog ezt az úgynevezett hibás teljesítés körében szabályozza, mely igényérvényesítésének határideje az eredeti műtéttől számított három év. Így ezen a jogcímen azok a nők fogják tudni igényeiket feltehetőleg sikeresen érvényesíteni (amennyiben a hibás teljesítés tényét is bizonyítani tudják), amennyiben kevesebb, mint három éve estek át az átalakító műtéten.

Mindez azt jelentheti, hogy amennyiben az eredeti beültetéstől számított objektív három év eltelt, úgy a hibás teljesítés jogcímén nem lesz eredményes a sikeres igényérvényesítés - mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Több mint három éve

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mit tehetnek azok a nők, akik több mint három éve szánták rá magukat az érintett implantátumokkal a mellműtétre? Szerencsére számukra is lehet megfelelő jogcím az igényérvényesítéshez.

Ugyanis a termékfelelősség szabályai alapján az érintett nők a kártérítési igényüket három éves elévülési határidő alatt érvényesíthetik, azonban ez a három éves határidő akkor kezdődik, amikor a károsult tudomást szerzett a kár bekövetkeztéről, vagy a termék hibájáról.

Dr. Burján Zsuzsanna szerint ez azt is jelenti, hogy lehet, hogy erre csak több évvel a beültetést végző műtétet követően kerül sor. Ez lényeges különbség a hibás teljesítés határidejéhez képest. Világszerte összesen háromszázezerre becsülik azon nők számát, akik Poly Implant Prothese (PIP) implantátumot kaptak, Magyarország harmadik a veszélyességi listán, az érintett magyar nők számát tízezerre becsülik.