Ki felel a nyári vízi csúszda balesetekért?

Vágólapra másolva!
A napjainkra elterjedt csúszdaparkok veszélyeket is rejtenek a látogatók számára, és bár üzemeltetésüket szigorú biztonsági szabályok írják elő, az elmúlt időszakban számos jogvita alakult ki a különböző okokból bekövetkezett sérülések, balesetek okán. A D.A.S. JogSzerviz szakértői szerint a legtöbb esetben azt a vitatott kérdést kell eldönteni, hogy meddig terjed a látogató felelőssége, és a csúszdaparkok üzemeltetőit milyen jogi kötelezettségek terhelik a biztonságos működés biztosítása tekintetében.
Vágólapra másolva!

A vízügyi biztonsági szabályzat kiadásáról szóló 24/2007. KvVM rendelet szerint, a vízi csúszdákat, a medencékben a csobbanási magasságot, valamint a vízmélységet, a csúszdák használatára vonatkozó szabályokat piktogramokkal is jelölni kell - mondta el a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Dr. Sándor Anita kifejtette: a fenti rendelkezés alapján a fürdőző vendég köteles betartani azokat a szabályokat, amelyeket külön jelzésekkel is feltüntetnek. Amennyiben egy fürdőző a szabályok be nem tartásából eredően balesetet szenved, úgy az üzemeltetőtől kártérítés nem követelhető. Ennek oka az, hogy a baleset a fürdőző szabályszerűtlen magatartásából ered, ezért pedig más nem tehető felelőssé.

Ennek megfelelően a fürdőt elsősorban akkor terheli felelősség, ha nem szabályszerűen üzemelteti a csúszdát, nincs megfelelően karbantartva az eszköz, illetve hiányzik a használatra vonatkozó jelzés. Abban az esetben is felelős lehet a fürdő, ha az intenzív vízmozgást, örvénylést, áramlást előidéző élményfürdő elemek üzemeltetése alatt nem biztosít állandó uszodamesteri felügyeletet.

Veszélyes üzemnek minősül

Mindezek mellett a fürdők veszélyes üzemnek is minősülnek - hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Ez annyit jelent, hogy amennyiben a fürdőző szabályosan használta az adott eszközt, valamint az üzemeltető sem mulasztott, a fürdő abban az esetben is felelősséggel tartozik az elszenvedett károkért. A fürdő csak nagyon szűk körben mentheti ki magát: nem felel a bekövetkezett kárért, ha bizonyítani tudja, hogy azt olyan elháríthatatlan ok idézte elő, amely a fokozott veszéllyel járó tevékenység körén kívül esik.

Abban az esetben pedig, ha a csúszdák vagy egyéb élményfürdő elemek használata során több fürdőző szenved egyszerre balesetet, az egymással szembeni felelősségüket is vizsgálni kell, nem csupán az üzemeltetőét.

A fentieken túl kártérítés követelése esetén a kártérítés általános szabályai szerint minden esetben a károsult köteles bizonyítani a kár bekövetkeztének tényét, anyagi kár esetében annak összegszerűségét, valamint az okozatosság meglétét. Személyi sérülésből eredő nem vagyoni kárigény esetében mindenképp szükséges orvosi szakvélemény a sérülés mértékéről, valamint annak okáról - mondta dr. Sándor Anita.

Akkor is, ha nem az ő hibájából

Mivel a csúszda veszélyes üzem, ezért az üzemeltető akkor is felelősséggel tartozik, ha nem az ő hibájából történt meg a baleset. Amennyiben a baleset visszavezethető a csúszda veszélyes üzemi jellegére és azt nem a vendégek okozták, akkor a kártérítésért a csúszda üzemeltetője felelősséggel tartozik. Például, ha egy vendég az előírt szabályokat betartva a csúszdából kirepül, akkor az ebből eredő károkat a csúszda üzemeltetőjétől érvényesen lehet követelni, annak ellenére, hogy nem feltétlenül lehet az ilyen baleseteket tervezésbeli hiányosságokra visszavezetni - húzta alá a D.A.S. JogSzerviz másik szakértője, dr. Vizi András.

A veszélyes üzemi jelleg miatt az üzemeltetőnek mindent meg kell tennie a baleset elhárítása érdekében. Ez adott esetben jelentheti azt is, hogy fény-, vagy hangjelzéssel tájékoztatja a vendégeket arról, hogy a csúszdát használatba vehetik. Ennél a példánál maradva nyilvánvaló, hogy a csúszdát egyszerre csak egy személy használhatja és a csúszda végénél lévő biztonsági sáv elhagyására is elegendő időt kell biztosítani.

A nem belátható csúszdáknál ezért az időmérő és jelző eszköz használata gyakorlatilag nem elhagyható. Érdemes azt is leszögezni, hogy nem mentesíti a felelősség alól csúszda üzemeltetőjét a népszerű felirat sem: "csúszdát mindenki csak a saját felelősségére használhatja" - mondta a szakember.