Vágólapra másolva!
A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara sem találja Zoltán Ákos végrehajtót, akivel egy hete azért foglalkozik a magyar média, mert Lippai László színművész ötmillió forint értékű autóját 61 ezer forintos adósság miatt árvereztette el. A kamara elnöksége titkára, Schmidt Zoltán szerint Zoltán Ákostól - aki ellen több fegyelmi eljárás is folyamatban van - soron kívül bekérték az iratokat, ám eddig nem tudtak vele kapcsolatba lépni és nem tudják elérni, annyit tudnak, hogy Zoltán Ákosnak a mai napi is fegyelmi tárgyalása volt Tatabányán.
Vágólapra másolva!

A Blikk adott számot a múlt héten arról, hogy "Lippai László színművész ötmilliós Honda CR-V-je, ami egy 30 ezer forintos bírságból kamatokkal és illetékekkel 61 ezer forintosra duzzadt adósság miatt került kalapács alá."

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségi titkára, Schmidt Zoltán a hétfői rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, ennek megtartását szükségesnek látták a kialakult ügyben, egyébként maga a felügyeletet ellátó Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is haladéktalan tájékoztatást kért Lippai László ügyéről.

Az iratokat a sajtótájékoztatóig nem kapták meg Zoltán Ákostól, elérni sem tudták. A hivatalos iratok pedig annak eldöntéséhez kellenek, hogy szükséges-e fegyelmi eljárást kezdeményezni, ezt akkor teheti meg a kamara, ha a végrehajtó tevékenységével megszegte hivatásbeli kötelezettségeit, vagy a közbizalmat súlyosan megingatta. Schmidt Zoltán hangsúlyozta: a kamara csak kezdeményezhet, az eljárást bíróság folytathatja le és csak bíróság mondhatja ki a végrehajtó hivatalvesztését.

A törvény a fokozatosság elvét írja elő

A konkrét ügy kapcsán a kamara elnökségi titkára annyit mondott, a hivatalos iratok megtekintése, elemzése nélkül nem lehet egyelőre arról nyilatkozni, hogy pontosan mi és hogyan történt, ám a 61 ezer forintos tartozáshoz képest az árverezett gépjármű becsértéke alacsonynak tűnik. (A sajtótájékoztatón jelenlévő Lippai László ekkor felajánlotta, hogy az ügy iratait átadja a kamarának.)

A végrehajtási törvényben ráadásul szerepel az úgynevezett fokozatosság elve, vagyis, először az adós pénzforgalmi számláit, munkabérét vizsgálják, és csak ezt követően kerülhet sor a követelés nagyságával arányos ingóság lefoglalására.

Jogszabályváltás

Schmidt Zoltán megerősítette az [origo] kérdésére, hogy Zoltán Ákos ellen egy eljárás már bíróság előtt van, ám ezen, az úgynevezett szolgálati, fegyelmi bíróságok tekintetében 2012 januárjától jogszabályváltozás történt, és feltehetően a szervezeti átalakítás miatt még nem született döntés. Arra kérdésre nem tudta megmondani pontosan, hogy Zoltán Ákosnak hány fegyelmi ügye van jelenleg folyamatban, annyit tudnak, hogy Zoltán Ákosnak a mai nap is fegyelmi tárgyalása volt Tatabányán.