Biztonsági öv használata: összhangban az uniós irányelvekkel

Vágólapra másolva!
Közúti ellenőrzések során kiderült, hogy a gépjárművezetők majdnem fele nem használ biztonsági övet, annak ellenére, hogy fentiek mellett, ez egy nagyon komoly szabálysértés, ami természetesen büntetéssel jár.  A büntetés mértékét kormányrendelet határozza meg, amely lakott területen tízezer, azon kívül tizenötezer, autópályán pedig húszezer forint - mondta el az [origo]-nak a D.A.S. JogSzerviz szakértője, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy a jelenlegi szabályozás összhangban áll az európai uniós irányelvekkel.
Vágólapra másolva!

Dr. Nyilas Anita kifejtette: a KRESZ kötelezővé teszi a biztonsági öv gépjárművekbe történő beszerelését, valamint úgy rendelkezik, hogy a közúti forgalomban a gépjármű biztonsági övvel felszerelt ülésein, csak abban az esetben utazhatnak, amennyiben azzal megfelelően rögzítették magukat az abban tartózkodók.

Korábban a gépjárműben utazó e kötelezettségének elmulasztása esetében a gépjármű vezetőt tették felelőssé, ő viselte a következményeket - hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A jelenlegi szabályozás, összhangban az európai uniós irányelvekkel, azonban úgy rendelkezik, hogy az utasok a biztonsági övvel felszerelt ülésekhez kötelesek magukat rögzíteni, ennek elmulasztásáért tehát, ők felelősek, kivéve természetesen 14 év alatti gyermekek esetében, tekintve, hogy koruk miatt, ők nem vonhatóak felelősségre.

A kivételek

Kivételek természetesen vannak a biztonsági öv használatának kötelezettsége alól. Nem kell becsatolni a biztonsági övet a gépjármű vezetőnek, amennyiben hátramenetben közlekedik, valamint amennyiben taxi üzemmódban utast szállít.

Mentesül továbbá a kötelezettség alól, a lakott területen és azon kívül menetrend szerint utast szállító autóbusz, amennyiben az álló utasokat is szállíthat, az ilyen autóbuszon utazó 3. életévét be nem töltött gyermek, továbbá mentesül e kötelezettség alól, aki erre irányuló orvosi igazolással rendelkezik. A mentő betegellátó terében szállított beteg bekötése szintén mellőzhető, amennyiben az állapota romlását idézné elő, avagy hátrányosan befolyásolná a beteg ellátását - sorolta fel dr. Nyilas Anita.

Külön szabályok gyermekekre

A gyermekekre egyébként külön szabályok vonatkoznak a témát illetően. A 150 cm-nél alacsonyabb, valamint a 3 év alatti gyermek kizárólag gyermekbiztonsági rendszerben, gyermekülésben szállítható, amelyet a gyári rögzítési pontokhoz kell csatlakoztatni. A gyermekülés nem helyezhető az első ülésre, csak menetiránnyal ellentétes irányban illetve kizárólag akkor, amennyiben légzsák nincs beépítve, vagy az inaktiválva van.

Azok a gyermekek, akik már kinőtték a gyermekülést, azonban a gyárilag beépített biztonsági övekhez biztonsággal magasságuk miatt, még nem rögzíthetőek, esetükben ülésmagasító használható.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője végezetül megjegyezte: bár kismamák esetében nagyon kényelmetlen, azonban esetükben is nagyon fontos a biztonsági öv használata, ugyanis sok esetben a gyermek élete múlhat rajta. Léteznek már olyan biztonsági övek, amelyek megkönnyítik a viselését és kényelmi szempontok alapján vannak kialakítva, esetükben tehát ajánlatos utána járni, ezek fellelhetőségének.

Egy fontos változtatás

A gyermeke védelme érdekében 2010 januárjától a gépkocsiban vagy a moped autóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert kialakításától függően a járműnek erre a célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz vagy ennek bekötési pontjaihoz kell csatlakoztatni.

A gépkocsi és a moped autó üléseihez - a vezető ülését kivéve - gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be. Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel, vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.

A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni,

ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható,

ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető,

ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik,

a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban,

ha 3. életévét még nem töltötte be és állva utazik az autóbuszban.