A síbiztosítás a sportolót, a poggyászt és a felszerelést is védi

Vágólapra másolva!
A síbiztosítás nem csupán magát a síelőt védi, hanem biztosítható vele a poggyász, a sífelszerelés, az egyéb sporteszközök, amelyek értéke akár a több százezer forintot is elérheti. Sőt, még akkor is fennállhat a biztosító fizetési kötelezettsége, ha a felszerelés csak bérlik a síelők - mondta el az [origo]-nak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Bezzegh Edina szerint, ha valaki síelni, vagy snowboardozni indul az utasbiztosításnak egy speciális változatát, a síbiztosítást érdemes választania. A síbiztosítás ugyanis azon kívül, hogy utazás során megvéd, számos különös esetben is pénzügyi segítségünkre van, melyek egy síelés, vagy egyéb téli sport során előfordulhatnak.

A síbiztosítás nem csak magát a síelőt védi meg, hanem biztosítjuk vele a poggyászokat, a sífelszereléseket, egyéb sporteszközöket, amelyek értéke akár a több százezer forintot is elérheti.

A síbiztosítás esetén biztosított vagyontárgynak minősülnek általában a biztosított által Magyarországról külföldre vitt útipoggyászon, valamint ruházaton kívül a téli sport gyakorlásához szükséges sportfelszerelések is, az ehhez tartozó védőfelszereléssel, és sportruházattal együtt.

Fennállhat a biztosító fizetési kötelezettsége akkor is, ha a felszerelést csak béreljük, ennek azonban feltétele, hogy a bérlés ténye hitelt érdemlően igazolható legyen, így a bérlésről szóló iratokat gondosan meg kell őrizni.

A síelők testi épsége érdekében

Emellett azonban mégis csak elsődleges feladata a biztosításnak, hogy a síelők testi épségének megőrzését mozdítsa elő baj esetén. Az utazás alatt a síelő megbetegedhet, és kórházi ellátásra szorulhat, melynek költségeit a biztosítás megléte esetén a betegnek meg sem kell előlegeznie, mivel azt a biztosító rendezi.

Kórházi ellátásra szorulhatunk balesetből adódóan is, hiszen a síelésnek sajnos sok esetben velejárói a kisebb-nagyobb zúzódások, a törések, rándulások, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek. Ezekben a helyzetekben, sok esetben helikopteres mentésre van szükség, mivel a baleset helyszíne másképp nem közelíthető meg.

Erre is felkészülve mindenképpen olyan biztosítást érdemes kötni, amely tartalmazza a keresés, helikopteres mentés, és az esetleges hazaszállítás költségeit is, mivel így a biztosító akár több millió forint megfizetésének a terhét veheti le a vállunkról. Fontos azonban kiemelni, hogy a legtöbb biztosító nem vállal fizetési kötelezettséget arra az esetre, ha a sérülés alkoholos, vagy kábítószeres befolyásoltság miatt keletkezett - figyelmeztetett a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ha a síelő másnak okoz kárt

Dr. Bezzegh Edina szerint érdemes arról is szót ejteni, hogy mi történik, ha maga a síelő az, aki másnak kárt okoz, akár személyében, akár annak vagyontárgyában. A síbiztosítás erre is megoldást jelenthet, hiszen a felelősségbiztosítás része kiterjed a téli sportok űzése közben okozott személyi és vagyoni károk megtérítésére is.

A biztosítási szerződés megkötése előtt javasolt tehát körültekintően átnézni a szerződési feltételeket, hogy biztosan minden veszélyre kiterjedő biztosítást kössünk. Érdemes magas biztosítási összeget, és biztosítási típust választani tehát, amely ötvözi a betegségbiztosítást, balesetbiztosítást, poggyászbiztosítást, felelősségbiztosítást, és amelynek mindenképpen része a helikopteres mentés.

A biztosítás megkötése után a biztosítási kötvényt feltétlenül vigyük magunkkal az útra, és a biztosító ügyfélszolgálatának telefonszámát a család minden tagja mentse el a telefonkönyvébe a kötvényszámmal együtt - tanácsolta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.