Megéri törlesztési biztosítást kötni, vagy sem?

Vágólapra másolva!
A törlesztési biztosítás alapján a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy az adós keresőképtelensége vagy munkanélkülisége esetére, meghatározott időtartamra, amely általában hat-tizenkét hónap, átvállalja a biztosítottól a törlesztő részletek fizetését, azaz az adós helyett ebben az időszakban a biztosító teljesít a banknak - hívta fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Dr. Nyilas Anita kiemelte: a törlesztési biztosítás csak átmeneti segítség, nem arra szolgál, hogy a devizahitelek árfolyamkockázatától megvédjen.
Vágólapra másolva!

Bárkivel előfordulhat, hogy céljai megvalósításához hitel felvételére kényszerül. Fontos azonban hosszú távban gondolkozni, és felkészülni azokra a helyzetekre, amelyek veszélyeztethetik a hitel törlesztését - fejtette ki elöljáróban a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Egy komolyabb megbetegedés, egy hosszabb távú keresőképtelenség esetére fontos, hogy bebiztosítsuk magunkat. Nem beszélve arról, hogy ebben a válságos időszakban, könnyen előfordulhat, hogy elveszítjük állásunkat.

Ezeket a helyzeteket megelőzendő született meg a törlesztési biztosítás terméke, amely segít átvészelni a nehezebb időszakokat - emelte ki dr. Nyilas Anita.

Különféle hitelek mellé köthető

A törlesztési biztosítások különféle hitelek, akár jelzálog-alapú hitel, személyi kölcsön, hitelkártya mellé is köthetőek. A biztosítás alapján, a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy az adós keresőképtelensége vagy munkanélkülisége esetére, meghatározott időtartamra, amely általában hat-tizenkét hónap, átvállalja a biztosítottól a törlesztő részletek fizetését, azaz az adós helyett ebben az időszakban a biztosító teljesít a banknak.

Több törlesztési biztosítás keretében, a biztosított rokkanttá válása vagy halála esetén a biztosító a teljes tartozást átvállalja. Fontos azonban átolvasni az adott termék szerződési feltételeit, mert a biztosító teljesítésének természetesen vannak korlátai.

Csak átmeneti segítség

Sokan nem tudják például, hogy a biztosító kockázatviselése, a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére csak abban az esetben terjed ki, ha a megállapodásban megemlítésre kerül, hogy a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére a szerződési feltételekben meghatározott okok valamelyike miatt kerül sor, például csoportos létszámleépítés, vagy éppen átszervezés, esetelegesen a munkáltató megszűnése okán.

Egy-egy hitelterméket érintő szerződés megkötésekor, a bankok általában felajánlják ezt a terméket, melynek díja a felvett hitelösszeg valahány százalékát teszi ki, amelyet havonta kell a törlesztő-részlettel együtt megfizetni.

Szükséges tisztázni, hogy a törlesztési biztosítás csak átmeneti segítség, az nem arra szolgál, hogy a devizahitelek árfolyamkockázatától megvédjen - húzta alá dr. Nyilas Anita.

Részletesen kidolgozott a feltételrendszer

A biztosító szolgáltatási kötelezettsége ugyanis nagyon részletesen kidolgozott feltételrendszerhez kötött. Ezért a biztosítás megkötése előtt gondosan ellenőrizni kell, hogy milyen típusú munkaviszonyra érvényes egyáltalán a szerződés, milyen hosszú munkaviszonyt követel meg előzetesen a biztosító, és hogy a szerződéskötést követően, mennyi időnek kell eltelnie, hogy érvényes legyen az esemény bekövetkeztekor a biztosítás.

Fontos megjegyezni, hogy a biztosító kockázatviselését illetően várakozási időt is meghatározhat. Ez azt jelenti, hogy a biztosító a kockázatviselés napjától számítva, bizonyos időtartamig mentesül a szolgáltatási kötelezettsége alól, vagyis amennyiben a biztosított álláskeresővé válására ezen idő alatt kerül sor, a biztosító nem vállalja át a törlesztő-részletek teljesítését.

További kritériumok

Fontos további szabály, hogy több biztosítás csak egyszer teljesít szolgáltatást a futamidő alatt, miként az is fontos tudnivaló, hogy a munkanélkülivé válás vagy az egészségkárosodás önhibán kívül történjen.

Számtalan kritérium létezhet tehát, melyeket mindenképpen érdemes megismernünk a biztosítás megkötése előtt. Előfordulhat ugyanis, hogy egy olyan biztosítást fizetünk, amely biztonságot sejtet, azonban a veszélyhelyzet kialakulásával derül ki, hogy valós segítséget nem nyújt - figyelmeztetett a D.A.S. JogSzerviz szakértője.