Új uniós irányelv a lakás- és a jelzáloghitelekre

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió Parlamentje a hét elején olyan irányelvet szavazott meg, ami jelentős szabályokat tartalmaz a jelzáloghitelek vonatkozásában - értesült az Origó a D.A.S. JogSzerviz szakértőjétől. Az irányelv a lakásra, az irodára és az építési telekre felvett jelzáloghitelekre vonatkozik. Elsődleges célja, hogy a lakást vásárlók alapos tájékoztatást kapjanak a jelzáloghitelek kockázatairól és a várható kiadásokról, valamint esetén nagyobb védelmet kapjanak árfolyam-ingadozás esetére, vagy arra az esetre, ha a bank felmondja a hitelt - hangsúlyozta dr. Vizi András.
Vágólapra másolva!

Az irányelv előírja, hogy a hitelfelvevőnek a különböző ajánlatokról egymással összevethető információt kell kapniuk, valamint megfelelő tájékoztatást kell kapniuk a hitel összes költségéről, teljesen ingyenesen.

Szemléltető példán keresztül kell bemutatniuk többek között a kamatlábat, a hitel teljes összegét, a thm és a törlesztő-részlet összegét, valamint a hitel időtartamát - fejtette ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Hét napos gondolkodási idő

Fontos szabály, hogy az ügyfélnek ezen kívül hét napos gondolkodási időt kell adni a szerződés aláírása előtt, vagy az azonnal aláírt hitel esetében a hitel aláírását követő hét napig biztosítani kell a feltétel nélküli elállás lehetőségét.

A hitelbírálat kapcsán is jelentőségteljes garanciális szabályok kerültek bevezetésre, naprakész adatok alapján kell a vizsgálatot végezni, és tagállami szinten biztosítani kell az ingatlan értékbecslést végző személyek megfelelő képzését.

A hitelkérelem elutasítása esetén azonnal tájékoztatni kell az ügyfelet és amennyiben adatbázisban szereplő adatok miatt kerül kérelem elutasításra akkor erről is tájékoztatást kell adni - hívta fel a figyelmet dr. Vizi András.

Az egyes tagállamok szabhatják meg

Az irányelv lehetővé teszi a korai hitel-visszafizetés lehetőségét, de ennek további feltételeit az egyes tagállamok szabhatják meg. Az alapkoncepció az, hogy az előtörlesztés egyben a hitel költségeit is csökkenti, mint a kamat és egyéb költségek, de a tagállamok dönthetnek úgy, hogy előtörlesztés esetén a pénzintézet jogosult kártalanításra.

Fontos, hogy csak a bizonyítható kárt lehet ilyen módon behajtani, büntetést nem kell fizetnie az ügyfeleknek. A tagállamok saját szabályozásukban lehetővé teszik, hogy az ügyfél meghatározott feltételek esetén a feltételek rögzített más pénznemre váltsa tartozását, mégpedig az átváltás napján érvényes vagy a hitelben meghatározott árfolyamon. A tagállamoknak a devizahiteleseket az árfolyamkockázattól védő szabályokat is létre kell hoznia.

Garanciális szabály

Dr. Vizi András kiemelte: nagyon fontos garanciális szabály, hogy a hitel fedezeteként szereplő ingatlannak elegendőnek kell lennie a hitel visszafizetésére, bár ez csak akkor köti a bankot, ha ezt kifejezetten leszögezi a hitelszerződésben. A hitel kamatának változásáról a jövőben már nem lesz elég közleményt közzétenni, egyedileg minden ügyfelet tájékoztatni kell.

Az irányelv azt szorgalmazza, hogy becsődölt hitelt esetén a tagállamoknak jogszabályban kellene biztosítani, hogy az ingatlant a lehető legjobb áron értékesítik, és hogy a hiteles segítséget kap fennmaradó tartozása visszafizetésére. Ennek célja, hogy a hiteles nem maradjon hosszú távon eladósodott - magyarázta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Az irányelvet a parlament feltételesen elfogadta , ám mielőtt a végleges szabályokat jóváhagynák a képviselők meg kívánnak arról győződni, hogy tagállamoknak biztosítják-e az irányelv betartatását saját területükön.