Mit tegyek, ha a csődbe ment cég a munkabérem sem tudja kifizetni?

Vágólapra másolva!
Mi a helyzet akkor, ha a cég vagyona nem elegendő a munkabér kifizetésére? A. D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint a felszámolónak lehetősége, sőt kötelessége ez esetben a Bérgarancia Alaphoz fordulni, ahonnan bizonyos feltételekkel megelőlegezésre kerül az esedékes munkabér, így a munkavállalók hozzájuthatnak követelésükhöz. Legalábbis annak egy részéhez, mert a Bérgarancia Alapból csak a bértartozás rendezhető, költségtérítés jellegű juttatások nem, és maximálva is van az összeg munkavállalónként a tárgyévet megelőző második év nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének ötszörösében, ami jelenleg 1.065.500 forint - mondta el dr. Szabó Áron.
Vágólapra másolva!

Azon túl, hogy napjainkban egyre több cég szűnik meg, sajnos sok esetben előfordul, hogy egy vállalkozás úgy válik fizetésképtelenné, rosszabb esetben tűnik el nyomtalanul, hogy munkavállalókat hagy cserben, nem fizeti ki munkabérüket, juttatásaikat.

Mit tehetnek ilyenkor az alkalmazottak, hogyan juthatnak hozzá pénzükhöz? - tette fel bevezetőben a kérdést a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Amennyiben munkavállalóként azzal a helyzettel találkozunk, hogy a munkáltató a szerződésben, törvényben foglalt határidőig nem fizeti meg az előző havi munkánkért járó munkabérünket, első körben a Munka törvénykönyvében foglalt együttműködési kötelezettség keretében, a jogi útra terelés előtt célszerű felszólítani a munkáltatót a bér megfizetésére.

Ezt a felszólítást szerencsés ajánlott, tértivevényes levélben, rövid határidő kitűzésével megtenni. Ha felszólításunk eredménytelen marad, több úton is elindulhatunk - mutatott rá dr. Szabó Áron.

Több úton is elindulhatunk

Amennyiben feltehető, hogy a munkáltató nem fizetésképtelen, netán a munkaviszonyunk meg is szűnt, célszerű megfontolni a fizetési meghagyásos eljárást, amely egy közjegyző előtti nemperes eljárás, és jó esetben megúszhatjuk a pereskedést.

Ha a munkáltató vitatja a követelésünket, akkor viszont sajnos bíróság előtti eljárásban kell bizonyítanunk, hogy a munkáltató tartozik nekünk. Amennyiben egyszerűen nem fizette meg a munkabérünket, ez különösebb nehézséget feltehetően nem okoz.

A fenti eljárások sikeres befejezése után, ha a munkáltató továbbra sem fizeti meg munkabérünket, végrehajtóhoz fordulhatunk, aki a munkáltatótól behajtja a követelést. Ha eddig nem is feltétlenül, ebben az eljárásban már kiderülhet, hogy a munkáltató fizetésképtelen. Ebben az esetben következhet a felszámolási eljárás.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha már a tartozás kialakulásakor sejteni lehet, hogy fizetésképtelenség a munkabér elmaradásának oka. Erre utalhatnak a cégkivonaton megjelenő végrehajtási eljárások, illetőleg az is, ha a cég más fizetési kötelezettségeit sem teljesíti - mondta el a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ha más már elindította az eljárást

A felszámolási eljárás tekintetében akkor egyszerűbb a dolgunk, ha azt valaki más megindítja. Ebben az esetben, ha még fennáll a munkaviszonyunk, a felszámolótól - aki a munkáltatói jogok gyakorlását is átveszi - megkapjuk a kellő tájékoztatást, és munkabérünk kifizetése iránt intézkedik a munkáltató esetleges vagyonából.

Ha más nem indítja meg az eljárást, és ezt nem is akarjuk megvárni, a munkabérrel kapcsolatos tartozás miatt mi is kérhetjük a munkáltató székhelye szerint illetékes törvényszéktől a felszámolás megindítását. Az eljárásban kötelező a jogi képviselet, ezért számolnunk kell némi ügyvédi munkadíjjal - figyelmeztetett dr. Szabó Áron.

Ezen felül, bár illetéket munkabértartozás miatt indított eljárásban nem kell megfizetnünk, felmerül a Cégközlönyben történő közzétételek költségtérítése, melynek összege jelenleg 25 ezer forint. Ha a felszámolás megindul, a felszámoló a fentiek alapján intézkedik a munkabér megfizetéséről.

Amikor a Bérgarancia Alap segít

Mi a helyzet akkor, ha a cég vagyona nem elegendő a munkabér kifizetésére? A felszámolónak lehetősége, sőt kötelessége ez esetben a Bérgarancia Alaphoz fordulni, ahonnan bizonyos feltételekkel megelőlegezésre kerül az esedékes munkabér, így a munkavállalók hozzájuthatnak követelésükhöz.

Legalábbis annak egy részéhez, mert a Bérgarancia Alapból csak a bértartozás rendezhető, költségtérítés jellegű juttatások nem, és maximálva is van az összeg munkavállalónként a tárgyévet megelőző második év nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének ötszörösében, ami jelenleg 1.065.500 forint - mondta végezetül a D.A.S. JogSZerviz szakértője.