Csak decemberben 180 jogszabályt módosítottak a polgári kódex miatt

kisebb parlament, ülésterem, parlament
Vágólapra másolva!
Mivel az új polgári jogi kódex a magánjogi jogviszonyok lehetőség szerinti legteljesebb körét felöleli, és – a korábbiaktól eltérően – szabályozni fogja a családjogi jogviszonyokat és beépíti a törvénybe a gazdasági társaságokra vonatkozó normákat is, így össztársadalmi érdek a jövő tavasszal történő, zökkenőmentes hatályba léptetés. Ennek érdekében az új polgári törvénykönyvhöz kapcsolódó törvénymódosításokat fogadott el az Országgyűlés decemberben, a változások nem kevesebb, mint 180 jogszabályt érintenek, köztük a gyermekvédelmi és gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, egészségügyi törvényeket, agrár- és környezetvédelmi és az önkormányzatokat érintő jogszabályokat.
Vágólapra másolva!

A jogszabály egyebek mellett bevezeti az örökbefogadás után követését, hogy terápiával, személyes tanácsadással segíthessék mind az örökbefogadott, mind az örökbefogadó problémáinak megoldását. A szülők eldönthetik, hogy maguk választanak közvetítőt teljes költségtérítés mellett, vagy a megyei gyermekvédelmi szolgálatoknál dolgozó mediátorokat veszik igénybe. Az egészségügyi törvényekben átvezetik a támogatott döntéshozatalt, mint új jogintézményt.

Változnak a kérelemre történő művi meddővé tétel feltételei. A negyven évesnél idősebb vagy a három, vér szerinti gyermeket nevelő - cselekvőképes vagy korlátozottan cselekvőképes - felnőttek kérhetik családtervezési célból a nemző-, illetve fogamzásképességet megakadályozó művi meddővé tételt. Az előterjesztő közigazgatási és igazságügyi miniszter e feltételek bevezetését a meddőség visszafordíthatatlanságával, valamint népesedéspolitikai okokkal magyarázta.

Minden jogterületre kiterjednek

Az agrár- és környezetvédelmi tárgyú törvényeknél változás, hogy az új Ptk. a közkereseti és a betéti társaságokat jogi személyiséggel ruházza fel. Ezért az ágazati törvényekből is kivezetik a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság kategóriáját.

Forrás: Országgyűlés Hivatala

A módosítások kiterjednek a helyi önkormányzatokkal, az építésüggyel, a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, az idegenrendészettel, az élet- és vagyonbiztonság védelmével, a temetkezéssel, a kulturális örökségvédelemmel és a kéménysepréssel kapcsolatos szabályozásra is, mert utalást tartalmaznak a polgári kódexre, vagy annak 2014-ben módosuló jogintézményeire.

Helytelen jogszabályi utalások lecserélése

A közlekedési, energetikai, hírközlési és vagyonpolitikai tárgyú törvények módosítása is azt célozza, hogy az új Ptk. hatálybalépése a jogrendszer egységességének megőrzése mellett valósuljon meg, ezért a módosítások elsődlegesen az új Ptk. terminológiájának történő megfelelést, valamint a helytelenné váló jogszabályi utalások lecserélését szolgálják.

A módosítások tárgykörüket tekintve kiterjednek a helyi önkormányzattal, építésüggyel, rendőrséggel, katasztrófavédelemmel, idegenrendészettel, élet és vagyonbiztonság védelmével, a temetkezéssel, kulturális örökségvédelemmel és a kéménysepréssel kapcsolatos szabályozásra is tekintettel arra, hogy a normák a Ptk.-ra vagy annak 2014-ben módosuló jogintézményeire való utalást tartalmaznak.

A pénzügyi és gazdasági tárgyú, valamint közszolgálattal összefüggő törvények technikai jellegű módosítása is szükséges, amennyiben a Ptk. címére vagy annak egyes rendelkezéseire való merev hivatkozásokat kell módosítani. Módosítást tesz szükségessé továbbá a cselekvőképesség korlátozására vonatkozó jogszabályi rendelkezések változása, a sérelemdíj fogalmának bevezetése, a gazdálkodó szervezet fogalom Ptk.-ban történő meghatározásának megszűnése, vagy a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság kategóriájának megszűnése.