D.A.S. JogSzerviz: ki segíthet a csődbement bank ügyfelén?

Felszámolók, akiket az állam dönt csődbe, hivatalnok
A shot from the cartoon "Once Upon a Time There Lived Kozyavin." Directoe Andrei Khrzhanovsky. Soyuzmultfilm. 1966.
Vágólapra másolva!
A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet körüli történések kapcsán felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha egy pénzintézet csődbe megy – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Dr. Szabó Áron szerint jogi szempontból mindenképpen érdemes a befektetéseinket – ha azok a harminc millió forintot meghaladják – különböző hitelintézetekhez szétbontva elhelyezni, így a legrosszabb esetben is a hitelintézet engedélye visszavonásának vagy felszámolása elrendelésének időpontjától számított egy hónapon belül pénzünkhöz juthatunk.
Vágólapra másolva!

Mi lesz a betétesek pénzével? Ki és hogyan segít, hogy esetleg egy élet megtakarításai ne menjenek veszendőbe? Először is két dolgot célszerű tisztázni. Egyrészről a fenti helyzet nem csak a szó szoros értelmében vett bankokat, hanem, mint a jelenlegi és a korábban a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet kapcsán már látható, egyéb pénzintézeteket is érinthet – fejtette ki elöljáróban a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Másrészről technikailag nem csődről beszélünk, mindkét szövetkezet esetében végelszámolási eljárás indult, miután a felügyelet (akkor PSZFÁ, most MNB) visszavonta az intézet tevékenységi engedélyét. Más kérdés, hogy a végelszámolási eljárás könnyen felszámolásba fordulhat, ha nincs elegendő vagyon a követelések kielégítésére. Ha pedig nincs elegendő vagyon, valaki biztosan futhat a pénze után.

Az Országos Betétbiztosítási Alap

A betétesek, főképpen a kisebb megtakarításukat a pénzintézetnél elhelyezők viszonylagosan nyugodtak lehetnek, számukra van megoldás egy ilyen helyzetre, sőt, azt sem kell megvárniuk, hogy vajon elég lesz-e a pénzintézet vagyona arra, hogy a betett pénzüket kifizessék. Erre a célra hozták ugyanis létre az Országos Betétbiztosítási Alapot 1993-ban.

Az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) majdnem minden Magyarországon működő pénzintézet kötelezően a tagja (a kevés kivétel más országban működő hasonló rendszere által biztosított), így az általuk vezetett bankszámlákra kiterjed a betétbiztosítás fedezete.

Természetesen, mint mindenhol, itt is vannak kivételek, de ezek az átlagos betétest nem érintik, hiszen a kieső számlák például a költségvetési szervek, állami tulajdonú gazdasági társaságok, pénzintézetek számlái, vagy az érintett hitelintézet tulajdonos, vezető állású személye és közös háztartásban élő közeli hozzátartozóinak számlái.

Százezer euró a felső határ

A biztosítás nem csak a forint, hanem a deviza alapú betétekre is kiterjed, azonban van egy felső határa, ez százezer euró személyenként és hitelintézetenként összevontan. Abban a nem várt esetben, ha egyszerre két pénzintézetnél, ahol betétet helyeztünk el, fordulna elő a fenti helyzet, mindkét pénzintézetnél külön-külön százezer eurós összegig biztosítottak a betéteink. Ez nem kis összeg, így a betétesek túlnyomó többségének nincs félnivalója bankja esetleges csődjétől.

Fontos információ még, hogy – amint említettük – a betéteseknek nem kell sokáig várniuk. Az OBA már az engedély visszavonásának közlését, illetve ha erre nem kerül sor, és így lesz felszámolás az ügyben, a felszámolást elrendelő végzés közzétételét követően haladéktalanul megkezdi a kártalanítást, és ezt jogszabály alapján 20 munkanapon belül be is fejezi.

A fentiek alapján jogi szempontból mindenképpen érdemes a befektetéseinket – ha azok a harminc millió forintot meghaladják – különböző hitelintézetekhez szétbontva elhelyezni, így a legrosszabb esetben is a hitelintézet engedélye visszavonásának vagy felszámolása elrendelésének időpontjától számított egy hónapon belül pénzünkhöz juthatunk – mondta végezetül dr. Szabó Áron.