Miért és hogyan végrendelkezzünk az új Ptk. hatálybalépését követően? (1. rész)

dr. Kálmán Levente, ügyvéd Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda
Vágólapra másolva!
Tervezz úgy, mintha örökké élnél, de élj úgy, mintha holnap meghalnál – tartja a bölcsesség, de a tervezés során nem árt figyelembe vennünk, hogy sosem tudhatjuk, végakaratunk kifejezése mikor válik időszerűvé. A Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője, dr. Kálmán Levente rámutatott: már arról sem feledkezhetünk meg, hogy a 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv több tekintetben is jelentős eltérésekkel szabályozza a végintézkedés, valamint a törvényes öröklés jól ismert intézményeit. A kétrészes írás első részét olvassák.
Vágólapra másolva!

Az első legszembetűnőbb, és nem csak formai különbség, hogy a Ptk. öröklési jogról szóló Hetedik Könyve a végintézkedés formáit (végrendelet, öröklési szerződés) a törvényes (végintézkedés hiányában érvényesülő) öröklés rendjét megelőzően szabályozza, ezzel is kifejezésre juttatva azt, hogy az öröklés rendjét elsősorban az örökhagyó akarata határozza meg, és csak ennek kinyilvánítása hiányában érvényesülhetnek a törvényes öröklés szabályai.

Az új Ptk. az úgynevezett „favor testamenti” elvét (az örökhagyó akaratának elsődlegességét) is tartalmazni fogja, melynek szinte kizárólag a végrendelet formai hibái, és a rendelkezési jog korlátai szabhatnak határt – húzta alá a Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője.

A jogalkotó a végintézkedésen alapuló öröklés elsődlegességét nemcsak a Hetedik Könyv szerkezeti felépítésével, de a végrendelkezés korlátainak szűkítésével (a rendelkezési jog kiszélesítésével) és a törvényes öröklés rendjének átalakításával is ösztönzi.

A végintézkedés fontossága a törvényes öröklés rendjének változásai tükrében

Törvényes öröklésre változatlanul elsődlegesen az örökhagyó leszármazói jogosultak. Ugyanakkor már a leszármazók öröklését is lényegesen befolyásolják a házastárs törvényes öröklésének új szabályai, de a gyermektelen házastársak egymás utáni törvényes öröklése is jelentősen átalakul.

A házastárs jelenleg csak akkor örököl a hagyatéki vagyon feletti tulajdonjogot, ha nincs az örökhagyónak leszármazója, leszármazó esetén a házastárs „csak” a teljes hagyaték felett haszonélvezeti jogot, özvegyi jogot örököl – hangsúlyozta dr. Kálmán Levente.

A jövőben a házastárs leszármazók esetén is egy gyermekrészt (azaz a hagyaték egy gyermekre jutó részére vonatkozó tulajdonjogot) örököl, özvegyi joga pedig kizárólag az örökhagyóval közösen lakott lakásra és annak berendezési tárgyaira korlátozódik.

Az özvegyi jog megváltását már csak a házastárs követelheti, ráadásul időbeli korlátozás nélkül, és az özvegyi jog nem szűnik meg új házasságkötéssel sem. Ha tehát az örökhagyónak két gyermeke van, hagyatéka három egyenlő részre oszlik, melyen a két gyermek és a házastárs egyenlő arányban szerez tulajdonjogot, emellett a házastárs a közösen használt lakás és berendezésének haszonélvezeti jogát is megörökli.

dr. Kálmán Levente,a Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője Forrás: Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda

Az új Ptk. azonban már nem ennyire bőkezű a leszármazó nélküli örökhagyó házastársával, aki ma még csaknem a teljes hagyaték tulajdonjogát örökli, a jövőben azonban osztoznia kell az örökhagyó szüleivel. Ha az örökhagyónak nincs leszármazója, a házastárs örökli majd meg a közösen lakott lakás és berendezéseinek tulajdonjogát, azonban a fennmaradó vagyonnak már csak a felét, míg annak másik felét az örökhagyó szülei egyenlő arányban öröklik (de csak a szülők, az ő kiesésük esetén a házastárs válik egyedüli örökössé).

A törvényszöveg a hatályos törvénytől és a korábbi tervezetektől eltérően nem tesz kifejezett említést a bejegyzett élettársak törvényes örökléséről, ez azonban nem jelenti azt, hogy a bejegyzett élettársak közelmúltban megszerzett, és a házastárssal azonos jogaikat az új Ptk. megvonná, a bejegyzett élettársak a 2009. évi XXIX. törvény alapján továbbra is a házastárssal esnek egy tekintet alá az öröklési jogi viszonyokban.

További jelentős változást jelent, hogy míg a hatályos szabályok szerint a dédszülők kiesése esetén már a nagyszülők testvérei sem örökölhetnek, ezzel szemben a jövőben a nagyszülők testvérei és azok leszármazói is számíthatnak törvényes öröklésre.

(A Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértőjével, dr. Kálmán Leventével készült kétrészes írás második részét hamarosan közöljük – a szerk.)