A KRESZ szerint szabálysértés a kerékpáros kutyafuttatás

kutya a strandon
Balatonfenyves, 2009. július 16. Egy spániel jön ki a vízből a balatonfenyvesi szabadstrandon. Az országban 31 és 36 fok körül alakul a hőmérséklet, a Balaton vize 26 Celsius-fokos. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A KRESZ rendelkezései alapján a kerékpáros kutyafuttatás szabálysértés, hiszen a közlekedési rendet szabályozó rendeletünk úgy fogalmaz, hogy „tilos kerékpárral állatot vezetni” – hívta fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Dr. Tar Luca szerint Magyarországon ugyan nem szoktak ilyesmi miatt büntetni, ám nem csupán a rendőrök, hanem akár a közterület-felügyelők is teljes joggal helyszíni bírságot szabhatnak ki.
Vágólapra másolva!

Bár a kerékpáros kutyafuttatás jó kis kaland lehet ebnek és gazdának egyaránt, és az üzletekben árulnak speciális, kerékpárra csatlakoztatható vezetőpórázt és rudat, ráadásul kutyakiképző központok, kutyaiskolák kifejezetten biciklihez szoktató tréningeket is szerveznek és kínálnak, ám mégis jogszabálysértésről beszélhetünk – fejtette ki elöljáróban a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A KRESZ rendelkezését figyelembe véve a kérdésre egyértelmű igen a válasz, hiszen a közlekedési rendet szabályozó rendeletünk így fogalmaz: „tilos kerékpárral állatot vezetni”. A továbbiakban sem enged e szabály alól kivételt, tehát a jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy pórázon vezetett kutyánkkal együtt biciklizzünk.

Futtatás póráz nélkül

Mi a helyzet akkor, ha elég engedelmes az eb a póráz nélküli sétáltatáshoz vagy futtatáshoz? A társállatok tartásának szabályairól rendelkező kormányrendelet előírja a póráz használatát belterület közterületén, noha a szabálysértési törvény csak arra int, hogy kutyánkat nem hagyhatjuk lakott területen felügyelet nélkül.

Vagyis, ha nem vezetjük, hanem póráz nélkül futtatjuk kutyánkat kerékpár mellett, a KRESZ-t betartjuk, de megszegünk egy másik jogszabályt – figyelmeztetett dr. Tar Luca.

A szabályszegés következménye helyszíni bírság lehet. A kutya kerékpárral való vezetése miatt a rendőr, a póráz nélkül történt futtatás miatt a közterület-felügyelő is megörvendeztetheti a gazdit helyszíni bírsággal. Más kérdés az, hogy a gyakorlatban a kutyás biciklizés okán bírság kiszabására nem szokott sor kerülni.

Forrás: MTI/Varga György

A jogszabály különösebben nem magyarázza a rendelkezést. A logikus érvek balesetvédelmi szempontból tehetik indokolttá a rendelkezést, hiszen egy nem tökéletesen engedelmes, vagy egy kicsit is ijedős természetű kutya esetében az úton átszaladó macska, vagy egy hirtelen zajhatás komoly veszélybe sodorhatja mind a pórázon vezető gazdi, mind az állat testi épségét, vagy akár súlyos sérülésekhez, esetleg közlekedési balesethez is vezethet.

Kutyás sport szabálysértés nélkül

Bár kutyát futtatni kerékpárral kézenfekvő választás, hiszen nincs szükség speciális eszközre vagy kellékre, nem helyhez vagy időponthoz kötött, mégis érdemes olyan kutyás sportot választani, melyet jogi szempontból is teljesen nyugodtan űzhetünk.

Lássunk ezekre néhány példát a teljesség igénye nélkül. A canicross nem más, mint a kutyás terepfutás, ahol a kutya és gazdája összekötve fut kijelölt terepen. A szánhúzás, illetve fogathajtás szinten nem aggályos jogi szempontból, azonban a bikejöring – annak ellenére, hogy hazánkban is rendszeresen rendeznek versenyeket e sportágban – nem más, mint terepkerékpározás kutyával, ahol a kutya és a kerékpár össze van kötve és valójában a kutya húzza – mondhatni vezeti – gazdáját.

Ennek pedig csak fordítottját tiltja a KRESZ – hangsúlyozta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.