A végrehajtóknak jogi végzettséget kell szerezniük 2022-re

A bírósági végrehajtó hétfőre tűzte ki a józsefvárosi piac teljes területének kiürítését. Az egykori konténervárost visszaveszi a tulajdonos MÁV
Vágólapra másolva!
Az Igazságügyi Minisztérium törvénymódosítása alapján számos olyan terület lesz, ahol alapjaiban fog megváltozni a hazai végrehajtókra vonatkozó szabályozás, és így a mindennapi életük is. Jogi végzettséget kell szerezniük, kinevezésük meghatározott időre szól.
Vágólapra másolva!

Az igazságügyi tárca elképzelései szerint a végrehajtói kinevezés a jövőben meghatározott időre, 7 évre szól. Azok a végrehajtók, akik a határozott idő lejártával végrehajtók akarnak maradni, pályázat útján kaphatják meg ismét a kinevezést.

Ha a határozott időre kinevezett végrehajtót a működése során nem sújtják írásbeli megrovásnál súlyosabb fegyelmi büntetéssel, pályázat nélkül folytathatja a végrehajtói tevékenységet.

Jogi végzettség 2022-ig

A végrehajtói szakma jogi hivatásrenddé válása érdekében a végrehajtónak és a végrehajtó-helyetteseknek jogi végzettséget kell szerezniük 2022-re. E kötelezettség nem vonatkozik azokra a végrehajtókra, akik a következő hét évben elérik a 65 éves nyugdíjkorhatárt.

A jogi végzettséggel nem rendelkező végrehajtóknak 2017. december 31. napjáig jogi tanulmányokat kell kezdeni, és ezt követően minden évben igazolniuk kell a tanulmányokban való megfelelő előrehaladást. Amennyiben a végrehajtó 2022. december 31. napjáig nem szerez jogi végzettséget, a végrehajtói szolgálata megszűnik.

A végrehajtói szakvizsga

Továbbá, a jogi szakvizsgával rendelkező pályázók kinevezését 2018. január 1. napjától további feltételhez, a végrehajtói szakvizsga letételéhez is köti a minisztérium törvényjavaslata.

A végrehajtói szakvizsga célja, hogy a jelentkező számot adjon a bírósági végrehajtói feladatkör ellátásához szükséges elméleti ismereteiről, gyakorlati szaktudásáról és jogalkalmazási készségéről, ami a jogi szakvizsga során számon kért joganyaghoz képest speciális ismeretanyagot ölel fel.

A végrehajtói szakvizsga letételének kinevezési feltételként való meghatározása hozzájárulhat a végrehajtás szakmai színvonalának emeléséhez.

Magyar Bírósági Végrehajtói Kar

A kamara megszűnik, jogutódlással átalakul Magyar Bírósági Végrehajtói Karrá. A kar tagjai a végrehajtói kinevezéssel rendelkező végrehajtók és a végrehajtó-helyettesek.

A kar látja el a végrehajtók érdekképviseletét, akik részt vehetnek a kar által létrehozott szakmai bizottságok munkájában, és igénybe vehetik a kar hivatala által nyújtott szolgáltatásokat - elsősorban számítástechnikai - szolgáltatásokat. A kar élén, a kamarához hasonlóan elnökség áll.

A végrehajtással kapcsolatos közfeladatokat a jövőben a kar a hivatali szervén keresztül látja el. A hivatali szerv vezetőjét az igazságügyért felelős miniszter nevezi ki 7 évre. A vezető a miniszternek tartozik beszámolási kötelezettséggel. A hivatali szerv rendelkezik az általános végrehajtási költségátalány felhasználásáról, rendelkezik továbbá a kamarai vagyonnal.

Módosuló fegyelmi eljárás

A törvénymódosítás szerint módosulnak a fegyelmi eljárás szabályai is. A törvény lehetőséget biztosít a feljelentőnek arra, hogy a vizsgálóbiztos jelentése alapján a fegyelmi feljelentést kiegészítse, illetve a fegyelmi feljelentés megtételét követő 30 napon belül a bíróság köteles lesz megindítani az eljárást annak érdekében, hogy a fegyelmi eljárás valóban betölthesse rendeltetését.

Forrás: MTI/Komka Péter

Módosulnak a helyettesítés és ezzel összefüggésben a végrehajtói szolgálat szünetelésének szabályai is. A törvénymódosítás hatálybalépését követően a végrehajtót kizárólag a kar hivatali szervéhez bejelentett állandó helyettes vagy az általa foglalkoztatott végrehajtó-helyettes helyettesítheti. A törvénymódosítás részletesen meghatározza, hogy mikor kell helyettesnek eljárni és azt is, hogy az egyes esetekben ki járhat el helyettesként.

A felelősségbiztosítási szerződés

A törvényjavaslat a végrehajtó választásától teszi függővé, hogy a végrehajtói felelősség körébe tartozó cselekményekkel okozott károk megtérítésének fedezetét felelősségbiztosítási szerződés megkötésével vagy kamarai letétbe helyezéssel biztosítja, hanem kimondja, hogy a végrehajtónak felelősségbiztosítási szerződés megkötésével kell eleget tenni e kötelezettségének, és a megváltozott értékviszonyokhoz jobban igazodó 30 millió forint összegben határozza meg a felelősségbiztosítás legalacsonyabb összegét.

Így 2017. július 1. napjától a végrehajtóknak a bevételükhöz igazodó felelősségbiztosítási szerződést kell kötniük, az ezzel összefüggő értékhatárokat pedig az igazságügyért felelős miniszter rendeletben fogja meghatározni.

E módosítás értelmében a biztosíték befizetésének kötelezettsége a kinevezést követően szükséges előkészületek köréből kikerül, továbbá tekintettel arra, hogy a Javaslat alapján a kamara megszűnik és jogutódlással átalakul karrá, az előkészület követelményeinek teljesítését, a végrehajtó a kar hivatali szerve vezetőjének vagy az általa kijelölt személynek köteles igazolni, aki az igazolás alapján ellenőrzi azokat.

Végezetül: a kar hivatali szerve vezetője vagy az általa kijelölt személy továbbá ellenőrzi azt, hogy a végrehajtó hivatali helyisége és annak felszerelése alkalmas-e a hivatás gyakorlására.