Sziget – amiből szabálysértési eljárás is lehet

Ezek a legkeresettebb munkák a Szigetfesztiválon!
Hoszteszek a Sziget VIP bejáratánál
Vágólapra másolva!
A Sziget, Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvénye augusztus 10 és 17 között idén is várja a szórakozni vágyókat, akiknek nem árt tisztában lenniük az irányadó szabályokkal – figyelmeztet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A házirend be nem tartása ugyanis a fesztiválról való kizárást eredményezheti, sőt, akár büntetőjogi következményeket is vonhat maga után – hangsúlyozta dr. Fodor Ádám.

Ilyen következményei lehetnek a karszalagokkal történő visszaélésnek. A rutinos fesztiválozóknak nem kell bemutatni a karszalaggal való mutyizás következményeit és az ezzel járó kizárást.

Azonban érdemes felhívni azok figyelmét, akik munkavégzés keretében vannak jelen a fesztiválon. Az értékesített dolgozói karszalag és az ezzel való lebukás következményeként nem csak kizárható az illető, hanem az esetnek munkajogi, vagy akár büntetőjogi következményei is lehetnek.

Alkohol, fürdés

Természetesen alkoholt nem lehet bevinni a fesztivál területére. Ugyanakkor ásványvizet 2,5 litert vihetünk magunkkal, sőt, ha az ÁNTSZ hőségriadót rendel el, akkor ennél többet is. Étel és dohányterméket személyes szükségletek céljából, nem kereskedelmi mennyiségben be lehet vinni. Utóbbi esetében ez 20 doboz cigarettát, 10 doboz szivarkát vagy 10 szál szivart jelent.

A Dunában fürdeni csak a kijelölt területen lehet. Ez jogszabályi szinten rögzített. Ha máshol mártózunk meg, előfordulhat, hogy a fesztiválról való kizárás mellett szabálysértési eljárást is indítanak velünk szemben. Ennek mértéke ötezer és százötvenezer közötti összeg lehet, érdemes tehát a hőséget az erre fenntartott helyen átvészelni.

A fürdésre vonatkozó szabályok a tűzgyújtásra is vonatkoznak. Tüzet rakni csak az erre kijelölt területeken lehetséges. Az ettől eltérő magatartás a fesztivál területéről való eltávolítás mellett a fentebb említett szabálysértési eljárást is eredményezheti.

A szabálysértési törvény alapján tilos a közterületen való alkoholfogyasztás. Ezt a fesztivál előtti terület tulajdonosa, a III. kerületi önkormányzat is rendeletben állapította meg. Ennek betartatása természetesen közterület felügyelők valóságos hadseregével valósítható csak meg.

Forrás: Sziget Fesztivál Official

Ugyanakkor érdemes tisztában lenni ezzel a tilalommal, jogszerűen kaphatunk emiatt bírságot. A közelben működő hipermarketek parkolója magánterületnek minősül, ezért a tulajdonos tud dönteni arról, hogy az ilyen tevékenységet tiltja-e.

A komoly profit miatt feltehetően ilyen lépésre hosszú ideig nem szánja el magát a tulajdonos. Azonban az oda vezető út közterületnek minősül, ezért ott jogszerű a bírságolás – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Pogózás ellen

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a fesztivál területén tilos az úgynevezett body surf, továbbá a mosh pit, valamint a wall of death is. A rendelkezést megsértő látogatót a rendezők kivezetik a helyszín szélére, ismételt rendzavarás esetén azonban el is távolítják a rendezvény területéről – mondta végezetül dr. Fodor Ádám.