Körültekintően kell eljárni külföldön az autóbérlésnél

család autó veszekedés
Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint a külföldön történő autóbérlés során javasolt az elővigyázatosság és az előzetes tájékozódás. Nem árt alaposan áttekinteni a bérleti szerződést, a biztosítást, vagy az átvett autó állapotát.
Vágólapra másolva!

A külföldi autóbérléseknél általános jellegű tanácsként mindenki számára az elővigyázatosság és az előzetes tájékozódás javasolt – fejtette ki elöljáróban dr. Albert Enikő.

A költséghatékonyságon túl érdemes azt is mérlegelni, hogy milyen országba megyünk, az utazási iroda milyen segítséget tud nyújtani a fakultatív programok kapcsán, valamint, hogy milyen speciális helyi közlekedési szabályok érvényesek az adott régióban.

Jogosítvány és iratok ellenőrzése

Amennyiben a fenti mérlegelést követően az autóbérlés mellett döntünk, első és legfontosabb, hogy leellenőrizzük jogosítványunk és irataink érvényességét. Fontos utána nézni annak is, hogy az autókölcsönzők milyen feltételekkel, milyen szerződés mellett adják bérbe gépjárműveiket.

A bérleti szerződés

A bérleti szerződés tartalmának vizsgálata során érdemes azt alaposan áttekinteni, különös tekintettel az esetleges biztosítékra, valamint a bérleti díj egyéb elemeire is. Sok esetben ugyanis előzetes óvintézkedés gyanánt egyfajta biztosítékot kérnek el a bérlőtől arra az esetre, ha kárt okozna a gépjárműben.

Ezt az összeget tehát a bérleti díjon felül kell megfizetni. A további, nem várt költségek elkerülése érdekében érdemes azt is megvizsgálni, hogy a bérleti díj alatt pontosan milyen szolgáltatásokat fizetünk meg, van-e bármilyen többletszolgáltatás (például: gyermekülés).

A lehető legkörültekintőbben akkor járunk el, ha írásbeli megerősítést kérünk a bérleti díj elemeiről, ezen túl fokozottan javasolt mindenkinek, hogy a bérleti szerződés pontjait alaposan tekintse át – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Üzemanyag és biztosítás

A szerződésben érdemes áttanulmányozni az üzemanyag kérdését is. Míg ugyanis egyes autókölcsönzők elvárják, hogy teli tankkal vigyük vissza járművüket, mások ezt nem feltétlenül követelik meg.

Utóbbi esetben,- ha mégis teli tankkal visszük vissza az autót-, nem számíthatunk arra, hogy kifizetik a benzintöbblet ellenértékét.

A fentieken túl érdemes körültekintően eljárni a biztosítás kapcsán is. A legtöbb esetben a bérleti szerződés kifejti, hogy a díj magába foglalja a biztosítást is. Erről azonban mindig kérjünk visszaigazolást, csakúgy, mint a biztosítás tartalmáról, terjedelméről is.

Az autó átvétele, visszavétele

Amennyiben a szerződés aláírása megtörtént, az autó átvételénél is fontos figyelni arra, hogy mindennemű hibát feltüntessünk. Éppen ezért érdemes alaposan megvizsgálni a gépjárművet, s az esetleges horpadásokat, vagy egyéb sérüléseket a bérbeadó aláírásával együtt lejegyezni.

Forrás: Continental

Ezzel megelőzhetjük, hogy később olyan sérülések megtérítését kérjék tőlünk, melyet nem mi okoztunk. Az átvételkor ne felejtsük el elkérni a baleseti bejelentő lapot egy váratlan baleset esetére tanácsolta dr. Albert Enikő.

Amennyiben sajnos mégis egy baleset részeseivé válunk, mihamarabb értesítsük róla a bérbeadó céget (számos esetben ennek határideje megjelölésre kerül a bérleti szerződésben), vitás felelősségnél a helyi rendőrséget is.

Hasonló körültekintést javasolt a gépjármű visszavételekor is. Ebben az esetben ugyancsak érdemes jelen lenni a szemlénél, hogy akár azonnali panasszal élhessünk az esetleges károsodás feljegyzése kapcsán.

A fentieket betartva túlnyomórészt elkerülhetővé válnak azok a problémák, melyek az autóbérlésből fakadnak, s megkeseríthetik nyaralásunkat. Amennyiben mégis kommunikációs problémák merülnének fel, vagy vita alakulna ki a bérbeadó céggel, az adott ország konzulátusa segíteni tud a fordításban.

Éppen ezért célszerű előzetesen arra is figyelmet fordítani, hogy megadjuk az elérhetőségeinket – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.