Közjegyzői kollokvium Siófokon: egyszerűsödött a nemzetközi rendszer

Vágólapra másolva!
Nagy sikerrel tartják jelenleg is Siófokon a 27. Közép-Európai Közjegyzői Kollokviumot. Az idei téma az öröklés, az öröklési szerződés, illetve öröklés határon belül és kívül egyaránt. Magyarország az egyszerűsödő nemzetközi rendszer kidolgozásában vezető szerepet játszott, ezért kapta megtiszteltetésként a rendezvény megszervezésének lehetőségét.
Vágólapra másolva!

A 27. Közép-Európai Közjegyzői Kollokvium fontos vendégei a Közjegyzői Világszervezet elnöke és az Európai Közjegyzői Szervezet elnöke.

Daniel-Sédar Senghort 2013-ban választották meg a közjegyzői világszervezet elnökének, ő szervezet első afrikai származású elnöke, Szenegálból. A világszervezet célja többek között, hogy népszerűsítse, koordinálja és fejlessze a közjegyzők funkcióját, rendeltetését és tevékenységét.

2013. december 31-ig 86 ország közjegyzői csatlakoztak a szervezethez, a szervezetet a kormányzó bizottság (Steering Committee) vezeti, ami 28 tanácsos alkot, döntéshozó testülete a közjegyzői tagok közgyűlése (General Meeting of member notriats).

A francia Jean Tarrade a jelenlegi (2015) európai intézmény (CNEU) vezetője, véleménye szerint az intézmény legfontosabb feladata a közjegyzők népszerűsítése és védelme.

A kollokviumon számos előadás hangzik el például Öröklés Európán innen, határon túl témában, de az előadók beszélnek az európai öröklési bizonyítványok kiállítása iránti eljárás és azok felhasználásának tapasztalatairól, valamint a közjegyzői hatáskörhöz kapcsolódó európai uniós kodifikációs munkálatokról.

Magyarország az egyszerűsödő nemzetközi rendszer kidolgozásában vezető szerepet játszott, ezért kapta megtiszteltetésként a rendezvény megszervezésének lehetőségét.