Vágólapra másolva!
Az új szabályok célja többek között a fogyasztók fokozottabb védelme, az online és mobilfizetések biztonságosabbá tétele, de szigorodnak az úgynevezett zártkörű hálózatokra vonatkozó kivételek is. A változásokkal kapcsolatos tudnivalókat dr. Égertz Andrea, a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője ismerteti kétrészes írásában, most az első részt olvashatja.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament október elején elfogadta, majd a Miniszterek Tanácsa november 16-án szintén zöld utat adott a belső piaci pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló új irányelvnek (2. Pénzforgalmi Irányelv).

Az új szabályok célja többek között a fogyasztók fokozottabb védelme, az online és mobilfizetések biztonságosabbá tétele, de szigorodnak az úgynevezett zártkörű hálózatokra vonatkozó kivételek is – hangsúlyozta a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Amire nem terjed ki az irányelv hatálya

Az 1. Pénzforgalmi Irányelv hatálya nem terjedt ki azokra a készpénz-helyettesítő, úgynevezett „loyalty”, azaz hűségkártyákra (például: üzemanyag-kártyákra, tagsági kártyákra, utalványokra, stb.) amelyeket kizárólag a kibocsátó által használt létesítményekben, vagy a kibocsátóval kötött megállapodás alapján korlátozott körben használtak.

Így ezeknek a pénzforgalmi tevékenységeknek nem kellett megfelelniük az irányelv által a hagyományos pénzforgalmi szolgáltatókkal szemben (például: hitelintézetek) támasztott szigorú követelményeknek.

Nem biztosított a jogi védelem

Valójában azonban ezek a zártkörű hálózatok rendkívül jelentős volumenű pénzforgalmat bonyolítanak, a „zárt kör” pedig korántsem olyan zárt, hiszen gyakran több ezer féle árut és szolgáltatást foglal magában.

Az így kialakult helyzetben nem biztosított a jogi védelem a pénzforgalmi szolgáltatásokat igénybe vevők, különösen a fogyasztók számára, a szabályozott piacok szereplőire pedig kifejezetten hátrányos – fejtette ki dr. Égertz Andrea.

Ezen a helyzeten szeretne változtatni a 2. Pénzforgalmi Irányelv, amikor többek között szigorítja azokat a kivételeket, melyek alapján egy zártkörű hálózat mentesülni tud a szabályozás alól.

Ezek alapján kizárólag olyan, korlátozott módon használható készpénz-helyettesítő fizetési eszközökön alapuló szolgáltatások mentesülhetnek a szigorú szabályok alól, amelyek esetében teljesül az alábbi feltételek valamelyike.

Három feltétel

Első feltétel: olyan fizetési eszközök, amelyek csak a kibocsátó helyiségeiben vagy a kibocsátóval közvetlen kereskedelmi szerződésben álló szolgáltatók zártkörű hálózatán belül teszik lehetővé az áruk vagy szolgáltatások beszerzését.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Második feltétel: olyan fizetési eszközök, amelyek csak áruk, illetve szolgáltatások igen szűk körének beszerzését teszik lehetővé.

Harmadik feltétel: olyan, csak egyetlen tagállamban használható, valamely vállalkozás vagy intézmény kérésére kibocsátott fizetési eszköz, melyet egy nemzeti vagy regionális hatóság szabályoz meghatározott szociális vagy adóügyi célból, és amely meghatározott áruknak vagy szolgáltatásoknak a kibocsátóval kereskedelmi szerződésben álló beszállítóktól való beszerzésére szolgálnak.

(A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértőjével készült írás második részét hamarosan közöljük – a szerk.)