Mi történik a felelősségbiztosítással, ha az üzemben tartó elhalálozik?

Család, Nyílt levél egy közúti balesetet okozó érdektelen férfinak
Vágólapra másolva!
Általános tapasztalat, hogy az örökhagyó halála és a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedése között több hónap is eltelik, így felmerülhet az a probléma, hogy egy gépjárműnek hónapokig nincs biztosítása – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Fekete Klaudia kifejtette: sajnos, bárkivel előfordulhat, hogy elveszít egy közeli hozzátartozót. Ilyenkor a legtöbb jogi probléma általában az elhunyt vagyonának rendezése körül merül fel.

Ezt a célt szolgálja elsősorban a hagyatéki eljárás, amelynek során az örökhagyó ingó és ingatlan vagyontárgyait figyelembe véve osztja fel az örökösök között a közjegyző, hogy az elhunyt hagyott-e végrendeletet, vagy sem.

Örökölt ingatlanok és gépjárművek

Abban az esetben ugyanis, amennyiben az örökhagyó nem ír végrendeletet és nem határozza meg konkrétan, hogy mely vagyontárgyát kire kívánja ruházni, a törvényes öröklés szabályai lépnek életbe.

A törvényes örökösök pedig elsősorban az örökhagyó gyermekei és házastársa, valamint azok hiányában a felmenői (szülők, nagyszülők és dédszülők).

Az örökölt ingatlanok és gépjárművek vonatkozásában a tulajdonjog-változást a nyilvántartó hatóságok a jogerős hagyatékátadó végzés alapján vezetik át a nyilvántartásban – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A gépjárművek öröklésével kapcsolatban azonban kérdésként merül fel, hogy mi történik annak kötelező felelősségbiztosításával az örökhagyó halálának és a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedésének időpontja között, mivel a biztosítóknál a szerződő halála esetén a szerződés érdekmúlás okán megszűnik.

A törvényi megoldás

Szerencsére a jogalkotó felismerte ezt a hiányosságot és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXXII. törvényben az alábbi megoldást fogalmazta meg.

Eszerint: az üzemben tartó halála esetén, ha a biztosítási kötelezettség címzettje nem állapítható meg, a szerződés legkésőbb a hagyatéki eljárást lezáró határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napig tartható hatályban, amennyiben a gépjármű birtokosa a halál tényét a biztosítónak bejelentette, és a szerződést díjfizetéssel hatályban tartja.

Általános tapasztalat, hogy az örökhagyó halála és a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedése között több hónap is eltelik, így felmerülhet az a probléma, hogy egy gépjárműnek hónapokig nincs biztosítása.

Forrás: Thinkstock

Ennek elkerülése érdekében a hivatkozott jogszabályi rendelkezés alapján abban az esetben, ha még nem zárult le a hagyatéki eljárás, a gépjármű birtokosának és egyben tulajdonosi várományosának kötelessége bejelenteni a biztosító részére a halál tényét.

Ezzel együtt lehetősége van a jármű felelősségbiztosításának díjfizetéssel történő fenntartására, annak elkerülése érdekében, hogy a későbbiek során fedezetlenségi díjat szabjanak ki az örökössel szemben.

A jogszabályi környezet tehát lehetőséget biztosít arra, hogy elkerüljük a fedezetlenségi díj kiszabását egy örökölt gépjármű vonatkozásában. Ennek kapcsán azonban nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a felelősségbiztosítás fenntartásához szükséges kötelezettségeinkkel és körültekintően járjunk el a biztosító előtt – mondta végezetül dr. Fekete Klaudia.