Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa pályázatot írt ki versenytanácstagi pozíció betöltésére. A versenytanács sajátos helyzetű testület, ami azt jelenti, hogy független a hivatalon belül, ám döntése a szokásos bírói felülvizsgálat alá van vetve - tudtuk meg a versenyhivatalban.
Vágólapra másolva!

Versenyfelügyeleti ügyekben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásait érdemben lezáró - valamint azok végrehajtását elrendelő - határozatokat a hivatalon belül elkülönült döntéshozó fórumként működő versenytanács hozza meg.

Majd - egy esetleges jogorvoslat esetén -, a versenytanács egy jogi képviselő bevonásával képviseli azokat a bíróság előtt.

A versenytanács bírálja el egyúttal a vizsgálók által a versenyfelügyeleti eljárás során hozott, úgynevezett közbenső végzések elleni jogorvoslati kérelmeket is.

Sajátos helyzetű testület

A versenytanács sajátos helyzetű testület, ami abból fakad, hogy független a GVH-n belül.

Tagjai a döntések meghozatalakor teljes függetlenséget élveznek, ugyanis csak a törvénynek vannak alárendelve részükre utasítás nem adható.

Ennyiben nem egy hagyományos közigazgatási modellről van szó, a versenytanács működése sokban hasonlatos egy speciális bíróságéhoz.

Ennek ellenére a versenytanács döntése közigazgatási határozatnak minősül, amely a szokásos bírói felülvizsgálat alá van vetve.

Elnök és tagok

A versenytanács munkáját a versenytanács elnöke -aki egyben a GVH egyik elnökhelyettese is- szervezi és irányítja, az egyes ügyeket az elnök által kijelölt három, vagy öttagú versenytanács bírálja el.

A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény ("versenytörvény") alapján a versenytanács tagjait a Gazdasági Versenyhivatal elnökének javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

A kinevezés hat évre szól, amelynek lejárta után a versenytanács tagjai egy alkalommal, újból kinevezhetőek. (A pályázat részleteiről bővebben itt: www.gvh.hu)

A versenytanács tagjai - versenyfelügyeleti feladataik mellett - közreműködnek a GVH versenypártolási és versenykultúra fejlesztése érdekében végzett tevékenységében is.