Nagy-Britanniában Christmas, azaz karácsony az év legfontosabb ünnepe. Az utcák, terek fényárban úsznak, turistalátványosság lesz a Harrods áruház kirakata, amelyet több ezer világító gömbbel díszítenek. Bár az ünnepi tradíciók nagy része évszázadokkal ezelőtt alakult ki, nagyon sok szokás származik az Egyesült Államokból is.

Angliában a karácsonyt Kr. u. 596-ban kezdték ünnepelni, amikor Szent Augusztin szerzeteseivel a szigetre érkezett, hogy bevezesse a kereszténységet az angolszászok közé. A több mint ezeréves hagyomány folytán a szigetországban az európaitól eltérő szokások alakultak ki. A díszítéshez használt mályvarózsa, repkény és fagyöngy ősi szimbólumok, és már a "sötét középkorban" meghatározóak voltak, a fagyöngyág alatti csókolózás pedig eredetileg pogány szokás volt.

A családi körben eltöltött karácsony, illetve a faállítás szokása Viktória királynő idején (XIX. század közepe táján) terjedt el a briteknél német mintára. Ezzel - meg persze az angolok hagyományimádatával - magyarázható, hogy a viktoriánus figuráknak, mintáknak, díszeknek nagy a keresletük manapság is.
Anglia legnépszerűbb karácsonyfája London szívében, a Trafalgar téren található. Oslo városa 1947 óta minden évben egy óriási fenyőfát ajándékoz Londonnak, ezzel köszönve meg azt a segítséget, amit Anglia nyújtott Norvégiának a második világháború alatt. A londoniak a Trafalgar téren tartják a legnagyobb ünnepséget, amelyet idén Ken Livingstone, London polgármestere nyit meg.

A készülődés már októberben elkezdődik, karácsonyi díszbe öltöztetik az utcákat, és annak ellenére megjelennek decemberben a Télapók, hogy Angliában nem kötődik ünnepi szokás december 6-ához.  A karácsonyi lapokat december elején elküldik egymásnak az emberek, és a kapott üdvözlőkártyákat kiteszik a szobafalra. December nyolcadika és karácsony estéje között minden nap délután öt és este kilenc között kórusok lépnek fel az óriási karácsonyfánál. Többségük adományokat is fog gyűjteni. Az ének mellett Angliában nagy hagyományuk van karácsonykor a némajátékoknak. A szokás még a középkorra vezethető vissza, amikor karácsonyi eseményeket mutattak be ily módon. Ezeket a darabokat ma is játsszák Anglia falvaiban.