Harlem Gospel Choir a Zeneakadémián

Vágólapra másolva!
A karácsony most már nálunk sem múlhat el gospelkórusok fellépései nélkül. November 27-én a fővárosi Zeneakadémián lép fel a tavaly ugyanitt koncertező Harlem Gospel Choir, 28-án pedig Szegeden, 29-én Veszprémben ad ízelítőt vérpezsdítő műsorából.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI

A gospel most már nálunk is szorosan hozzátartozik a karácsonyhoz, néhány éve egymást érik december tájékán az Egyesült Államokból érkező gospelkórusok fellépései. A gospel a déli államokban és a feketék lakta városrészekben született meg, eredetileg templomi zene volt, a hatvanas-hetvenes években vált lassan profán zenei műfajjá. A gospel mindig is vidám és temperamentumos zene volt, de amikor kiszabadult a templomok falai közül sok más irányzat megtermékítette, soul, r'n'b, amelyek eredetüket tekintve hasonló gyökerűek: mind érzelemmel telített feketezene.

Idén csak két együttes jön csak koncertet adni, de ezek közül az egyik az Egyesült Államok egyik kiemelkedő templomkórusa, a Harlem Gospel Choir (a másik meg a holland-amerikai Breeze Gospel, de arról majd később), amit Allen Baily alapított 1986-ban. A Harlem Gospel Choir nem összekeverendő a hasonló nevű és szintén nagy hírű Harlem Gospel Singersszel, amit pedig Queen Esther Marrow alapított 1990-ben, és sokszor találkozhattunk a nevükkel plakátokon, hiszen féltucatszor jártak már Magyarországon. Az a kórus viszont, ami most érkezik Budapestre, tavaly lépett fel először nálunk (Budapesten és Debrecenben), idén megismétlik az utat, sőt két újabb vidéki városba is eljutnak. A felújítás előtt álló budapesti Zeneakadémia egyik utolsó rendezvénye lesz a koncertjük november 27-én, majd másnap Szegeden, harmadnap Veszprémben lépnek fel.

A Harlem Gospel Choir a maga műfajában egyike a legjobbaknak, nem véletlen, hogy annak idején II. János Pál pápának, pár éve pedig Elton John születésnapján is énekeltek. Ebben az évben különleges műsorral járják a világot: már Michael Jackson temetése napján is azzal tisztelegtek emlékének, hogy a Times Square járdáin adták elő a fekete énekes legismertebb slágereit, amelyeket most téli turnéjuk műsorába is beleillesztettek. A belépő a budapesti koncertre 8900 és 14900 forint között mozog, Szegeden 3900 és 9900 forint, Veszprémben pedig 4900 és 9900 forint között vásárolhatunk jegyeket.

http://www.youtube.com/v/y1-tH_HrfCs&hl=en_US&fs=1&