Könnyen elkészíthető karácsonyi sütemény, amit szabadon díszíthetünk. Tradicionális ünnepi sütemény, melyet formája különböztet meg a hagyományos kalácstól. Koszorú formája miatt szokás inkább dekorációs elemként, mint süteményként tekinteni rá. De ha jól sikerül, úgy sem ússza meg, hogy elfogyasszák.

Hozzávalók:

8 dkg margarin,

2,5 dkg élesztő,

1 teáskanál cukor,

1,25 dl tej,

37,5 dkg liszt,

7,5 dkg cukor,

1 csipet só,

1 db tojás,

1 evőkanál kakaópor

Forrás: [origo]

Elkészítés módja:

Az élesztőt elmorzsoljuk, a cukorral langyos tejben feloldjuk, és meleg helyen letakarva, 10 perc alatt felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a lisztet, a cukrot, a sót, a tojást és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk.

Két egyforma cipót formálunk belőle, az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport, majd meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. Ezután a tésztacipókat jól átgyúrjuk, és hosszú rudat formázunk belőlük. A kakaós és sima rudat összefonjuk és koszorú alakban tesszük a kivajazott sütőlemezre, hagyjuk még tovább kelni.

Sütés előtt megkenjük felvert tojássárgájával, és előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 percig sütjük. Megszórhatjuk díszítőcukorral is.