Karácsonyfa mézesből

Vágólapra másolva!
A mézaskalács elválaszthatatlan a Karácsonytól. A készülődéshez hozzá tartozik a szegfűszek, a fahéj illata a konyhában. Aki, igazán ráér, az ételfesték, dió, mazsola és tojásfehérje segítségével műalkotásokat, igazi mézeskalácsházat is készíthet. Akinek nincs ennyi ideje, az is készíthet egyedi és szép mézeskalácsokat, klasszikus recept alapján
Vágólapra másolva!
Hozzávalók:

A tésztához:

  • 5 dkg margarin,
  • 25 dkg méz,
  • 10 dkg barna cukor,
  • 35 dkg liszt,
  • 10 dkg darabolt mandula,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 1 csomag mézes fűszerkeverék,
  • liszt a nyújtáshoz.

A díszítéshez:

  • 1 db tojásfehérje,
  • 17,5 dkg porcukor,
  • cukorgyöngy.

Forrás: [origo]

Elkészítés módja:

A mézet, a cukrot és a margarint egy edényben megolvasztjuk, majd kéz melegre hűtjük. A liszthez hozzáadjuk a mandulát, a sütőport és a mézes fűszerkeveréket, majd összegyúrjuk a mézes-margarinos keverékkel. A tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Karácsonyfa-papírsablont készítünk a kívánt méretben és formában.

Mindegyik fa számára két tésztaformát vágunk ki, az egyiket hosszában kettévágjuk. A maradék tésztából csillagot formázunk a karácsonyfacsúcsra. A tésztadarabokat sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük és 200 °C-ra előmelegített sütőben. 15-20 percig sütjük. Hűlni hagyjuk. A tojásfehérjét 12,5 dkg porcukorral sűrű mázzá keverjük és habzsákba vagy fóliazsákba töltjük.

A mázzal minden egyes fára merőlegesen ráragasztunk két fél karácsonyfát oly módon, hogy a fa megálljon. A karácsonyfák tetejére felragasztjuk a csúcsokat. Megszórjuk a maradék porcukorral, és cukorgyönggyel díszítjük.