Jótékonysági koncert a lovasterápia fejlesztéséért

Vágólapra másolva!
A játékos nevű Paci Doki Alapítvány egy különleges gyógymód támogatására jött létre: kilencven éve brit orvosok ismerték fel, hogy a lóval való foglalkozás segít a pácienseknek. Magyarországon csak az utóbbi években kezdték alkalmazni a lovaglást gyógypedagógiai célokra, fogyatékkal élő gyerekeknél. A megújult Kongresszusi Központba szervezett, december 16-i jótékonysági koncert bevétele az ingyenes csemői lovasterápiás foglalkoztató fejlesztését szolgálja. A rendezvényen számos ismert művész segíti részvételével a nemes célt: fellép Palya Bea, Horgas Eszter, Presser Gábor, Zorán, Fassang László, Bíró Eszter és sokan mások.
Vágólapra másolva!

A felfedezés, hogy a mozgás és az állatokkal való kapcsolat kedvezően hat az ember egészségére, természetesen nem új keletű. Viszont az, hogy ennek a városi életformában már háttérbe szorult sportnak a segítségével kifejezetten a fogyatékkal élőket fejlesztik, már viszonylag új dolog. Angliában a frontot megjárt sebesült katonáknál alkalmazták ezt a gyógymódot az első világháború után, Németországban az ötvenes években tört utat magának ez a gyógypedagógiai irány.

Hatása kettős: a mozgás stimulálja az izmokat és javítja a koordinációt, az állattal való kapcsolat pedig az érzelmi-pszichológiai és kommunikációs javulást idézhet elő.

Magyarországon a lovasterápia még gyerekcipőben jár, hatásai még nem közismertek. A lovasterápiával (is) foglalkozó egyesületek, lovardák száma egyre nő, közülük az egyik a Paci Doki Alapítvány, amely javára a december 16-i jótékonysági koncert bevételét fordítják. Az alapítvány az ingyenes lovasterápiás foglalkozást kínáló csemői lovastanya fejlesztésére költené az összegyűlt pénzösszeget, a téli időszakban nélkülözhetetlen fedett lovarda felépítéséhez: a fedett foglalkoztató megépítésére született meg az Együtt Művészek a lovasterápiáért elnevezésű koncert gondolata.

Sárik Péter dzsessz-zongorista és Szervét Tibor színész kezdeményezésére gyűltek össze énekesek és előadóművészek, hogy részvételükkel segítsék a lovasterápia ügyét. A koncerten fellép Presser Gábor, Zorán, Bíró Eszter, a Pa-dö-dőből ismert Falusi Mariann és Lang Györgyi, Fassang László orgonaművész, Gerendás Péter előadóművész, Horgas Eszter fuvolista, a népszerű népdalénekesnő Palya Bea, a szervező Sárik Péter és dzsessz-zenekara, Pély Barna az United-ből, valamint Terecskei Rita, a Zanzibár énekesnője. Az este házigazdái: Hegyi Barbara és Novák Péter. A jegyet vásárlók a Paci Doki Alapítványt, a beteg gyermekek ingyenes lovasterápiáját támogatják.