Régi játékok új arca - Lego és Barbie-kiállítás a Millenárison

Vágólapra másolva!
Látványos játékkiállítás és vásár nyílik december 3-án, pénteken a Millenárison. A bő két hétig tartó rendezvényen a világ két legnépszerűbb játékát, a Barbie-babát és  a Lego elmúlt ötven évét követhetjük végig.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Hat évvel ezelőtt indult Münchenből, és olyan érdeklődés mutatkozott iránta, hogy azóta a világ majd minden sarkában járt már: az amerikai Mattel és a dán Lego Group két legsikeresebb termékéről van szó, a Legóról és a Barbie-babáról. Utóbbit 1959-ben indította útjára Ruth Handler, a Mattel egyik alapítója, és az elmúlt fél évszázadban számtalan változáson ment keresztül, hogy mindig követni tudja az adott kor trendjeit, és nőideáljait. A hatvanas években például Grace Kelly és Jackie Kennedy, vagy a csontsovány Twiggy, egy évtizeddel később a diszkó, a Szombat esti láz és a Bee Gees stílusa hatott erősen a babák öltözékére. A kiállításon is ezt a vonalat domborították ki a rendezők, tehát nem a megszokott, vattacukorruhás modellekre számítsunk, hanem igazi különlegességekre, többek között az a kollekció is megtekinthető, amit a híres divattervező, Robert Gordon Mackie készített a babáknak.

Forrás: [origo]

A kiállítás másik főszereplője egy évvel idősebb - már ha a szabadalmaztatás időpontját vesszük alapul, maga a játék ugyanis már 1949-ben piacra került. Az egymásba kapcsolható műanyag kockákat akkor még Automatic Binding Bricks, azaz automatikusan kapcsolható téglák néven árulta Ole Kirk Christiansen cége, a játék végleges, a maiéhoz teljesen hasonló formáját csak kilenc évvel később nyerte el, és onnan is öt évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az ideális anyagot megtalálják hozzá. A játék népszerűségét jól mutatja, hogy elmúlt ötven évben annyit adtak el belőle, hogy ha egyenlően elosztanák, akkor a földön minden embernek lenne 62 építőkockája.