Üdvözöljünk jótékonyan!

Vágólapra másolva!
A képeslapok a dicső kor elmúltával és az internetes élet beköszöntével komoly hanyatlásnak indultak ugyan, mégis létezik egy terület, ahol a képes üdvözlőlapok egyre nagyobb mennyiségben cserélnek gazdát. A jótékony célt szolgáló ünnepi lapok évről évre több emberhez jutnak el.
Vágólapra másolva!

UNICEF

A legnagyobb klasszikusnak természetesen az UNICEF lapja számítanak, s a minden szempontból sikernek elkönyvelhető történet immár hatvan éves múltra tekint vissza. Történt ugyanis, hogy 1949-ben egy Jitka Samkova nevű cseh kislány saját készítésű rajzzal köszönte meg a szervezetnek a világháború után nyújtott segítséget. Az UNICEF dolgozói pedig olyannyira meghatódtak, hogy menten képeslapot készítettek belőle, és ezzel útjára indították az azóta is élő és egyre inkább virágzó hagyományt. Az elmúlt hatvan évben pedig a kezdeti százezerről mintegy négymilliárdra emelkedett a képeslapok száma. A képek Jitka rajza nyomán számtalan gyerekalkotást mutattak már meg a világnak, de felsorakoztak olyan művészeti alkotások is, mint Picasso, Chagall, Monet vagy akár Van Gogh képei. Persze mi is büszkék lehetünk, mert UNICEF-lapon köszöntek már vissza Moholy-Nagy László képei, André Kertész fotói vagy olyan grafikusok alkotásai, mint Réber László és Reich Károly. Az idei kiadású lapok megrendelhetők az UNICEF magyar oldalán, és csomagonként 1700-2000 Ft-ba kerülnek.

Forrás: [origo]

Szájjal-lábbal festők

Különleges festési technikákat alkalmaznak a szájjal-lábbal festők, akik 1957 óta tömörülnek nemzetközi szervezetbe. Az alakuló ülésen a meghívott tizennyolc művészből tizenhatan jelentek meg, és egyhangúlag elfogadták a létrejövő szervezet célkitűzéseit. "... tagjai kizárólag súlyosan mozgássérült, a képzőművészetben örömüket lelő emberek. A művészek annak ellenére, hogy kezük használatától baleset, betegség vagy születési rendellenesség okán nagy részben vagy teljesen meg vannak fosztva, megtanultak a szájukkal vagy lábujjaikkal tartott ecsettel festeni". 1965-ben már nyolcvan teljes jogú tagot számláltak, és a VDMFK ekkorra huszonöt országban képviseltette magát. Mára egy, az egész világot behálózó önsegélyező szervezetté vált, a tagok kiállításokat szerveznek, értékesítik a festményeket, gondozzák a képeslap- és naptárkiadást, alkotásaik hazánkban is évek óta elérhetők. Az üdvözlőlapok terjesztése azonban nem hagyományos formában zajlik: a Szájjal és Lábbal Festő Művészek kiadója direkt, postai úton keresi meg az embereket egy kedves kísérőlevelet mellékelve. Ebben biztosítanak bennünket, hogy nem vagyunk kötelesek megvásárolni a csomagban küldött képeket, de a mellékelt kétezer forintos csekket ha úgy érezzük, befizethetjük. Persze a címzettek között egyre több törzsadományozó van, akik az ünnepek közeledtével már számítanak is a karácsonyi lapocskákra. A kiadó magyar oldalán megtaláljuk az elérhetőségeket, s igényelhetünk lapcsomagot.

Kórházi Önkéntesek

Forgalmazott mennyiség tekintetében semmiképpen nem hasonlíthatók a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány lapjai a fenti két, nemzetközi szervezetéhez, ám tevékenységük és annak támogatása is legalább ilyen fontos. A kórházi önkéntesek ugyanis olyan kiemelten közhasznú tevékenységet folytatnak, ami életünk egy kevésbé ünnepi pontján talán nekünk is komoly segítséget jelenthet. 1998 óta járják az ország kórházait, hogy a bent fekvők számára biztosíthassák azt a törődést és odafigyelést, amire az egészségügyben dolgozóknak sokszor már nincs kapacitásuk. Mintegy négyszáz önkéntest tömörít a szervezet, akik egytől egyig úgy érzik, szabadidejükben beteg embertársaiknak szeretnének segítséget nyújtani - 2009-ben országszerte tizenhárom kórházban huszonötezer betegnek segítettek. Megérdemlik hát, hogy karácsonyi képeslapjaik megvásárlásával ügyüket támogassuk. A darabonként 130-170 forintért választható lapok közül Hótündér és Pillangó címen kettőt olyan kislány rajzai díszítenek, akit gyógyulása során az önkéntesek kísértek.

Forrás: [origo]

Csodalámpa

A Csodalámpa Alapítvány a súlyosan beteg gyerekek életébe szeretne egy kis örömet csempészni. A hosszadalmas és sokszor kétséges kimenetelű kórházi kezelések nem csak fizikailag teszik próbára az embert - és különösképp a gyerekeket -, hanem lelkileg is. A gyermekkor öröme és felhőtlen boldogsága esetükben sajnos másképp alakult. Persze álmaik és vágyaik ettől függetlenül vannak, s a Csodalámpa ezek megvalósításában igyekszik segíteni. Támogatóik és önkénteseik segítségével vágyott találkozókat szerveznek meg, különféle programokra viszik a beteg gyereket, vagy éppen a nagylelkű adományozók jóvoltából tárgyi kívánságaikat igyekeznek teljesíteni. Az ünnepi képeslapsorozat immár negyedik éve elérhető az alapítvány oldalán keresztül. Több tucat üdvözlőlapból választhatunk, s ha úgy döntünk, hogy nagy mennyiségben szeretnénk csodalámpás lapokat küldeni, lehetőségünk van általunk meghatározott, nyomtatott szöveget rendelni a lapokra, s még a borítékolást is megrendelhetjük.