A legfontosabb ünnepi ételek

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben számtalan lehetőségünk volt arra, hogy nehéz sorsú emberek karácsonyán segítsünk. Gyűltek a MikulásGyár ajándékai, a cipősdobozok, az adományokat fogadó számlaszámokon is dagadtak az összegek. A rohanásban azonban lehet, hogy csak tenni akartunk, és mégsem sikerült. Pedig tenni sosem késő.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]Vannak, akiknek nemhogy az ajándékokat és a szép fenyőfát kell nélkülözniük az ünnepek alatt, de otthonuk sincs, ahova ezeket elhelyezhetnék. A hajléktalanok az elmúlt hetekben szerencsés esetben egy-egy szállón összezsúfolódva vészelték át a gyilkos éjszakákat, de sokan az utcán próbálták túlélni a fagyokat. A legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőkön, a hajléktalanokon és a valódi mélyszegénységben élőkön azonban még az utolsó pillanatokban is segíthetünk, hiszen országszerte ételosztó akciók zajlanak az ünnepek előtt és alatt. A Menhely Alapítvány december 22-én már kiosztotta az összegyűlt adományzoknikat és a meleg ételt a Blaha Lujza téren, de a Krisna-hívők az ünnepek alatt rendezik meg a szeretetlakomát. Az Ételt az Életért szegényélelmezési program keretében minden évben sok ezer adag meleg ételt osztanak ki a rászorulóknak, karácsonykor pedig még nagyobb fokozatra kapcsolnak, és ebbe mi is besegíthetünk.

December 24-26 között mindennap 13 órától a Blaha Lujza téren kínálják az ételt a rászorulóknak, és könyvet, meleg ruhát és tartós élelmiszereket is osztanak. Kérdésünkre a szervezők elmondták, hogy még az utolsó pillanatban is szívesen fogadnak mindenféle adományt, így ha már mindent elrendeztünk, és úgy érezzük, nem lenne teljes az ünnep anélkül, hogy jót cselekednénk, bátran állítsunk össze egy csomagot meleg ruhákkal vagy éppen konzervekkel, gyümölccsel, amit a helyszínen nagy örömmel fogadnak majd a szervezők. Lehetőségünk van emellett önkéntes munkát is végezni, az ünnepek alatt nagy szükség van segítőkre, akik részt vesznek a konyhai előkészítésben, a csomagok szétosztásában vagy éppen a mosogatásban.

A hagyományos Blaha Lujza téri ételosztás mellett a szervezet egyéb rászoruló embereken is segít az ünnepek idején, így például Óbudán kétszáz rászoruló családot támogatnak ajándékcsomaggal, és gondoskodnak a Távol az Otthontól Alapítvány által felkarolt mintegy húsz menekült ünnepéről is, és az Igazságügyi Hivatal által nyilvántartott bűnesetek áldozatainak is ajándékokkal kedveskednek. Persze a főváros mellett több vidéki helyszínen is megjelennek, a szegénység ugyanis nem válogat, és szinte nincs olyan szeglete az országnak, ahol ne kígyóznának a sorok a meleg ételt ingyen kínáló pultok előtt. Debrecenben például december 26-án mehetünk segíteni az ételosztásban - itt is várják az adományokat -, de az Ételt az Életért program szinte az összes megyében képviselteti magát az ünnepi időszak alatt. A helyszíneket és az önkéntességhez szükséges kapcsolatot itt találjuk.

Persze ha nincs időnk vagy éppen energiánk arra, hogy a szervezett akciókon részt vegyünk, nézzünk körül a környezetünkben! A belvárosban lakó emberek egészen biztos, hogy legalább egy, de inkább több olyan hajléktalanról tudnak, akik rendszeresen ugyanazon a helyen hajtják fagyos álomra fejüket. Ha már az év oly sok napján szinte észre sem véve őket elsétálunk mellettük, legalább karácsonykor tegyünk kivételt, és készítsünk össze számukra egy kis csomagot. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de egy tál meleg ételt és egy üveg forró teát bárki nélkülözni tud, viszont felbecsülhetetlen értéke van azok számára, akik nemhogy ünnepi lakomát, de pár falatot is alig-alig tudnak biztosítani maguknak. A hallgatás és félrenézés falát csak látszólag nehéz megtörni, a gondoskodást és törődést kivétel nélkül minden rászoruló hálával fogadja. És mint tudjuk, adni .