Karácsonyi ajánlatdömping a szállodákban

Karácsonyi üdülési lehetőségek
Vágólapra másolva!
Forralt borozás, karácsonyi meglepetések, lovas szán, ünnepi vacsora, közös fadíszítés - a hazai szállodák számtalan szolgáltatással várják a karácsonyozni vágyókat. Évről évre népszerűbbek a karácsonyi csomagok, néhány szállodában a december vége már főszezonnak számít. Azért akad, akire csúnyán néznek a rokonok, amiért az ünnepet nem a családdal tölti.
Vágólapra másolva!

Nosztalgia karácsony, karácsonyi kikapcsolódás, varázslatos karácsony, ünnepi erdő - ehhez hasonló csomagajánlatokkal találkozunk a hazai szállodák ajánlatait böngészve, ha idén bejgli-és fenyőfa illatú nappalink helyett családunkkal együtt egy belföldi szállodában szeretnénk tölteni a karácsonyt. A szállodák a csillagtól és a szolgáltatásoktól függően személyenként és éjszakánként körülbelül 7 ezer forinttól 15-20 ezer forintig terjedő áron kínálják szobáikat. A jellemzően két, három, négyéjszakás csomagok legtöbbször tartalmaznak ünnepi vacsorát, forralt borozást, fadíszítést, és persze wellness szolgáltatásokat. Van, ahol mézeskalácsot készíthetünk animátor segítségével, máshol lovas szánon járhatjuk be a környező erdőt.

A karácsony évről évre nyomon követhetően holtszezonnak számított a magyar szállodákban, ám a családok ünnepi szokásainak megváltozása miatt a kilencvenes évek végétől egyre többen töltik az ünnepeket a hazai hotelekben - mondta kérdésünkre Erdei János, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. "Mindezt jelzi az is, hogy egyre magasabb foglaltságot realizálnak a szállodák, olyan is akad, ahol ma már szinte főszezonnak számít a december vége. Kérdéses persze, hogy ez hogyan alakul idén, a belföldi turizmus idei megtorpanása miatt" - teszi hozzá.

Sértődés helyett nyugodt séták

Főként a vidéki wellness szállodák figyeltek fel a leginkább Németországban és Ausztriában népszerű trendre: a családok az otthoni karácsonyozás helyett, akár a nagyszülőkkel együtt, elutaznak az ünnepekre. Erzsébet családjával, férjével és három gyerekével együtt idén sem otthon tölti a karácsonyt. "Azért utazunk el, mert elegünk van abból, hogy minden karácsonykor felcihelődünk és a gyerekeket rángatjuk egyik nagyszülőtől a másikig, hogy a többi rokonról ne is beszéljünk. nem szeretnénk veszekedést hallani (mindig van), sértődést, hogy nem eszünk valahol a bejgliből vagy a töltött káposztából, én pedig nem szeretnék 30 rokon után pakolni. Szeretnénk ötösben tölteni a karácsonyt társasjátékozással, nagy sétákkal és élvezni a pihenést" - sorolja az indokokat. Környezetének reakciója azért arról árulkodik, ma még nem annyira elfogadott ez a fajta ünneplés "Az ismerősök néha meresztgetik a szemüket, hogy a Szent Ünnepen nem leszünk a nagy családdal" - teszi hozzá Erzsébet.

Forrás: MTI

"A karácsonyi utazás egy nagy levegővételt jelenthet, egyre többen jönnek rá, hogy így tehermentesíteni lehet a hölgyeket. A szállodák olyan szolgáltatásokat tudnak nyújtani, amelyek különlegessé tehetik az ünnepeket, a több generáció nem csak szenteste találkozik, hanem több napot tölt el együtt" - mondja Erdei János. A családi szállodai karácsonyozás nálunk persze nem általános jelenség, de Erdei szerint erőteljesen növekvő trend. Érdekes adatokkal szolgál a Turizmus Bulletin 2006-os felmérése, amely szerint a karácsonyi utazásokat leginkább a rokonok meglátogatása motiválja, ezt követi a pihenés és vásárlás, míg az ünnepi teendők elkerülése a negyedik motiváló tényező.

A szállodák komplett karácsonyi csomagokat kínálnak december végére, melyek tartalmaznak ünnepi vacsorát és egyéb szolgáltatásokat a közös fadíszítéstől kezdve a forralt borozásig, a különböző gyerek-, és családi programokig. A célcsoport elsősorban az a réteg, aki évente 2-3 alkalommal meg tudja fizetni a szállodai tartózkodást. "Olyan szálloda is van, ahová már hatodszor, nyolcadszor térnek vissza a karácsonyi vendégek, számukra a szálloda a szobába is bekészít fenyőfát, és arra is figyelnek, hogy a vendég milyen díszítést kér" - mondja Erdei János. A legtöbb wellness szálloda kínál karácsonyi csomagot, így igazi ajánlatdömpinggel találja szembe magát az, aki december végi szállásajánlatokat böngészi.

Kész karácsony

A szálloda nyitása óta kínál karácsonyi csomagot az inárcsi Bodrogi Kúria. Zelei Gréta szerint minden évben egyre több vendég érkezik ilyenkor, többségében magyarok, főleg családok. "Jellemző az is, hogy elvált apukák, anyukák érkeznek, gyerekekkel is. Vonzóak a wellness szolgáltatások, és a szálloda környezete, a 35 hektáros erdő, ahol hó esetén lovas szánkózást kínálunk, forró csokival, forralt borral. Karácsony idején egymással is megismerkednek itt a családok, volt olyan év, hogy visszatértek olyanok, akik itt barátkoztak össze". A dobogókői Walden hotel körülbelül félházzal üzemel karácsonykor, de itt is azt tudtuk meg, hogy egyre népszerűbbek a karácsonyi csomagok, az akciós csomagokat a piac is diktálja. A szálloda fő vonzereje maga a környék, a hotel egy erdő közepén található, és sípálya is üzemel a közelben. "Jellemző tendencia, hogy a családok nem otthon díszítenek fát, hanem itt megkapják készen. Igyekszünk megteremteni az ünnep hangulatát" - válaszolta kérdésünkre a szálloda munkatársa.