Libamáj és eperbor a Bazilikánál

Bazilika, vásár
Vágólapra másolva!
A kemencés lángoson és kürtős kalácson túl is van élet a karácsonyi vásárokban, gasztronómiai élvezetekre vágyóknak leginkább a Bazilikánál nyílt forgatag kínál érdekességeket.
Vágólapra másolva!

Háttérben a grandiózus, csodásan kivilágított Bazilikával a Szent István tér Budapest egyik legszebb tere éjszaka, egy hollywoodi sztárokkal telezsúfolt karácsonyi szupermozi díszlettervezője sem találhatna ideálisabb helyszínt egy karácsonyi vásárnak. Így nem csoda, hogy idén a Vörösmarty tér mellett már ide is kitelepültek a faházak és a levegőben sült kolbász, kürtős kalács és forralt bor illata keveredik egymással - valószínűleg megőrjítve a közelben dolgozókat. Egy óriási, kék fényben pompázó karácsonyfával díszített korcsolyapályán a gyerekek még korizhatnak is. Ezalatt a felnőttek esznek, itt ugyanis leginkább azt érdemes.

Forrás: [origo]

Feltűnő, hogy míg a Vörösmarty téren inkább kézműves termékeket kínálnak, a Bazilikánál szinte minden második standon valamilyen különleges borra, pálinkára, sonkára vagy egyéb gasztronómiai érdekességre költhetjük el a pénzünket. Persze itt is találni kerámia karácsonyfadíszeket és egyedi matyóhímzéses medálokat, de a mi figyelmünket inkább a tahitótfalui eperbor, az etyeki sonka (kérhetünk belőle sonkás-tejfölös kenyeret 400 forintért) és a Gundel óriáspalacsintája kötötte le. A Gundelnél libamájat (7950 Ft/kg) kérhetünk, elvitelre, a Sarki Fűszeres faházánál pedig sonkákat és sajtokat kóstolhatunk.

Forrás: [origo]

Láthatóan a Picanter készült leginkább a szezonra, az ő standjuk már nem egy szimpla bódé, hanem komplett építmény, gusztusos pulttal, szépen megtervezett dizájnnal, külön piros pontot érdemelnek a befőttesüveg-lámpabúrák. Itt áll a legnagyobb sor, valószínűleg a meleg étel vonzza a bámészkodókat, akik leginkább turisták, esetleg a közelben dolgozók. A Picanter teljes menüt kínál hagyományos magyaros ételekből: van gulyásleves (1100 forint), töltött káposzta (1150 forint), kakaspörkölt túrós csuszával (2500 forint) és almás pite is. Ezen kívül sonkatál 1400 forintért, padlizsánkrém egy ezresért, hozzá friss bagett. A finomságokat az asztalkáknál ácsorogva fogyaszthatjuk el. Tiszta Bécs, vagy Berlin.

Forrás: [origo]

A korcsolyapálya másik szélén inkább sörfesztiválra emlékeztető stílusú grillező, a Kővári Grill várja az éheseket, a hosszú padokon helyet foglalva könnyen szocializálódhatunk a többi vásározóval. Itt is sokan csillapítják étvágyukat a különböző grillhúsokkal (például a sült oldalasért és csülkös káposztáért 10 dekánként 500 forintot fizetünk).

Forrás: [origo]

A potenciális evőhelyeknek ezzel még nincs vége, a tér Bajcsy-Zsilinszky úthoz közelebb eső részén a kerület vendéglátóipari egységeinek kitelepült szekcióit találjuk. A Pomo d'Oro standjánál ropogós ciabattát, a Tigrisnél kakukkfüves szarvasragut ehetünk cipóban (1100 forint), a DiVinónál pedig a finom forralt bor mellé különböző krémes szendvicseket kérhetünk. Vagy éppen lilahagymás zsíros kenyeret. Kicsit arrébb megtalálható egy-két kenyérlángosos (800 forint/darab) és kürtőskalácsos (1000-1200 forint) is, ha valaki mégis ezekre vágyna.

Forrás: [origo]

A Szent István téri karácsonyi vásár óriási előnye, hogy nincsen tömeg. Legalábbis a nyitás után egy héttel délután négy-öt körül és este nyolckor nem taposták egymás lábát az emberek forralt borért vagy gulyásért sorban állva. Ráadásul nem kell magunkat átverekedni a Váci utcában korzózó bevásárlóturistákon - szóval teljes nyugalomban kortyolhatjuk a forralt bort és tömhetjük magunkba a kolbászt, a sonkás kenyeret, vagy éppen a libamájat.