Malac, lencse és virsli az újévi asztalon

szilveszteri ételek, recept
Vágólapra másolva!
Szilveszterkor a néphit szerint szárnyast, halat, vadat szokás enni, hogy az óév minden gondja-baja elröppenjen, elszaladjon, azonban újévkor, január elsején a fő étel a malac, mert kitúrja a szerencsét, és ekkor szokás apró szemes terményeket, babot, lencsét, mákot fogyasztani, mert ezek a gazdagságot szimbolizálják. Manapság gyakoriak ilyenkor a hidegtálak, saláták, apró sós falatok, sütemények, de újévkor a lencse, a malac, és persze a másnaposság elleni korhelyleves készül el a leggyakrabban. Nézzünk néhány újévi receptet! 
Vágólapra másolva!

Káposztaágyon sült csülök

kb. egy kilónyi csontozott, bőrös sertéscsülök
kiskanálnyi köménymag
kiskanálnyi egész római kömény
2-3 ág rozmaring
2 kiskanál erőspaprika-krém
só, olaj
2 dl száraz fehérbor
1.5 kg savanyú káposzta
15 dkg gyulai lángolt kolbász
5 szelet húsos füstölt szalonna (jelen esetben bacon)
3 fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma

Forrás: Zsuzsi foz

A csülökhúst négy, tenyérnyi darabra vágom, bedörzsölöm sóval, köményfélékkel és erőspaprika-krémmel, kiolajozott tepsibe fektetem, mellédobom a rozmaringot. Előmelegített sütőben nagy lángon megkapatom minden oldalát, mellédobom a meghámozott fokhagymagerezdeket, két fej felnegyedelt lilahagymát, aláöntöm a bort és egy kis vizet. Alufóliával lefedem és kis lángon kb. 1 óra alatt puhára párolom. Ha a hús puha, kiszedem egy tálra és az alatta maradó szaftba belekeverem a kimosott káposztát, a felkarikázott kolbászt. Erre az ágyra helyezem a csülökdarabokat, a káposztán elhelyezem a szalonnaszeleteket és egy fej félfőre vágott lilahagymát és közepes lángon sütöm kb. 40 percig. Ezalatt a káposzta megpuhul, kissé le is pirul, ami az ételnek messzemenően előnyére válik . Néha húsvillával megpiszkálom a káposztát, kissé kevergetem is, hogy egyenletesen puhuljon-piruljon. Ha a csülök bőrét le is szeretném pirítani, olyan mélyedéseket képzek a káposztában, hogy a tepsi alja látható legyen, és ebbe teszem rövid időre a húsdarabokat.

A sült csülköt a káposztával tálalom, melyre egy-két kanál tejfölt is teszek és adok mellé friss kenyeret. Nagyon kiadós, vendégváráshoz, borozgatáshoz tökéletes étel. Meg lehet sütni a káposzta nélkül is, ebben az esetben hagymás-mustáros lencsesalátával, esetleg hagymás krumplival és párolt vöröskáposztával kínálnám.

Lencseleves virslivel

50 dkg lencse
3-4 sárgarépa
2 fehérrépa
negyednyi zellergumó
egy nagyobb hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
8 dkg füstölt szalonna
8-10 szem egész feketebors
egy csapott evőkanál pirospaprika
babérlevél
2 dl tejföl
1-2 evőkanál mustár
egy mokkáskanál reszelt ciromhéj
2-3 db bőrös virsli

Forrás: Zsuzsi foz

A lencsét előző este beáztatom. A hagymát, fokhagymát, leveszöldséget megtisztítom, felkarikázom, illetve kisebb kockákra vágom. A szalonnát felkockázom, sütni kezdem. A zsírján üvegesre párolom a felaprított hagymát is, rádobom a zöldséget és 2-3 percig pirítom. Rászórom a paprikát, felöntöm 2,5-3 liter vízzel (füstölt hús levével), hozzáadom az áztatóvíztől lecsepegtetett lencsét, a borsot, babérlevelet, a megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket, sózom és kis lángon addig főzöm, amíg minden meg nem puhul. Ekkor szűrőkanállal a lencse felét kevés lével kihalászom és turmixolom, majd a fazékba visszaöntöm, ezzel sűrítve a levest (aki hagyományosan szeretné, lisztes tejföllel sűrítsen). A tejfölt egy merőkanál meleg levesben elkeverem, hozzáadom a mustárt, citromhéjat és a fazékba öntöm. Ekkor megy bele a felkarikázott virsli is, amivel készre főzöm a levest. Kenyérrel tálalom, lehet tenni még rá a tányéron tejfölt.

Virslis kifli

50 dkg liszt
5 dkg puha vaj
egy tojás
230 ml langyos tej
egy kiskanál cukor
egy csomag élesztő (Dr. Oetker)

5 db virsli
(házi) ketchup
szezámmag

Forrás: Zsuzsi foz

A liszthez hozzászórom az élesztőt, sót, cukrot, beleteszem a vajat és a tojást és a langyos tejjel robotgéppel ruganyos tésztává dolgozom. A tésztát duplájára kelesztem, majd lisztezett munkalapon megpróbálom kör alakúra nyújtani. A tésztalapot cikkekre vágom, minden cikket megkenek ketchuppal, és mindegyikre egy fél virslit rakok, a körcikk szélesebbik végébe. Ezután feltekerem a tésztát, próbálok kifli alakot létrehozni, vagy sikerül, vagy nem.
A kész kifliket sima vízzel megkenem, megszórom szezámmaggal, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom és előmelegített, 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Tálaláskor még adok mellé ketchupot, mustárt, vagy édes chiliszószt. Langyosan a legjobb szerintem.

Sajtos csiga

egy csomag leveles tészta
20 dkg reszelt sajt
1 pohár tejföl
2 tojás
egy kávéskanál pirospaprika
egy kávéskanál só

Forrás: Zsuzsi foz

A töltelékhez a sajtot összekeverem a tejföllel, tojásokkal, ízesítem sóval, pirospaprikával (ez utóbbi helyett érdemesebb valamilyen aprított zöldfűszert használni szerintem).
A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtom és az egész felületén egyenletesen eloszlatom a sajtos masszát. A lapot a hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerem, a kapott tekercset kb. két centis szeletekre vágom. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm. Langyosan a legfinomabb.

Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!

Szerző: Zsuzsi főz