Persze ettől még előfordulhat, hogy már korábban is létezett, mégis: első írásos emlékek csak a 17. századból maradtak fenn a Betlehemezésről.

Forrás: MTI

Hogy mi is az a Betlehemezés? Ha tudományosan akarunk fogalmazni: többszereplős dramatikus játék, másképpen misztériumjáték, melyet régen paraszti körben adtak elő. Elkövetői a mai napig főleg a gyerekek, célja pedig a bibliai történetek megelevenítése, ami egyszerre szolgálja az áhítatot és a szórakoztatást.

Eredete homályba vész, annyit lehet tudni, hogy már az első megmaradt magyar Betlehemezés szövege is egy iskolai előadáshoz készült.

Tartalma évszázadok óta változatlan: a betlehemi történet szereplői beszélgetnek, dalolnak; a humor egyik fő forrása a pásztorjáték három szereplőjének, a nagyothalló öreg pásztornak és fiatalabb társainak tréfálkozása. Egyébként a szereplőgárda fix: a három pásztoron kívül a Betlehemet vivő két angyal is kötelezően részt vesz a darabban.

Még egy elmaradhatatlan eleme van a hagyományos misztériumjátéknak, mégpedig a templom alakú Betlehem, melyben a Szent Családot láthatják a nézők.

Akit bővebben is érdekelnek a magyar karácsonyi népszokások, annak az alábbi összefoglalót ajánljuk figyelmébe: Dömötör Tekla, Magyar népszokások.