Utazási tipp: a legjobb karácsonyi vásárok

karácsonyi vásár, Nagyszeben
Vágólapra másolva!
Összegyűjtöttünk néhányat a legszebb itthoni és európai vásárok adventi vásárai közül. Utazzatok velünk, ha csak képzeletben is!
Vágólapra másolva!

Karácsonyi vásárba manapság nemcsak ajándékokért, hanem a hangulatért is látogatnak el az emberek. Egy-egy rohanós munkanap után sok család vagy éppen baráti társaság választja, hogy a hidegben egy pohár forraltborral és kürtöskaláccsal töltik el az estét. Aztán vannak olyanok is, akik egy-egy jellegzetes karácsonyi vásár köré szervezik téli hosszúhétvégéjüket. Mindkét csoport tagjai találnak nekik tetsző programot gyűjteményünkben.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Vásárok Budapesten

A fővárosban november 27-től egészen december 31-ig várja az érdeklődőket a legfelkapottabb karácsonyi kirakódóvásár a Vörösmarty téren. A helyszín ideális, hiszen a központban van, bárki számára könnyen megközelíthető, és összehangolhatjuk a Váci utcai ajándékbeszerzésekkel is.

Persze nemcsak emiatt vonzó a Vörösmarty téri vásár, hanem a kínálat miatt is. Itt tényleg igényes, kézműves termékeket találunk, számos stílusban. A szervezők a vásárláson kívül más programokat kínálnak: ahogyan tavaly is, úgy idén is nagy hangsúlyt kap a gasztronómia, ezen kívül pedig koncertek és táncos fellépések is szórakoztatják majd a nagyérdeműt.

Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a hazai tervezőket, kézműveseket és gasztrogurukat felvonultató, évek óta minden adventi vasárnapon nyitva tartó WAMP-ot sem. A télen a Millenárisba költöző designvásáron megtalálható a hazai tervezők színe java, akár ékszerről, akár ruháról vagy éppen táskáról legyen szó. Ez nem is csoda, hiszen a novemberi vásáron ismét közel száz tervező kínálja portékáit. Ezen kívül az ünnepek előtt ismét jelentkezik a WAMP gasztro szekciója, és jó néhány különleges programmal is készülnek a szervezők.

Forrás: Flickr.com

Utazzunk itthon: vásárok vidéken

Ha a pénztárcánk nem engedi meg, hogy külföldi vásárokat látogassunk meg az ünnepek előtt, akkor se csüggedjünk, hiszen egy itthoni kiruccanással megismerhetjük néhány kedves, hazai város téli arcát.

Érdemes ellátogatni ilyenkor például Egerbe, ahol az Egri Advent programsorozat jegyében az Eszterházy téren rendeznek vásárt.

Szegeden a patinás Dóm tér ad otthont a karácsonyi kirakodásnak, valamint a 200 személyes bálaszínháznak. A kézműves portékák mellett a gyerekeket szalmalabirintus, a felnőtteket pedig finom falatok várják. Ahogyan a Dóm Téri Advent szervezői ígérik egy hagyományőrző, de nem népies vásárra kell számítaniuk azoknak, akik ellátogatnak a négy hétig tartó programra.

És, hogy az ország másik szegletéből is hozzunk példát, karácsonykor Sopronban a Főtéren is van vásár. A középpontban itt is a kézművesség áll, és a dekoráció itt is hagyományos: díszkivilágítás, karácsonyfa és Betlehem. Programokból itt sincs hiány: a színpadon a helyi iskolások és óvodások mutatkoznak be, de a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület jóvoltából képességfejlesztő és ügyességi játékokra is lehetőségük nyílik a gyerekeknek. Kitűnő szórakozás tehát kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Vásárok Európában

Az ünnepek közeledtével a sógorokhoz is érdemes ellátogatni, mert bár Bécs mindig csodaszép, télen az egyik legszebb arcát mutatja. A vásárnak hagyományosan a Rathausplatz ad helyet, ilyen díszletek között már egy puncsot is élmény elfogyasztani. A németül Wiener Adventzauber nevet viselő rendezvénysorozat idén november 16. és december 24. között várja a látogatókat.

Tallin ugyan kicsit messze van, de az 500 ezret sem számláló Észt főváros igazán bájos, kicsiny ékszerdoboz. Télen a főtéren rendezik meg a hagyományok ápolásán alapuló karácsonyi sokadalmat.

Forrás: Flickr.com

Ha még karácsony előtt erdélyi utazást tervezünk, akkor mindenképpen ejtsük útba Nagyszebent. Itt a Nagypiacteret lepik el az apró faházikók, ahova beköltöznek a vásárosok. A vásárlás mellett korcsolyatudásunkat is letesztelhetjük, hiszen 900 négyzetméternyi jég várja a siklás szerelmeseit.

Forrás: Flickr.com