Alternatívák szaloncukorra

Szaloncukor: erre költünk a legkevesebbet minden télvégi ünnepi édesség közül
Vágólapra másolva!
Nincs karácsony desszerttúladagolás nélkül, akár rajongunk a szaloncukorért, akár nem. Az is kiderül, mi köze a hungarikumnak egy lyoni szerelemhez.
Vágólapra másolva!
Forrás: FG Manufaktúra

Egy szerelmes inas korszakalkotó találmánya

A finomság a tizenkilencedik században született, ám igazán elfogadottá csak a 20. század fordulóján vált. Ősét, a fondant cukrot a francia gyógyszerészek találták fel, még a XIV. században, a szaloncukorhoz vezető út következő állomása pedig a rojtos szélű, csillogó sztaniolpapírba csomagolt papillote volt.

Az édesség a névadó lyoni cukrászmester – pontosabban szerelmes inasának – találmánya. A segéd csillogó papírdarabkákon vallott szerelmet a szomszédban lakó hölgynek, és ezekbe csomagolta az elcsent a fondant-cukrokat. Az ő karrierje itt véget ért, a papírba csomagolt papillote viszont igen népszerá lett.

A szaloncukor a 19. század végére hódította meg a magyar szalonokat. A neve is innen ered: a karácsonyfa rendszerint a polgári lakások fogadó szobájában, a szalonban kapott helyet (Jókai Mór még szalonczukkedlinek hívta az édességet).

A hungarikum kezdetben csak a cukrászműhelyek specialitása volt, megvásárlása pedig "úri mulatságnak" számított, csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak. Kegyeikért három neves csokoládéüzem (Stühmer, Kugler és Gerbeaud) is küzdött az ünnepek idején. 1891-ben Hegyesi József A legújabb házi czukrászat című kézikönyvében már tizenhétféle szaloncukrot mutatott be.

Még mindig a zselés vezet

A szaloncukor-fogyasztásunk nő, és az elmúlt években a statisztikák szerint a drágább szaloncukrokra is egyre nagyobb a kereslet. (A GFK Hungária felmérése szerint a 2012-es karácsonyi szezonban egy-egy háztartás átlagosan 4026 forintot költött egyenként 2,9 kg szaloncukor megvásárlására.)

A legnépszerűbb továbbra is a zselés, ezután következik a vegyes ízesítés, a harmadik helyen pedig a marcipános szaloncukor áll. A karamellás, kókuszos, kakaós, joghurtos, stb. variációk még kelendők, de a narancsos, banános, rumos mogyorós ízekre nem vevő a magyar közönség.

Forrás: [origo]

Alternatívák szaloncukorra

Hagyományok ide vagy oda, azért van, aki egyszerűen nem rajong a szaloncukorért. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem akar részt venni az össznépi nassolásban, ami szintén fontos része a karácsonyi időszaknak. Összeszedtünk néhány alternatívát, hogy ne érezze magát kellemetlenül, ha a desszertre kerül a sor.

A Rózsavölgyi Csokoládé bonbonjai és trüffeljei biztosan fel fogják dobni a hangulatot, de nagy mennyiségekben már ne gondolkozzunk, mert a manufaktúra már nem fogad el karácsonyra rendeléseket. Haladóknak a Harrer Csokoládéműhelyt ajánljuk – a pincészetekkel közös kreációk valószínűleg zavarba ejtik a legelvetemültebb szaloncukor-rajongókat is.

A nagymarosi FG Manufaktúra harmincféle bonbont kínál, a ChocoMe pedig a tetszőlegesen összeállítható táblák mellett drazsékkal - étcsokoládéval bevont eperrel, meggyel és piemonte-i mogyoróval – készül az ünnepre.

Akár a szaloncukrok pártján áll, akár nem, tartsa szem előtt, hogy a kevesebb több, ezért inkább inkább kisebb mennyiségű, de jobb minőségű édességgel érdemes ünnepelni. Mi szóltunk.