Ahol görkorcsolyával és partival ünnepelnek

retkek éjszakája, hagyomány, Mexikó, Oaxaca, karácsony
Vágólapra másolva!
Nem mindenhol ér véget a karácsony este egy szolid vacsorával és az ajándékok kibontásával. 
Vágólapra másolva!

Míg nálunk a karácsony csendes, visszafogott ünnepnek számít, sokan hatalmas bulikkal vagy egészen furcsa szokásokkal ünnepelnek. Összegyűjtöttünk néhány rendhagyó karácsonyi tradíciót.

Karácsonyi retekfaragás

A karácsonyt megelőző érdekes hagyományok egyike a „Retkek éjszakája”. Az Európából érkező szerzetesek annak idején különböző alakokat faragtattak ki az Újvilágban akkor még kevésbé népszerű import zöldségből.

Forrás: wikipedia.org

A mexikói Oaxacában dívó tradíció lényege, hogy december 23-án különböző retekből készült műalkotások készülnek a külön erre a célra termesztett, több kilogrammos retkekből. A zöldségek a legtöbbször az ország védőszentjeit, azték és bibliai legendák jeleneteit formázzák meg. A Retkek éjszakája egyben komoly verseny is, a legjobb szobrászok pénzt és különféle díjakat nyernek.

Amikor ér vandálkodni

Több latin-amerikai országban, például Mexikóban éjfél körül az édességet és kisebb ajándékokat rejtő pinata szétverése a program. A hagyomány a 16. századi Spanyolországból került át Közép- és Dél-Amerikába: az agyagból vagy kemény papírból készült hétágú csillag alakú tárgy a hét főbűn szimbóluma, szétzúzása a bűnöktől való megszabadulást jelenti. A megbocsátást a pinatából kihulló cukorkák és gyümölcsök jelképezik

Görkorival a templomba

Venezuelában december 16-a és 24-e között kora reggeli misére járnak a hívek, hogy így készüljenek az ünnepre. Caracasban bevett szokás, hogy görkorcsolyával (és persze gördeszkával) indulnak az áhítatra a hajnali órákban, ezért a hatóságok bizonyos kerületekben reggel 8-ig lezárják az utakat.

A parti hajnali 2-kor kezdődik

A Junkanoo egy rövid, de alapvetően fontos karnevál a Karib-térségben. Évente kétszer kerül rá sor, az első december 26-án, a második alkalom január elsején van. A szokás a 16. századból ered, így ünnepelték ugyanis a karácsonyt az ültetvényeken dolgozó rabszolgák.

Aki a riói karneválhoz hasonló, éjszakai partira gondol, csalódni fog. Igaz, itt is reggelig tart az ünneplés, de a karnevál hajnali 2-kor kezdődik, és reggel 8-ra véget is ér – mert a hagyomány szerint csak így érkezik meg a fény az emberekhez. A Bahamákon a főváros, Nassau központjából indulnak a díszes jelmezekbe öltözött táncosok, akiknek megjelenését és a koreográfiáját is díjazzák a végén.

Koncert a parkban

Melbourne saját tradícióval is rendelkezik: december 24-én az emberek kivonulnak a gyertyafényes parkokba, és meghallgatják a különféle zenészek, kórusok karácsonyi dalait. Persze visznek kempingszéket, innivalót és ételt is. A város központi parkjában szimfonikus zenekar ad ingyenes koncertet, több tízezer nézőnek.

Az első ilyen piknikre egyébként 1937-ben került sor, egy Norman Banks nevű rádiós szervezésében. A férfi meglátott egy nőt, aki egyedül énekelt zsoltárokat a parkban, és közös ünneplést szervezett azoknak, akiknek nincs kivel tölteniük a karácsonyt.