Kötélen ereszkedik le a Mikulás a barlangba

Szemlőhegyi barlang
Budapest, 2010. október 20. Látogatók a Szemlőhegyi barlang túraútvonalán. Budapest egyik védett természeti értéke a II. kerületi Pusztaszeri út 35. szám alatt lévő barlang. A hévizes eredetű barlang járatainak hossza több mint két kilométer, amelyből 250 métert járdán és lépcsőkön lehet bejárni. MTI Fotó: Manek Attila
Vágólapra másolva!
A hazai nemzeti parkokban áprilistól október végéig tart a turisztikai főszezon, de azért télen is elcsíphetünk érdekes programokat. December elején például több helyen is felbukkan a Mikulás, és szakvezetéses túrákkal is várják a lelkes és nem túl fázós túrázókat.
Vágólapra másolva!

Remek gyerekprogramnak ígérkezik a Szemlő-hegyi-barlang Mikulás-attrakciója december 5-6-7-én. A télapó – korát és testsúlyát meghazudtoló ügyességgel – ereszkedik majd le a barlang falán egy kötélen, mintha csak szűk kéménybe mászna. S ha már jön, természetesen ajándékot is hoz a gyerekeknek.

Télapó a barlangban Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Mikulás itt, Mikulás ott

A Mikulásnak persze meg se kottyan, hogy az ország egyik pontján kötélen lógva kell ügyeskednie, és még ugyanazon a napon számos más helyen is meg kell jelennie. Ezen a hétvégén ugyanis a Hortobágyon is tiszteletét teszi majd. A hortobágyi halastavak mellett zötykölődő kisvasút ezúttal Mikulás-vonattá változik.

Télen Mikulás-vonattá változik Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A gyerekekre itt is ajándék vár, és talán az sem lesz ellenükre, ha az ajándékért cserébe meg kell oldaniuk néhány játékos feladatot. A hortobágyi Pusztai Állatparkba is érdemes ezen a hétvégén ellátogatni, ahol szintén Mikulással és rendhagyó programokkal várják a látogatókat. Az állatparkban egyébként régi magyar háziállatokkal lehet találkozni, például szamarakkal, rackákkal, mangalicákkal, hucul lovakkal, magyar szürkemarhákkal és házi bivalyokkal.

Homokbuckákon és hegyeken át

Csak azért, mert hideg van, fúj a szél és sötét felhők tanyáznak felettünk, még nem kell egész nap otthon ülnünk. A nemzeti parkok munkatársai is így gondolják, épp ezért több túrát is meghirdettek decemberre. December 6-án, Mikulás napján a Kiskunsági Nemzeti Park a fülöpházi homokbuckák vidékére hívja a túrázókat, a túra végén pedig meleg teával kínálják majd a kellemesen átfagyott kirándulókat.

Homokbuckák a Kiskunsági Nemzeti Parkban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található Zalaszántó szépséges környezetben fekszik. Itt találkozik a Keszthelyi-hegység a Déli-Bakonnyal, illetve a Balaton-felvidék bazaltvulkáni területével. A Zalaszántóról induló túra nemcsak természeti, de kultúrtörténeti értékeket is érint. Például a Béke Sztúpát, amely 30 méteres magasságával és 24 méteres szélességével Európa egyik legnagyobb ilyen építménye, melyet1993. nyarán maga a XIV. Dalai láma avatott fel.

Megnézhetjük a Kotsy-vízimalmot is, melynek helyén a korai leírások szerint már a török időkben is vízimalom állt. A malom szépen felújított épületében megnézhetjük a korabeli berendezéseket, köztük egy 390 cm átmérőjű vízikereket is, amely a mai napig működik.

A Kotsy-vízimalom belülről Forrás: Korbély Barnabás

Hogy mi történik a téli erdőben, kik mozognak ilyenkor is a látszólagos csendben, szakembertől tudhatjuk meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park Alvó hegyvidék elnevezésű túráján a Soproni-hegységben.

Decemberi madárles és csillagnéző túra

Aki szereti a misztikus hangulatú túrákat, ne hagyja ki december 19-én a téli napfordulóhoz kötődő túrát a Gerecsében. A túra este hétkor indul, helyszíne az ország egyik fényszennyezéstől legkevésbé érintett területe, Agostyán falu és környéke. A túra vezetője egy csillagász lesz, így ha az égbolt is engedi, nemcsak káprázatos látványban lehet részünk, de sok érdekességet is megtudhatunk a téli égboltról.

Csillagok a téli erdő felett Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan-Philipp Strobel

A tatai Öreg-tóra megérkeztek már a vadludak, így pár nappal karácsony előtt érdemes lesz ellátogatni a vizek városába. December 20-án kicsit korán, reggel hétkor indul a túra, hiába, nem könnyű a madarászok élete. Ilyenkor lehet ugyanis gyönyörködni a vadlúdcsapatok reggeli kihúzásában. Aki azonban nem tud korán kelni, az se csüggedjen, délután háromtól megnézheti a behúzást, amikor a vadludak nagy csapatokban visszatérnek éjszakázó helyükre.