Hol töltsék a szinglik a karácsonyi ünnepeket?

2014.12.07. 19:05

Karácsony közeledtével az egyedülállók általában azon törik a fejüket, vajon hogyan úszhatnák meg az ünnepeket. Aki teheti, ilyenkor inkább elutazik valahová. Nem véletlen, hogy számos országban már kifejezetten szingliknek szóló ajánlatokkal készülnek a karácsonyra az utazásszervezők.

A statisztikák szerint az egyedülállóknak szervezett utakra több nő jelentkezik, mint férfi. A nők, úgy tűnik, kalandvágyóbbak, és szívesebben fizetnek be az ilyen utakra, míg a férfiak egy része inkább magának szervezi meg az utazást, de a legtöbben valószínűleg inkább el sem indulnak egyedül.

Szinglibiznisz

A szinglik mára már fontos célcsoportnak számítanak az utazásszervezők szemében. Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban sorra nyíltak az olyan irodák, amelyek egyedül utazóknak szerveznek utakat.

Bár a szállodákban még mindig az a gyakoribb, hogy ha valaki egyedül megy, felárat kell fizetni, külföldön már vannak olyan hotelek, ahol felismerték a szóló utazókban rejlő lehetőségeket, és nem kérnek felárat a kétszemélyes szobák magányos elfoglalásáért. Sőt vannak már olyan szállodák is, ahol egyéb módon is megpróbálnak az egyedülálló nők kedvébe járni, és a nekik szánt szobákba diszkréten nem tesznek be egy iszonyú nagy étkező asztalt, két székkel, amitől csak az nem érzi még magányosabbnak magát, akinek már végképp elege van a párkapcsolatból.

Sokan utaznak el egyedül a karácsonyi ünnepekreForrás: AFP/Martin Bureau

Szingliként persze nem kell feltétlenül szólóban utazni, vannak olyan utazási irodák, amelyek kimondottan egyedülállóknak szerveznek csoportos utazásokat. Az utakat általában korosztályonként hirdetik meg, így nem fenyeget az a veszély, hogy egy 50 éves hölgy huszonévesekkel kényszerül egy csoportba, s míg ő inkább múzeumokba és templomokba menne, addig a fiatalok a bulinegyed felé vennék az irányt. Arra is figyelnek, hogy lehetőleg minden utas külön szobába kerüljön, s ha nem muszáj, nem rakják össze a vadidegeneket.

Bridget Jones Tirolban

A szingliutazásokat szervező irodák számára az egyik legjobb időszak az év vége, hisz ilyenkor, aki teheti, elutazik, csak hogy ne otthon kelljen ülnie egyedül.

Ha brit vagy amerikai irodák karácsonyi ajánlatai között böngészünk, leginkább Délkelet-Ázsia, például Vietnam, Thaiföld ezen kívül a Karib-tenger tűnik népszerű szingli-úticélnak. Persze, ha valaki a karácsonyi hangulat elől menekül, az a nagy turistaközpontokban valószínűleg így sem fogja azt elkerülni, de talán egy marokkói tevegelés során már kisebb az esély arra, hogy felcsendüljön a Jingle Bells.

Turista a thaföldi tengerpartonForrás: AFP/Saeed Khan

Vannak olyan irodák is, melyek inkább mesés téli tájakkal támadnak, az egyik angol, szóló utazókra szakosodott iroda legnépszerűbb karácsonyi utazása például egy hatnapos ausztriai út, Tirol hegyeivel, a karácsonyi fényben úszó Salzburggal, karácsonyi vásárokkal és lovas szánozással. Ugyanez az iroda szervez karácsonyi utakat Olaszországba a Garda-tóhoz, Szlovéniába, Prágába és Szentpétervárra is. Hogy van rá kereslet, mi sem bizonyítja jobban, hogy ezek az utak október végén már mind beteltek.
Van, aki a karácsonyi időszakot lelki feltöltődésre használja, és távol az otthontól elvonul egy ashramba vagy önkéntes munkát vállal a világ másik felén. Ahhoz persze, hogy az ember egy szervezett önkéntes program keretében segíthessen, általában mélyen a zsebbe kell nyúlni.

Az egyágyas felár felével kedveznek

Míg tőlünk nyugatra az utóbbi években egyre több iroda mozdult rá a szinglikre, addig itthon ez még nem igazán terjedt el. Vannak olyan irodák, amelyek egyelőre csak apró lépésekkel nyitnak az egyedül utazók felé. Például az egyágyas felár elkerülése érdekében felajánlják a társítás lehetőségét, vagyis az utast összerakják egy másik egyedül utazóval. Ha az utas hajlandó lenne erre, azonban ez mégsem jönne össze, akkor az iroda átvállalja az egyágyas felár felét.

Egyedül a kétágyas szobábanForrás: AFP/Photononstop

Egyetlen olyan iroda van, amely kimondottan egyedülálló utazókra specializálódott. A Szingli utazás 30-as, 40-es és 50-es korosztálynak szervez utakat, például kerékpártúrát a Fertő-tó körül, gyalogtúrát a Rax-Alpokban, körutazást Svájcban, de aki szeretne, egészen Új-Zélandig utazhat velük. A karácsonyi időszakot sem hagyják ki a repertoárból, Krakkóba szerveznek utat.

Úgy tűnik azonban, itthon a szingliknek egyelőre maradnak a hagyományos utazások; vagy bevállalnak egy csoportos utat, és bíznak a szerencséjükben, hogy nem csupa boldogan turbékoló párból áll majd a csapat, vagy fogják magukat, és egyedül, saját szervezésben veszik nyakukba a világot.