Szállodák, ahol a gyerekricsaj magától értetődő

2014.12.06. 11:54

Közeleg az év vége, a nagy ünnepi rohanás közben jó lenne, ha legalább egy hosszú hétvégét együtt tudna tölteni a család. Valahol, ahol nem kell főzni, mosni, takarítani, és ahol a gyerekek is igazán jól érezhetik magukat. Például egy családbarát szállodában.

Akinek még nincs gyereke, és először jár egy igazi gyerekbarát szállodában, az valószínűleg elgondolkodik azon, hogy önszántából vajon eljönne-e ide pihenni. Később persze, szülőként, már ő is minden jót szeretne megadni a csemetéjének, és egy gyerekzsivajtól hangos szállodában is simán eltölt egy hetet, még ha idegesíti is a konstans zűrzavar, a lábának ütköző kisautók és a medencében fejére ugráló gyerekek. Mert valljuk be, szépen hangzik, hogy családbarát, de ez a műfaj azért mégiscsak elsősorban a gyerekekről szól.

A dinó alakú sült húson túl

Gyerekbarát szállodákból ma már széles a választék, de a sokat látott családok szerint színvonalban azért nagyok a különbségek. Hisz attól még nem lesz gyerekbarát egy szálloda, hogy van gyerekágy vagy dinó alakú sült hús. Az alapvető felszereltség mellett, nagyon sok múlik az ott dolgozókon, főleg a programokért felelős animátorokon. És ez nemcsak a gyerekek, de a szülők szempontjából is fontos, hisz egy szaunában vagy masszázson eltöltött óra - miközben biztonságban tudhatják csemetéjüket - számukra is élvezetesebbé teszik a szabadságot.

Az alsópáhoki Hotel Kolpingban biztosan nem unatkoznak a gyerekekForrás: Hotel Kolping

Az egyik legnépszerűbb hazai gyerekbarát szállodában, az alsópáhoki Kolping Hotelben nem nagyon lehet unatkozni, számos program várja a gyerekeket; babaúszó tábor, Ringató, Süni zene, angolórák és persze Bobóország, a legnagyobb hazai szállodai játszóház. De itt nem csak a gyerekeknek kedveznek, a szülőknek is, és a kellemes programok mellett hasznosakat is kínálnak. Például intim tornát anyának, szakmai előadást a gyerekekkel kapcsolatos vészhelyzetekről vagy szülői tréninget a dackorszakkal küzdőknek.

Egy szavazáson az Év családbarát szálláshelyének választott sümegi Hotel Kapitány talán az átlagnál szerencsésebb helyzetben van, hisz a Sümegi vár tövében található, így a wellness lehetőségek mellett olyan történelmi környezet is adott, melyhez izgalmas tematikus programokat lehet kitalálni. A vendégek részt vehetnek például középkori lakomán és történelmi lovasjátékokon, ahol a spanyol lovasiskola bemutatóját és lovagi tornát nézhetnek meg.

Kék és zöld wellness az ünnepek alatt

Egyre több kisgyerekes család gondolja úgy, hogy szállodában tölti az ünnepeket, a hotelek pedig sok-sok speciális programmal és akcióval is készülnek erre az időszakra. Van, ahol azzal kedveznek, hogy egy nagyszülő féláron pihenhet a családdal, máshol 6 éves korig ingyenes a szállás. Karácsonyi kakaóparti, kézműves foglalkozás, közös karácsonyfadíszítés szinte mindenhol van, de a szállodák arra is figyelnek, hogy legyen lehetőség arra is, hogy szentestén a családok a karácsonyfa körül, meghitt hangulatban meg is tudják ajándékozni egymást.

A karácsonyfa nem hiányozhat a szállodákból semForrás: MTI / Czimbal Gyula

Az év végi időszakban nem csak karácsonyi és szilveszteri ajánlatokkal lehet találkozni, de speciális Mikulás-hétvégére is várják a kisgyerekes családokat.

Aki nem vonzódik a wellness szállodák sajátos világához, inkább a természet közelében, egyszerű környezetben szeretne pihenni, az is találhat családbarát szállásokat. Például a Bakony rengetegében, az egykori Eszterházy birtokon kialakított Szépalma Hotelben, mely ráadásul kutyabarát szálloda is, így itt a négylábú családtagok is szívesen látott vendégek. A hotel nem akar hivalkodni, a nemes egyszerűség jegyében a természet szépségeit ajánlja. Ahogy fogalmaznak: a klór szagú „kék wellness" helyett, a „zöld wellness" különleges élményét kínálják, csúszdapark helyett lovasszánozást, játszóház helyet egy igazi farmot, ahol mangalicák, szürkemarhák, kutyák és macskák vannak.

A lovasszán a gyerekeknek is nagy élmény a Szépalma HotelbenForrás: Szépalma Hotel

Gyerekbarát fürdő a határon

A burgenlandi Sonnentherme Európa egyik leghíresebb gyerekbarát fürdője. Az osztrák magyar határ mellett, Lutzmannsburgban (Locsmándon) található fürdőben és az azt körülvevő szállodákban tényleg minden a gyerekekről szól.

A Sonnentherme külön figyelmet fordít a 0-6 éves korosztályra. A kisbabás családokat a fürdőben bébimedencével, kisbaba-pezsgőfürdővel, sekélyvízű játszómedencével várják, ahol a víz hőmérséklete 34-36 fok, levegő pedig 27-29 fokos. Naponta van babaúszás, baba-mama jóga, bébimasszázs, sőt babaszauna is, ahol a picik 60-70 fokos melegben tölthetnek el 3-5 percet szüleikkel. A fürdőben van szoptatókuckó, pelenkázójurta és babakonyha is.

A Sonnentherme medencéit kifejezetten a kisgyerekekre szabtákForrás: ANDI.BRUCKNER/Andi.Bruckner

Persze a nagyobb gyerekekről sem feledkeztek meg, őket 23 méteres magasból kiinduló csúszdák is várják, köztük Ausztria leghosszabb beltéri csúszdája, a 270 méter hosszú XXL Monster Ride. A fürdő közelében több gyerekbarát szálloda is van, ahonnan a föld alatt, egy fedett, fűtött alagúton lehet eljutni a fürdőbe. De van már golfpálya is, amelynek a különlegessége, hogy átnyúlik Magyarország területére. Itt nemcsak a szülők, de a gyerekek is megpróbálkozhatnak a sporttal, ki-ki a saját korosztályának megfelelő pályán.

A Sonnentherme négycsillagos hotelje, a Hotel Sonnenpark is gyerekebarát. Már a hotel aulájában tágas terek, színes szőnyegek és bútorok, a plafonról lelógó színes buborékok fogadják a vendégeket. A folyosókon itt nem tiltják a motorozást. Sőt, inkább kialakítottak egy biztonságos pályát, ahol szivacsfalakkal körülbástyázva, minden gyerek kedvére száguldozhat.

Már a szálloda lobbija is gyerekbarátForrás: ANDI.BRUCKNER/Andi.Bruckner

De az apróságokra is figyelnek. A szülőket például nem akarják azzal frusztrálni, hogy a kicsikkel elköltött vacsora után foltokkal teli hófehér abroszt hagynak maguk után, inkább nem is tesznek terítőt az asztalokra, s ha kiborul a narancslé vagy a tányér mellett landol a húsgombóc, könnyedén lehet orvosolni a bajt.

A hotelbe elsősorban osztrák családok jönnek, de a vendégkör 9 százaléka magyar. A hotelt és a fürdőt nemcsak a vendégek, de az ott dolgozók szempontjából is nevezhetjük családbarátnak, hisz a wellness hotelek közül a kevés kivételek egyikeként, karácsonykor zárva vannak. A két ünnep között és szilveszterkor viszont már újra várják a vendégeket. Az idei szilveszterről már valószínűleg lekésett az, aki most szeretne foglalni, de aki siet, talán jövő szilveszterre még találhat szabad helyet.