Az ékszeren innen és a fehérneműn túl

Szexi vagy kényelmes – Tévhitek és tippek, ha bugyi vásárlás előtt állsz, dr. life
Vágólapra másolva!
Ha öt karácsonyi ajándék közül kettő vándorol kapásból a szekrényünk mélyére, átlagos karácsonyunk volt, ha csak egy, szeretteink kitűnően teljesítettek, gratuláljunk nekik. Ajándékvásárlási kisokos, nőkhöz.
Vágólapra másolva!

Vannak párok, ahol a férfi horgászbotot, a hölgy pedig varrógépet vásárol szíve választottjának, amiket aztán kedvesen „kölcsönadnak” egymásnak, és mindenki boldog. Egyszerű és ötletes megoldás, ez viszont csak kipróbált, humort sem nélkülöző párkapcsolatban működik. Máshol leszámolnak a meglepetéssel: a tetszik-nem tetszik rizikófaktorát kikapcsolva a hölgy ajándékkeresés közben rámutat valamire, amit a férj boldogan megvásárol – ez is egy módszer, ami viszont éppen praktikusságával öli meg az ajándékozás misztériumát. Hiszen attól, hogy a Jézuskás-angyalkás fedősztorit elengedjük, a meglepetésről nőként nem szívesen mondunk le, még akkor sem, ha a hétköznapokban egyébként a gyakorlatiasan gondolkodók táborát gyarapítjuk. Hiszen hiába melósabb és kockázatosabb, mégiscsak ez a legörömtelibb út.

Az igazán profik már jóval az ünnepek előtt elkezdik kipuhatolni az igényeket, vagy megkeresik a barátnőket Forrás: Thinkstock

Vallatási módszerek

Ideális esetben életünk párjának fejében nem december közepén kezd el villogni az ötlettelenséget jelző vészvillogó, hiszen az év során egymásra hangoltan teltek napjaink, és tudjuk, nagyjából minek örülne a másik. Ha mégsem így van, érdemes a legjobb barátnőt faggatni, ő biztosan tudja a tutit, ha másért nem, hát azért, mert előzőleg – taktikusan – már megosztottuk vele vágyainkat. Ha ez sem jött be, ott van jó öreg barátunk, az internet, az erre szakosodott weboldalak tematikus rendben szállítják az ötleteket, amiket webshopjaikban egyből meg is lehet vásárolni. (Ezzel a megoldással persze az „idei év legeredetibb ötlete” kategóriának biztosan nem leszünk a nyertesei.) Grafomán hölgyek talán arra is rávehetők, hogy írjanak a Jézuskának, a gyerekkorból megőrzött hagyomány nagy segítség az ajándékozni vágyóknak.

Típushibák

Logikus ötletnek tűnik a hobbinkhoz kapcsolódó ajándékot vásárolni, tapasztalatunk szerint mégis ennek a kategóriának a legnagyobb a hibafaktora. Akár kifejezetten nőies dologról (kötés, sütés, lakberendezés), akár uniszex megszállottságról van szó (fényképezés, sport), a téma rajongói óhatatlanul is szakértővé képezik ki magukat, így nehéz eltalálni pont azt, amire gondolnak. Egy hölgy sem fog örülni a teflon sütőformának, ha szilikonra gondolt, nem tölti el örömmel a fonálgombolyag, ha nem megfelelő a gyapjútartalma. Olvasatlanul kerül a polcra a kenyérsütésről szóló album, ha nem a kedvenc blogger tollából való, és a téli sporthoz való polárpulcsinak sem lesz sikere, ha kivezeti ugyan az izzadtságot, de nem megfelelő vastagságú.

Egy hajszálnyival más kategória, amikor minőségben nem megfelelő dolgok kerülnek a csomagba. Ne vegyen nekünk „egyszerű, de netezni jó” tabletet a kedvesünknek, ha mi többre vágyunk, és fényképezőgépből sem kell lebutított. Imádni fogjuk a könyvet és a CD-t is, ha betalál, a kelleténél egyszerűbb dolgok viszont mindenkinek kínosak.

Praktikus ajándéknak tűnik egy háztartási gép, de valójában nem az, mármint nem ajándék Forrás: Bielik István - Origo

Az anyáknak valóban (majdnem) minden gondolata gyermeke körül forog, de ezt nem kell megfejelni olyan ajándékkal, ami minden pillanatban eszünkbe juttatja a csemetét. Nem, valóban nem szeretnénk a gyerekek képével díszített bögrét, tollat, hűtő mágnest bevinni a munkahelyünkre, a fotójukkal illusztrált naptárt sem szeretnénk az iroda falára akasztani. Imádjuk őket, de szeretünk róluk megfeledkezni is.
Ha lehet, kerüljük a nőket „rabszolgasorba” taszító eszközöket is a fa alatt. Biztosan rém praktikus a műanyag fedővel ellátott muffin sütő, az éles kés és a kerámia palacsintasütő, ezeket a dolgokat mégis hagyjuk meg a nagymamáknak, tőle elnézzük azt, amit a párunktól nehezen. Nagy teljesítményű vasalók, konyhai robotgépek és morzsaporszívók szintén nem hozzák emelkedett hangulatba a gyengébbik nemet.

Igen, igen, igen!

Tévhit viszont, hogy a parfüm-ékszer-fehérnemű triumvirátusa dögunalom. Rövid közvélemény-kutatásunk egyértelművé tette, hogy többségünk valóban elgyengül minden olyan dologtól, amitől szebbnek, vonzóbbnak, szexibbnek érzi magát. Vásárlás előtt a férfiak mindenképp végezzenek detektívmunkát a meglévő méretekről és a készletekről, a harmadik tűzpiros tangában és a kelleténél egy mérettel kisebb push-up-os melltartóban kevesebb lelkesedéssel fogunk bemutatót tartani. Óvakodjunk a swarovski-kristályos tömegjelenetektől, inkább csaljuk el magunkkal a barátnőt, aki segít egyedi fülbevalót, karkötőt választani. A kis darabszámban, kézzel készített dolgoknak különösen magas az ázsiója! Ékszerrel, táskával ugyan veszélyes vizekre evez a férfi, hiszen a választásnál számtalan, számára értelmezhetetlen tényezőt kell figyelembe venni, a jól eltalált dolognak viszont éppen ezért extra magas az örömfaktora.

Remek ajándék lehet a főzőiskola is Forrás: Artsculinaryschools

A legújabb trendként feltűnő „élmény ajándékok” is biztos befutók. Ebben az esetben nyugodtan tágíthatjuk a határokat, de gasztronómiával például nehéz mellélőni. Főzőtanfolyam, desszertkészítés, kóstolóprogram nyugodtan jöhet, persze kizárólag párosan, akár barátnővel is, imádni fogjuk éppúgy, mint a hobbinkhoz passzoló „fejtágítókat”. (Szépségápolással viszont csak óvatosan, a szemöldöktetoválás vagy a tartós szőrtelenítés – lelkiállapottól függően - akár kritikaként is értelmezhető.) A kultúrafogyasztásra ösztönző meglepetést is zabálni fogjuk, legyen az koncert- vagy színházjegy, extrább mozis vagy fesztiválos program, pláne, ha (családosoknál) a kedves a gyerekfelügyeletet is leszervezi. Csak bátorítani tudjuk azt is, aki a karácsonyi izgalmak levezetésére egy fullextrás wellnessprogramban gondolkodik.