Ha szállodába jön a Jézuska

karácsony ajándékozás
Vágólapra másolva!
Nem is olyan régen még furcsa, amerikai filmes dolog volt szállodában tölteni a szeretet ünnepét, ma karácsonykor, szilveszterkor egyaránt dugig vannak a szálláshelyek. Ha ilyet tervez, ne habozzon, gyorsan fogynak a szobák.
Vágólapra másolva!

Meghittség és intimitás ide vagy oda, a karácsony előtti nagytakarítást, gigabevásárlást és az órákon (napokon) át tartó sütés-főzést nehéz párás szemmel, emelkedett hangulatban végigcsinálni. Nem csoda, ha egyre többen veszik le magukról a fenyőhajkurászás és az üzletekben tolongás terhét, s bízzák magukat a legszentebb ünnepen profi szállodai személyzetre. Igaz, „külsős helyszínen” el kell engedni néhány fokot az otthon melegéből és a családi tradíciókat is át kell valamelyest szabni, cserébe biztosan nem feszül pattanásig a hangulat és nem mellesleg egy karácsonyi kiruccanás ajándéknak sem utolsó ötlet.

karácsony ajándékozás Forrás: Copyright: Nikolaj Potanin/Nikolaj Potanin

A csengőszó előtti órák nem telnek kapkodással, szabad a döntés, hogy a szaunákban, vagy a pezsgőmedencében szabadulunk meg a nyomasztó gondoktól. A kölykök egyenesen a medencéből, anyukák a kozmetikából érkezhetnek a fa elé. A következő napokban háborítatlanul termelhetjük a szennyes edényt és senki sem szól a gyerekre, ha az asztal alatt kupacokban gyűlik a süteménymorzsa, mindössze annyi a dolgunk, hogy élvezzük egymás társaságát. Ha a kelleténél többet ettünk, kéznél van a konditerem, délutánonként háborítatlan a csendes pihenő. Hívjuk magunkkal bátran a nagyszülőket is, a három generáció igényeinek szimultán kiszolgálásában nagy rutinjuk van a szálláshelyeknek. Win-win szituáció, nem csoda, ha trendi. A közös élményeknél és az együtt töltött időnél többet úgy sem ajándékozhatunk többet egymásnak.

Halat s vadat...

A pihenésre szakosodott egységeknek óriási biznisz az év végi pörgésben egyébként is végletekig hajszolt vendégek kiszolgálása, így aztán alaposan kitesznek magukért. A félpanzió keretében ünnepi vacsorákat és reggeliket szolgálnak fel, a svédasztal roskad a halak, pulykák, káposzták alatt, nem hiányzik a gyertya az asztalról, a mákos és diós kalácsról, zserbóról sem kell lemondani. A közös helyiségekben karácsonyfa áll, kevés helyszín mond nemet, ha (felár ellenében) ragaszkodunk a „szobafenyőhöz”. A legtöbb ajánlatba az ünnepi menü és az ünnepi programok mellett ajándék kupont is csomagolnak, ezeket a wellnessben vagy külső szolgáltatónál válthatjuk be.

Ha nincs ötletünk, hová menjük, érdemes a gyűjtőoldalak kínálatában szemezgetni, külön mappában gyűjtik az ünnepi ajánlatokat. Az árak ugyan magasabbak az alapidőszaknál, és a legtöbb helyszín minimális tartózkodási időt köt ki vagy fix turnusokat értékesít az ünnepi időszakra, a tartalom azonban egyértelműen extra. A gyerekek után járó kedvezmények érvényben maradnak, sőt, egyes helyszíneken eltekintenek az egyágyas felártól, így talán az egyedülálló nagymamák, nagypapák is könnyebben rávehetők az útnak indulásra.

Mindent a családokért

A szállodai tartózkodás legnagyobb előnyeként nem csak a konyhában állnak helyt helyettünk, de a programokat is házhoz hozzák. Az egyik legismertebb hazai, gyermekbarát hotelben két, hatalmas karácsonyfát állítanak fel a közösségi terekben, díszítésük évről-évre a gyerekek kedvenc elfoglaltsága. Vendégeik közül többen ezek alá csempészik a csomagokat, a gyerekek elámulnak, hogy itt is megtalálják őket az angyalok. Hogy a lurkók ne unatkozzanak, a megszokottak mellett bábszínházzal, koncerttel, mini discoval színesítik a kínálatot, a wellness részleg hosszabb nyitva tartással üzemel, hogy a felnőtteknek is legyen módja kiereszteni a gőzt. Kényelmes, komótos étkezésekre délben leves-, délutánonként sütibüfét hív, a kozmetikai- és szépségkezeléseket ajándék kupon teszi olcsóbbá.

Forrás: Thinkstock

Egy szintén családokra szakosodott, mátrai egységben a felnőtteknek aromaolajos relaxáló masszázs jár, míg izmainkat gyúrják, biztosan lesz idő elmélkedni az ünnep tartalmáról. Testünket és lelkünket szauna szeánszokon melegíthetjük fel, a szálloda falain kívülre segway kuponnal csábítanak. A gyertyagyújtás előtt a kicsiket interaktív betlehemes játékra hívják, a következő napokon ünnepi játszóház, mesegyár, éneklős délután köti le energiáikat. Az év közbeni örökös rohanás után igazi ajándék, hogy a kézműves kuckóban együtt készíthetjük a képeslapokat és az ajándékokat, az évről-évre halogatott szaloncukor- és mézeskalács készítési terveink is konkrét, ehető eredményre válthatók.

Egy másik, balatoni szálloda jól tudja, hogy a visszatérő vendégekhez a gyerekeket kell megnyernie: az ünnepek alatt kakaóbárral és mézes kakaóval csábít, délutánonként saját készítésű bejglit kínál. A vacsorákat gyertyafény mellett szervírozzák, ajándékozni négy karácsonyfa mellett lehet. S mert humoruk is van, a húsvéti nyuszikat is meghívták a karácsonyozásra.

Egyre többen töltik az ünnepeket távol

A KSH adatai szerint az elmúlt három évben fokozatosan nőtt a decemberi vendégéjszakák száma a szállodákban. 2013. decemberében 294 ezer belföldi vendég szállt meg valamilyen kereskedelmi szálláshelyen, ez az előző év decemberéhez képest 6,6 százalékos növekedést jelent. Ebben talán annak is nagy szerepe van, hogy ilyenkor kapunk észbe, és kezdjük el költeni a SZÉP-kártyán maradt pénzünket. A KSH adatai szerint a belföldi vendégek 2013. utolsó hónapjában 1,1 milliárd forint értékben fizettek SZÉP-kártyával a szálláshelyeken.