A Mikulás banki adatokat lop

télapó, mikulás
Vágólapra másolva!
Az internetes ajánlatok között sok az átverés, gyakran csak banki vagy személyes adatainkra pályáznak. Néhány egyszerű szabály betartásával felismerhetjük a csalókat, akkor is, ha a Mikulásról van szó.
Vágólapra másolva!

"Lepd meg gyermeked egy felejthetetlen, igazi levéllel: a Mikulástól!" - így reklámozza magát az egyik honlap, ahol a szülők személyre szabott levelet rendelhetnek gyereküknek a Mikulástól. Magyarországon több internetes oldal is kínál ilyen szolgáltatást, de az ötlet külföldről származik. Azért nem árt az óvatosság: a honlapok egy része átverés, a Télapó csak pénzt vagy személyes adatokat akar kicsalni a megrendelőktől, tájékoztat az amerikai Better Business Bureau.

A banki adatokat akarják

A levelet kínáló oldalak többféleképpen verhetik át a vásárlókat. Legjobb esetben a vevő elutalja a kért összeget, de cserébe nem kap semmit. Rosszabb esetben az oldal megszerzi az ügyfél banki adatait, amikkel később visszaélhet. A honlapok gyakran akcióként kínálják a szolgáltatást, a potenciális vevőnek csak perceket adnak a döntésre, ezektől óvakodni kell.

télapó, mikulás Forrás: The Quarter Roll

Minden más adatot akarnak

Vannak olyan honlapok is, amik nem kérnek banki adatokat, mindenféle más személyes adatot viszont igen. Teljes név, email cím, lakcím, telefonszám: ezeket sem szabad megadni. A honlap az ilyen adatokat eladhatja spammereknek, akik aztán kéretlen hirdetésekkel bombázzák a gyanútlan megrendelőt.

Hogyan védekezzünk?

A hivatal a figyelmeztetésben felsorol néhány egyszerű tanácsot, amik betartásával felismerhetjük, ha az interneten át akarnak verni, vagy csak az adatainkra utaznak:

  • Ne cselekedjünk azonnal! Sok átveréssel foglalkozó oldal azonnali döntést követel, hogy a vásárlónak ne legyen ideje mérlegelni.
  • Ellenőrizzük a linkek forrását! Az emailben kapott linkek nem biztos, hogy azok, aminek tűnnek. Ha kattintás előtt az egérmutatót rövid időre föléjük visszük, meg tudjuk nézni, valójában hová vezetnek.
  • Ellenőrizzük a kapcsolati információkat! Ha kétségünk támad, utánajárhatunk, hogy a megadott cím és telefonszám valódiak-e.
  • Ellenőrizzük a céget! Egy gyors keresés általában már elég.
  • Csak biztonságos kapcsolaton keresztül fizessünk! Csak olyan honlapon adjunk meg banki adatokat, amik címe https-sel kezdődik, és kis lakat-ikont mutat a címmezőjében.
  • Figyeljünk a helyesírásra! A kamu weblapok és emailek gyakran tele vannak elütésekkel és nyelvtani hibákkal, ez a magyar nyelvű próbálkozásokra különösen igaz.

Szavazzon!

Ön betartja a fenti szabályokat, ha interneten vásárol?