Amit a karácsonyfa kiválasztásához feltétlenül tudni kell

Szerb lucfenyő
Vágólapra másolva!
A leggyakoribb fafajták, melyek a karácsonyfaárusoknál fellelhetők idén, a nordmann jegenyefenyő, a lucfenyő, az ezüstfenyő, a szerb lucfenyő és a kolorádói jegenyefenyő. Sorra vesszük előnyeiket, hátrányaikat, és eláruljuk azt is, mit tegyünk a fánkkal, hogy jól érezze magát, és szép maradjon abban a pár hétben, mikor karácsonyfaként ékesíti a lakást.
Vágólapra másolva!

Aki megfogad néhány tanácsot, több hétig is természetes pompájában gyönyörködhet karácsonyfájában.

Fontos a beszoktatás

A fát fokozatosan kell beszoktatni a lakásba. Mielőtt bevisszük a házba a hidegről, érdemes először garázsban vagy bármilyen fagymentes helyen tartani pár napig, és csak utána beköltöztetni. Ha ki akarjuk ültetni a fát karácsony után, akkor a kiszoktatás is hasonlóan történik.

A fát bent locsolni kell. Ez nem csak a gyökeresre vonatkozik, hanem a vágottra is, ezért érdemes olyan talpat vásárolni, amelybe lehet vizet önteni. A vágott fa nagyon sok vizet vesz föl, különösen az első héten, ezért gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen alatta elegendő.

Ne véssük körbe a törzset!

Olyan karácsonyfatalpat vegyünk, amelynek állítható a mérete, hogy a fa teljes keresztmetszetében beleférjen. Nem ajánlatos a fa törzsét körbevésni, mert pont azok a részei sérülnek így, ahol a leghatékonyabban veszi föl a vizet.

Ha kevesebb, mint 12 órája vágták ki a fát, nem szükséges visszavágni, ha ennél régebben akkor érdemes, mert ezzel is fokozzuk a fa vízfelvevő képességét.

Ha több hétig tároljuk a kivágott fát, vízbe kell állítani, és így tárolni egy árnyékos fagyvédett helyen, például fűtetlen garázsban. Ilyenkor érdemes levágni a törzs végét mielőtt bevisszük a házba. A fa törzsét egyenesen kell visszavágni, azaz a vágási felület kör alakú legyen és ne ovális.

A lakásban tartsuk a fát távol a közvetlen hősugárzástól, kandallótól, fűtőtesttől. Minél alacsonyabb a hőmérséklet annál tovább fogja bírni, nem fog olyan hamar kiszáradni.

Amiből idén választhatunk

Nordmann-jegenyefenyő vagy kaukázusi jegenyefenyő

Az utóbbi évek népszerű karácsonyfája. Illata jellegtelen, és igen nagy példányok is kaphatók belőle. Szép, mutatós fenyő, nem pereg le a levele. A Kaukázusból származik, ott őshonos. Fiatal korában lassan növő, viszonylag edzett, az időjárás szélsőségeit jól tűrő faj.

Nordmann-jegenyefenyő Forrás: Origo

Ezüstfenyő

Szintén népszerű karácsonyfának, mert igen szép, különleges színhatású fa, fenyőillata is van, ami miatt szintén közkedvelt. Hátránya, hogy szúrós, emiatt díszítése nehézkesebb. Lombozata tömör, gazdagon díszíthető. Különböző fajtái vannak, melyekben eltérő az ezüst/zöld aránya. Észak-Amerika nyugati részén őshonos.

Lucfenyő

Ez a klasszikus karácsonyfa, valódi fenyőillattal. Rövid, szúrós tűlevelei vannak. Törzse egyenes, koronája kúpos. Észak- és Közép-Európa hegyvidéki területein honos. A savanyú talajt kedveli, alacsony tápanyagtartalommal is beéri. Fiatalon kimondottan árnyéktűrő, később félárnyékot igényel. Használata karácsonyfaként megfontolandó, mivel hamar hullajtja a leveleit. Árban ez a legkedvezőbb.

Lucfenyők Forrás: Origo

Szerb lucfenyő

Levelei nem szúrnak, színben az ezüstfenyőre hasonlít. Barna kérgű, feltűnően karcsú koronájú fenyőféle. Rövid oldalágai ívesek. Természetes elterjedési területe Boszniában van.

A talajjal tekintetében viszonylag igénytelen, gyengén savanyú és meszes talajokon is megél. Közepesen szárazságtűrő, elviseli a szárazabb levegőt is, viszonylag jól tűri a szennyezett levegőt. Fényigényes. Oldalágairól a hó lecsúszik, ezért ritkán szenved el hótörést.

Szerb lucfenyő Forrás: Origo

Kolorádói jegenyefenyő

Kaliforniában szinte csak ez a karácsonyfa. Európában, ezen belül Magyarországon is kevésbé elterjedt. Nem szúrós, dekoratív fa, vaskos ezüstös zöldes levelekkel. Nagyon kellemes, citromos fenyőillata van. Észak-Amerikában őshonos erdőalkotó faj. Kifejezetten igénytelen, sokoldalúan hasznosítható. Szárazságtűrése közepes, légszennyezéssel szemben sem nagyon érzékeny. Fényigényes, napos helyet kíván.

Kolorádói jegenyefenyő Forrás: Origo

Faj/tulajdonság

lucfenyő

ezüstfenyő

szerb luc

Nordmann-jegenyefenyő

(kaukázusi jegenyefenyő)

kolorádói jegenyefenyő

Közismert neve

lucfenyő

ezüstfenyő

szerb luc

nordmann fenyő

concolor fenyő

Latin neve

Picea abies

Picea pungens glauca

Picea omorica

Abies nordmanniana

Abies concolor

Szúrósság

szúrós

nagyon szúrós

nem szúrós

nem szúrós

nem szúrós

Levélpergés

leghamarabb ez hullajtja le a leveleit

hullajtja

hullajtja

nem hullik

nem hullik

Illat

klasszikus fenyőillat

illatos

illatos

nincs illata

citromosan fenyőillatú

Levél színe

zöld

zöldes, ezüstös, fehéres, sokféle változata van

levélfonák ezüst színű, a levél színe élénkzöld

zöld

ezüstös, zöldes a levele

Előnye

klasszikus, illatos karácsonyfa

dekoratív

dekoratív, kecses

praktikus

praktikus és illatos

Hátránya

szúrós, hullajtja a levelét

kevésbé, de ua., mint a luc

nem illatos

Mennyibe kerül

Bár van, ahol még méterre adják meg a fa árát, jellemzően egyesével vannak beárazva. Ennek oka, hogy a méret mellett a fa formáját, összképét veszik figyelembe az árazáskor.

A legdrágábbak a Nordmann- és a concolorfenyők. Ezekből a kisebb, 2 méter körüli vágott fa 10 ezer forint körül van, a legnagyobbak 22-25 ezer forintba kerülnek, ezek már 3-4 méter magasak. Nordmannból a gyökeres másfél méteres 15-16 ezer forintba kerül.

karácsony Forrás: Origo

A lucfenyőből a körülbelül másfél méteres elsőosztályú, vágott fa 3800 forintba kerül, a kicsit nagyobbak 4,5-6 ezer forint körül mozognak. A gyökeres lucfenyő ára is hasonló, 5-6 ezer forint.

Lehet egészen olcsón is fát venni, hiszen a másodosztályú fák között is akadnak szép darabok. Ezekről annyit érdemes tudni, hogy legtöbbjük koronája hiányos, aszimmetrikus, előfordulhat, hogy kevésbé tömött a korona, ferde vagy elágazó a törzs. Olyan helyre, ahol a fát nem középre teszik, nem lehet körbejárni talán érdemes is ezek közt körülnézni, hiszen úgysem látszik, ha az egyik oldalon rövidebbek az ágak, vagy hiányzik a korona egy része.

Lucfenyőből sok másodosztályú vágott fát is árultak, ezek 1-2 ezer forintba kerülnek.

Források

ento.psu.edu

parkerdo.hu