Melyik laptop a nyerő karácsonyra?

laptop vásárlás JÓ
Vágólapra másolva!
A kicsi és könnyű vagy a batár erős a nyerő? Netán a szétszedhető tablet? Laptopkörképünk karácsonyra.
Vágólapra másolva!

Bár a legtöbb olvasónk valószínűleg táblagépre vagy egy új okostelefonra vágyik, minden bizonnyal egy jó laptop is a kívánságlisták élén szerepel. Egy hordozható kütyün nem lehet kényelmesen megírni egy hosszú e-mailt, és egyelőre még a teljes értékű internetezéshez sem árt egy rendes PC. De melyik lehet az ideális választás?

Laptop és tablet egyben: olcsón is van ilyen?

A hibrid táblagép nem új találmány, tavaly karácsonyra is lehetett ilyet venni, idén már 120 ezer forint körüli áron elég normális felszereltségű készülékeket lehet venni. Ilyen az Asus Transformer T100-as: ez egy tízcolos, Windows 8.1-es táblagép, amiről lekapcsolható a billentyűzet, így önálló - bár kissé nehéz - táblagépként is használható.

Míg egy normál tabletnél még kényelmes egy 8 colos kijelző, egy hibridnél ez már túl kicsi lehet: és a kisebb képernyőhöz illeszkedő billentyűzet sem ergonomikus. Fontos szerepe van a billentyűzetet és a táblagépet összekötő mechanikának is, ha ezt nem lehet praktikusan használni, az tönkreteszi a teljes élményt.

Asus Transformer T100 Forrás Asus

A kedvező árú táblagépek egyik jellegzetes példánya az Asus Transformer T100. Ezt Intel Atom 3740-es processzorral, 64 gigabájtos SSD-vel, 2 gigabájt memóriával és Windowszal együtt alig több mint százezer forintért hazavihető, az ennél kisebb háttértárral felszerelt változatot nem érdemes megvenni. Ennek a hardvernek a teljesítménye internetezéshez, filmlejátszáshoz vagy szövegszerkesztéshez bőven elegendő, az 1366 x 768 pixeles képernyője pedig érintésérzékeny. Ebben a készülékben egy rugós, reteszelős mechanizmust dolgoztak ki a gép két részének összekapcsolására. Ez egyszerű, de megbízható megoldás, bár nem túl elegáns. Az akkumulátoros üzemidőre biztosan nem lesz panasz: ez átlagos használat mellett 8-10 óra.

Kétszázezerért már komoly hibridje lehet

Ha az egyszerű netezésnél kicsit komolyabb feladatokra keresünk átalakítható hibrid gépet, az Acer Switch 11 jó választás lehet 230 ezer forintért. Ezt már 11,6 colos, full-HD-s felbontású érintőképernyővel szerelik, és 128 gigabájtos SSD-je van, és ugyancsak Windows 8.1-et futtat.

Az Intel Core i3-as processzorral szerelt gép hardvere már jóval nagyobb teljesítményű a Transformerénél: ez nemcsak a programok sokkal gyorsabb működésében nyilvánulhat meg, hanem abban is, hogy a gép is érezhetően gyorsabban indul és áll le, ha teljesen kikapcsoljuk. A nagyobb méret miatt ez a gép billentyűzettel együtt már másfél kilót nyom a mérlegen, de ezt még viszonylag könnyen lehet hordozni.

Acer Switch 11 Forrás: Acer

A tablet és a billentyűzetes egység összekapcsolásához az Acer egy mágneses megoldást használ, amelynek előnye, hogy sosem fog elkopni, hátránya viszont, hogy összerakásánál oda kell figyelni, mert az erős mágnesek hajlamosak kitépni a kézből a tabletet, a csatlakozók pedig ilyenkor nem érintkeznek jól, és a billentyűzet nem működik.

A legjobb hibrid, amit ma vehet

Lenovo Yoga 3 Pro az egyik legprofibb hibrid gép, amit megvehet. Azért ez a neve, mert a kijelzőjét teljesen át lehet hajtani a szupervékony laptop aljára, így az táblagéppé alakul. Ezt fém óraszíjakra emlékeztető zsanérok teszik lehetővé, amelyek elég strapabírónak tűnnek - de ezt joggal várhatja el a vásárló egy 400 ezer forintos szupergéptől.

Lenovo Yoga 3 Pro Forrás: Lenovo



Ám táblagépnek elég vaskos a Yoga 3 Pro: 13,3 colos méretével, és 1,2 kilogrammos súlyával igazi behemótnak számít. Ezért cserébe minden földi jóval felszerelik: például a legújabb Intel Core M processzorral, ami nemcsak gyors, de nagyon kevés energiát fogyaszt, és alig melegszik. Winchestert ebben a gépben hiába keresünk, ehelyett SSD dolgozik benne, igazi különlegessége a közel ultra-HD felbontású (3200 x 1800 pixeles) képernyő, amelyen a pixeleket szabad szemmel már nem is lehet látni.

A beépített hangszórókat a JBL fejlesztette ebbe a laptopba, így az ölben való mozizásra tökéletes a gép, egy töltéssel pedig nagyjából 7-8 órán át használható.

Elég, ha a gép csak szupervékony?

Nem akarja tapogatni a képernyőt, elég, ha csak szupervékony a gép? Olcsóbban is lehet új gépe. A legismertebb ultravékony laptop a MacBook Air, ebből a legolcsóbb, 11 colos változat 290 ezer forintba kerül, egy 13 colosért 320 ezer forintot kérnek 128 gigabájtos SSD-vel, Core i5-ös processzorral.

Az Asus szupervékony gépe Forrás: Asus



Ha mindenképp Windowsra vágyik, az AsusPro B Advanced BU201 laptopja válhat be, ez 12,5 colos, full-HD-s képernyővel van felszerelve. A Macbookhoz hasonlóan fém háza van, és az Asus katonai szintű strapabíróságot ígér, tehát a gép az átlagosnál jobban tolerálja, ha odaverjük az asztalhoz. Ez a gép sokféle konfigurációban érhető el, Windows operációs rendszerrel pedig nagyjából ugyanannyiba kerül mint a Macbook Air. A legolcsóbb felszereltségben ez a gép még nem gyors SSD-meghajtót, hanem merevlemezt tartalmaz, viszont az Airrel eltérően belső 4G-s modemmel is rendelhető.

Ha csak egy egyszerű gép kell netezni

Ne aggódjon, azokra is gondolunk, akik csak egy olcsó, egyszerű notebookra vágynak: már 110 ezer forintért szert tehet ilyenre - leginkább kifutó modellekből, Windows nélkül. Az operációs rendszer ára további 26 ezer forint körüli összeget jelent attól függetlenül, hogy Windows 7 vagy Windows 8 rendszert választunk, de az előbbiből már csak a megmaradt példányokat lehet megvenni a boltokban.

A Dell Inspiron 3542 jó példa ilyenre: Pentium processzorral szerelt változata 4 gigabájtos memóriával és 500 gigabájtos merevlemezzel elfuttatja a Windows 8-at - vagy később a Windows 10-et - is. Ez nem egy kecses notebook: 15,6 colos kijelzője van átlagos, 1366x768 pixeles felbontással. Egyedül a gyors USB 3.0 csatlakozók hiányoznak róla.

Dell Inspiron 3542 Forrás: Dell



Ilyet is találhatunk viszont a 120 ezer forintos Lenovo Ideapad Z50-70-esben, amelyet ráadásul full-HD-s kijelzővel szállítanak. Az olcsóbb laptopok sebességét jelentősen feldobhatjuk, ha a merevlemezüket SSD-re cseréljük: ez 20-40 ezer forintos befektetés, de sokszorosára gyorsítja a rendszer és a programok indulásának sebességét. Egy ilyen meghajtóval sokszor a laptop cseréje is elkerülhető, annyira sokat gyorsít a rendszeren.

Akciós notebookokért keresse fel a Clickshopot!