Idén már vehetünk csúcskonzolt?

konzolvásárlás 2014 ps4 playstation 4
--FILE--A smuggled Sony PlayStation 4 (PS4) game console is for sale at a counter at a digital products mall in Shanghai, China, 29 May 2014. Sony plans to sell PlayStation 4 game consoles on China's mainland as early as December as it follows Microsoft, which is already selling its Xbox One in the domestic market after the ban on sales of gaming machines was lifted earlier this year. Sony will start examination and packaging of the PS4 console at a facility with an annual capacity of 200,000 units in the Pudong New Area in December, according to a filing on the official website of China (Shanghai) Pilot Free Trade Zone. Sony set up a joint venture with Shanghai-based Oriental Pearl Culture Development Co in May for its PlayStation game consoles.
Vágólapra másolva!
Szabad még Xbox 360-at venni? Jobb egy PC az új konzoloknál? Segítünk játékgépet venni karácsonyra.
Vágólapra másolva!

Tavaly karácsonykor mindenkit lebeszéltünk az új generációs konzolok megvásárlásáról, akár a Playstation 4-re, akár az Xbox One-ra fájt a foga. Idén már egy fokkal jobb a helyzet, megjelentek az első olyan játékok az új gépekre, amelyek sokkal szebbek a régi, de most is kapható konzolokon - az Xbox 360-on és a Playstation 3-ason - futó társaiknál.

Xbox One vagy Playstation 4?

Izgalomba hozzák - önt vagy gyermekét - az olyan játékcímek, mint a FIFA 15, a GTA V, a Far Cry 4, vagy a Call of Duty: Advanced Warfare? Ha félretett pénz is lapul zsebében, az Xbox One vagy a PS4 lehet jó választás. Mindkét konzol nagyjából hasonló teljesítményű: egy átlagos gamer számítógép látványvilágát hozzák, viszont a konzolokra sokkal jobban optimalizálják a játékokat, tehát szaggatással vagy hasonló hibával sokkal ritkábban találkozhatunk rajtuk.

Xbox One konzolok a boltban Forrás: AFP/Johannes Eisele



Viszont az új generációs játékgépek nem olcsók: az Xbox One legolcsóbb változata 130 ezer forintba kerül (bár két játékot tartalmazó csomag is van ennyiért), és a Playstation 4-esé is hasonló, boltoktól függően néhány ezer forinttal drágább lehet játékkal együtt. Mindkét játékgép alkalmas Blu-ray filmek lejátszására is. Komoly hátrányuk, hogy rájuk a legdrágábbak a játékok, 18-20 ezer forintot is elkérnek értük, a régebbi konzolokra ennél több ezer forinttal olcsóbban vehetünk programokat, ráadásul a játékok választéka sem túl nagy. Nehéz lenne kiválasztani, kinek melyik típus a jobb választás, mivel az elődeikre írt játékokat sem a PS4, sem az Xbox One nem futtatja, bár a legsikeresebb játékokból készítenek feljavított grafikájú verziókat.

Egy PS4 konzol dobozában Forrás: Imaginechina/Weng Lei



A Sonynak és a Microsoftnak egyaránt fizetni kell az internetes multiplayer játékért, és elérhető hozzájuk olyan havidíjas csomag, amelyben havi egy-két játékot ingyen tölthetünk le - ám ezt nem a tulajdonos, hanem a gyártók választják ki. Hogyan lehet választani az új Xbox és az új Playstation között? Nézze meg a boltban, melyik gépre van több olyan játék, ami önt vagy a gyerekét érdekli!

Családi konzolnak ideális a nyugdíjas Xbox

Több kereskedésben is elmondták az Origónak, hogy még most is szép számmal veszik újonnan a már nyolc éves konstrukciót jelentő Xbox 360 konzolokat, és vetélytársát, a Playstation 3-at is.

Ezek a gépek sokkal olcsóbbak az új játékgépeknél: alapváltozataik nagyjából ötvenezer forintért hazavihetők, tíz-húszezer forinttal drágábban az Xbox 360-hoz több, viszonylag új játékot is kaphatunk. A PS3-ból nem nagyon találtunk játékokkal egybecsomagolt változatot, annak a gépnek a beépített Blu-ray-lejátszó az extrája.

A két öreg konzol, a PS3 és az Xbox 360 Forrás: Imaginechina/Weng Lei



Vigh Attila, az 576 KByte nevű videojátékos bolthálózat kereskedelmi és marketingigazgatója szerint jelenleg családi konzolnak az Xbox 360 a legalkalmasabb Kinect mozgásérzékelős kamerával. Ehhez a géphez érhetőek el a legkedveltebb gyerekeknek szánt, valódi mozgással irányítható játékok. Ráadásul az Xbox 360 és PS3 konzolokhoz régebbi, de nagyon jó játékokat néhány ezer forintért is meg lehet venni, és néhány kivételt leszámítva az új játékok is 14-16 ezer forintba kerülnek rájuk - ez a gép ezért még mindig kelendő - tudtuk meg az 576 KByte-tól és a Clickshoptól is. Egy PS3-assal ingyen lehet hálózaton játszani, az Xbox 360 esetében ez fizetős szolgáltatás.

Mind a PS3, mind az Xbox 360 öreg konzolnak számítanak, de mivel több százmilliót adtak el belőlük, és ezek a mai napig működnek, a legnépszerűbb játékok többségét még évekig ki fogják adni rájuk - például a FIFA legújabb része is elérhető a gépekre. Viszont egyre több olyan játék lesz, amit csak PC-re és az új konzolokra adnak ki. Ha ezekről nem akar lemaradni, válassza inkább az új konzolokat!

És van a japánok különc gépe

Az előbb említett régi és új játékgépek közötti átmenetet képez a Nintendo Wii U: ez új generációs gépnek gyenge, az Xbox 360-nál és a PS3-nál viszont kicsivel erősebb. Specialitása egy táblagépre hasonlító, érintőképernyővel és beépített hangszóróval is felszerelt irányító, ami másodlagos képernyőként szolgál - de tévé helyett akár ezt bámulva is lehet játszani rajta. Az érintőképernyős irányítóra egyébként úgy kell vigyázni, mint a szemünk fényére, ha ugyanis a játék hevében összetörjük, nem lehet pótolni, egy teljes Wii U-t vehetünk hetvenezer forintért. A gép egyébként az eredeti Wii-hez készült irányítókkal is kompatibilis.

A Wii U egy japán konzolboltban Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno



A Wii U már kétéves konzol, de európai vagy magyar játékosok számára csak idén vált érdekessé, eddig ugyanis szinte semmilyen nagy dobásnak számító játék nem készült rá. Most viszont itt az új Mario Kart 8, a Super Mario 3D World, a Super Smash Brothers és a Legend of Zelda: Wind HD-s változata. Ha önnek - vagy a gyereknek - Super Mario neve hallatán megdobban a szíve, és tőzsgyökeres nintendós, akkor érdemes megvennie ezt a gépet. A Wii-vel kapcsolatban az jelent komoly kockázatot, hogy a Nintendo saját játékain kívül a külső cégek egyre kevesebb játékot adnak ki rá, így elég bizonytalan a gép jövője.

Ezért járhat jól egy PC-vel

Nem feltétlenül van szükség külön játékgépre, a PC-n is lehet játszani. Az fps és stratégiai játékok a mai napig egérrel és billentyűzettel játszhatók a legjobban, és nagyon sok klassz játék készül Windows alá. A legolcsóbban a Steam, a Humblebundle és a hasonló online játékboltok akcióin szerezhetünk játékokat. Ezeken sokszor egy-két éves játékokat egy-két ezer forintért is meg lehet venni, de a legtöbb játék még megjelenésekor sem drágább tízezer forintnál eredeti DVD-n.

PC-s gamer hardvereket a Clickshopon is találhat Forrás: AFP/Roslan Rahman



Egy jobb - például Intel Core i5 - processzorba integrált grafikus lapka ugyan elboldogul néhány éves játékokkal, a látványos új játékokhoz drága, nagyteljesítményű hardverre van szükség. Ez még asztali gép esetében is legalább 200-250 ezer forintot jelent, egy laptop esetében pedig akár százezer forinttal magasabb árat.

Ráadásul a játékok számítógépes változatait sokszor nem optimalizálják tisztességesen: ezért lehet az, hogy az egyik játék tökéletesen, folyamatosan fut a gépen, a másik pedig szaggat vagy percenként lelassul. Ez az oka annak, hogy egy játékra szánt PC-t nagyjából kétévente fejleszteni kell, vagy az újabb játékok esetében meg kell elégedni a közepes grafikai beállításokkal.