A karácsonyi tatu és más ünnepi történetek a tévéből

Friends Television Stills Celebrities Comedy Courteney Cox David Schwimmer Half length Matthew Perry NBC TV stills Warner Bros. Television
385848 20: Actors (l-r): Matthew Perry as Chandler Bing, Courteney Cox Arquette as Monica Geller and David Schwimmer as Ross Geller star in NBC's comedy series "Friends." Episode: "The One with the Holiday Armadillo." IN THIS CORNER, HAILING FROM THE NORTH POLE SANTA CLAUS. IN THIS CORNER, HAILING FROM TEXAS THE HOLIDAY ARMADILLO. (Photo by Warner Bros. Television)
Vágólapra másolva!
Az amerikai televíziózásban nagy hagyománya van a karácsonyi különkiadásoknak, aligha akad olyan, magára valamit is adó sorozat, amely ne készülne külön az ünnepre. A Jóbarátok karácsonyi tatujára valószínűleg minden rajongó emlékszik, de mentek már le más markáns epizódok is december vége felé, ha nem is pont ebben az évben.
Vágólapra másolva!

Itthon nem nagyon akad olyan év, amikor ne adnák le karácsonykor a tévében a Reszkessetek, betörők!-et vagy éppen a dickensi Karácsonyi ének valamely feldolgozását, az Egyesült Államokban pedig szinte minden sorozat megemlékezik valamilyen módon az ünnepről.

Ross egy páncélos kisállatnak beöltözve próbálta elmagyarázni a fiának a hanuka lényegét Forrás: NBC

Hanuka tatuval, karácsony Barneyval

A tálalás persze műfajfüggő, a szitkomok nyilván vicces formában teszik ezt, emlékezzünk csak a karácsonyi tatura a Jóbarátok-ból, amikor Ross egy páncélos kisállatnak beöltözve próbálta elmagyarázni a fiának a hanuka lényegét. De említhetnénk ugyanúgy Barney Stinson mókás karácsonyi énekeit vagy a Family Guy ünnepi epizódját, amelyben Lois Griffin bekattant, és a hatóságoknak úgy kellett benyugtatózniuk.

Egy-egy karácsonyi epizódot nyilván könnyebb a megfelelő időben ellőni az olyan szériáknál, amelyeknél nem annyira fontos az összefüggő történet, a fent említett szitkomok mellett például a procedurális krimiknél is, ahol egy epizód egy bűntény felgöngyölítésének felel meg.

A Dr. Csontban volt, hogy egy halott mikulás után nyomoztak,

miközben Bones megpróbálta megszervezni a tökéletes karácsonyt börtönben ülő apja számára – a Castle pedig épp tavaly adott le egy Bad Santa, vagyis Rossz mikulás című részt:

Johnny Cash is ünnepelt

Létezik egy Wikia-oldal, ahová bárki feltöltheti karácsonyi kedvenceit, nemcsak tévés epizódokat, de filmeket, dalokat, albumokat is. Mindenesetre karácsonykor úgyis mindenki a tévé előtt ül, ha máskor nem is, ilyenkor mindenképp ez a legfontosabb médium.

Az Egyesült Államokban a televíziózás hőskorában még a varietéműsorok voltak a menők,

Bob Hope, Bing Crosby és Dean Martin akár több évtizeden keresztül vitte ünnepi produkcióit,

de 1976 és 1979 között például a nagyszerű énekes, Johnny Cash is elkészítette a maga karácsonyi különkiadásait.

Walt Disney 1958-tól gyártott karácsonyi tartalmakat, a Mickey Mouse-hoz is készült persze ilyen. Rajzfilmek közül azonban jó példa a Snoopy is –

a foltos kiskutyáról készült valamelyik ünnepi filmet biztosan leadják ebben az évben is

az Egyesült Államokban. Emellett a Garfield, a Rózsaszín Párduc vagy a Muppet Show különkiadására is lehet számítani, Simpsonékról már nem is beszélve, miközben a britek – és a kínaiak – a idén a Sherlock viktoriánus epizódját várhatják.

Itthon a Barátok közt-ben is voltak már direkt karácsonyi jelenetek, de például a Munkaügyek is tudósított már vicces karácsonyi céges buliról – az RTL Klub napi sorozatából itt egy példa az ünnepi hangulatra:

Nincs még egy ilyen sorozat

Készítettek legalább egy olyan sorozatot is, amely teljes egészében karácsonykor játszódik, csak épp hat különböző évben: ez a Kerge karácsony (A Moody Christmas) című ausztrál széria, amely

hat részben mutatja be, a Moody család tagjai miképp gyűlnek össze évente az ünnepre.

A néző jobbára félresikerült ajándékokkal, torzsalkodó rokonokkal, akaratlanul is kifecsegett családi titkokkal találkozhat, reméljük, az ön karácsonya másképp telik majd, ha épp a képernyő előtt tervezi letudni az ünnepeket!