A legjobb zselés szaloncukorra még csoki sem jutott

szaloncukor zselé zselés
Vágólapra másolva!
Nincs karácsony szaloncukor nélkül: van, aki már hónapok óta veszi és eszi, más most készletezne csak a díszítéshez. Leteszteltük a zselés változatokat, hogy nyugodt szívvel ajánlhassuk önöknek a legfinomabbat.
Vágólapra másolva!

Egyesek már akkor megvették, amikor októberben megjelentek a boltok polcain. Gondolták, nem baj, ha időben letudják, eláll karácsonyig. Azonban gyarló az ember:

csak egy szemet csennek, aztán még egyet, a végén meg hopp, üres a zacsi.

A második tétel ugyanígy fogy el – a vége szinte mindig az, hogy az utolsó héten a legnagyobb tülekedésben újra ott állnak a polcoknál, és találgatnak, na, melyiket vigyék haza?

A karácsony kedvenc édessége Forrás: Zirig Árpád

Mit kapnak a torkosok?

Annak ellenére, hogy egyre változatosabb a kínálat, a legtöbben még mindig a zseléseket veszik. Körbejártuk a boltokat, mi is bevásároltunk, majd jöhetett a kétkedéssel teli kóstolás –

létezik egyáltalán finom, vagy csupa túl édes, jellegtelen verzió kerül idén is a fára?

Elsőre azt hittük, nagyobb lesz a választék, de a kókuszos és gesztenyés és mindenféle újfajta verziók megszaporodása mintha egy kicsit háttérbe szorította volna a nagy klasszikust. A felállás viszont örök: kinn a csoki, benn a zselé – ettől csak a Haribo tér el, nem adta fel elveit, továbbra sem használ plusz köpenyt a zselétömb körül.

Barna valami vagy igazi csoki?

Már régóta tudjuk: figyelni kell, hogy igazi csokoládé, ne pedig bevonó legyen rajta – most csak egyet találtunk az utóbbiból, a Bella márkájút az Aldiban.

A zselés a legnépszerűbb Forrás: Zirig Árpád

Zselés szaloncukor házilag

Ha elégedetlen a bolti áruval, még elkészítheti saját maga - kicisvel több munka van benne, de garantáltan százszor finomabb lesz.

Alapanyagok:

2 dl száz százalékos gyümölcslé
egy csomag (6 lap) zselatin
ízlés szerint cukor (nálunk csak 1 kanálnyi került ebbe a mennyiségbe)

Fogok egy hagyományos jégkockatartót, vagy ha olyanom nincs, egy sima szögletes műanyag dobozt.

A zselatin lapokat annyi hideg vízbe áztatom, amennyi bőven ellepi. A gyümölcslevet felforralom a cukorral. Félrehúzom a lángról. A felpuhult zseltainból kifacsarom a vizet, és belekeverem a meleg gyümölcslébe.

Alaposan elkeverem, ne maradjanak benne kis zselédarabok. Az így kapott egyveleget a jégkockatartóba öntöm és hagyom megdermedni. A legjobb szobahőmérsékleten kivárni, mert ha hideg, macerásabb bevonni csokoládéval.

Az Origo Gasztro további házi szaloncukor receptjeit itt találják.

A retró Szerencsi igazi papírral Forrás: Zirig Árpád

Nem volt egyszerű a választás. Sajnos általánosan jellemző, hogy mind túl édes, a gyümölcsösségnek pedig az égvilágon semmi köze a valóságos ízekhez. Visszafogottsága miatt

a tesztet a csoki nélkül csalogató Haribo nyerte meg

– senki nem hiányolta róla a barna réteget.

Csak egyen nem volt csoki, a Haribón Forrás: Zirig Árpád

A második helyen a Choco Garden végzett, míg a bronzérem a Szívből csokié, bár ez már nagyon megosztotta a társaságot. A kedveltségi szavazás vesztese az aldis Bella lett.

Kíváncsi a részletekre? Lapozzon!