Asztaltánc és géprombolás - így ne viselkedjen a céges bulin

másnaposság, buli, részegség
Vágólapra másolva!
Van az évnek egy olyan napja, amikor még a rutinosabbak is hajlamosak elveszíteni az önkontrollt: ez pedig a céges karácsonyi buli. Megtörtént esetek, tippek és tanácsok.
Vágólapra másolva!

Nagy a kísértés, hogy az ember egy kicsit lelazuljon a kedves kollégák társaságában, hogy levezesse az egész éves stresszt, illetve a karácsonyi készülődés okozta feszültségeket. Érdemes azonban tudni, hol a határ, mert azon kívül, hogy könnyen lejárathatjuk magunkat a munkatársaink előtt, egy rosszul sikerült este kirúgással – vagy kényszerű – felmondással – is végződhet. Karácsony előtt pedig nem ez az, amire vágyunk.

Forrás: AFP

Extázis és kontrollvesztés

Ezzel elvileg mindenki tisztában van, a karácsonyi bulikon mégis gyakran előfordul, hogy az alkohol hatása alatt teljes az extázis és a kontrollvesztés, és hamar lekerülnek a zakók, a nyakkendők és a gátlások. Elrettentésül következzen néhány megtörtént eset.

Anikó egy borkóstolóval egybekötött bulin ment túl messzire, utólag a testes vörösborokat hibáztatja a történtekért. Örök barátságot kötött egykori vetélytársával, aki korábban a barátjára hajtott, majd megrongálta a számára túlságosan giccses dekorációt. „Végül az egyik rendező hazavitetett a sofőrjével, elég kellemetlen volt. Másnap a főnököm telefonhívására ébredtem, aki teljesen jogosan az iránt érdeklődött, hogy mégis merre járok, és szándékozom-e bemenni aznap dolgozni. Az állásom megmaradt, de sokáig rettenetesen éreztem magam, és egy kortyot sem ittam a rendezvényeinken”.

Éva nem úszta meg ennyivel, ő már be sem ment többet dolgozni a céges parti után, miután tangózott és romantikázott egy nős kollégájával, majd rosszul lett az erkélyen, és „felavatta” az alsó szinten lakó kisgyermekes család teraszát. Ő maga mondott fel.

Asztaltánc és géprombolás

A fenti szabályok akkor is érvényesek, ha még nem dolgozunk a cégnél – ebben a helyzetben talán még jobban illik visszafogni magunkat. Gábort egy sikeres állásinterjú után hívták el a szombati céges buliba, hogy megismerje a leendő kollégáit is. A buli szuper volt, a fiatal partizós csapatban a mi emberünk is felbátorodott, végül bevállalt egy asztalon táncolást. A helyszínen mindenki biztatta őt, vasárnap azonban kapott egy sms-t, hogy hétfőn nem kell bemennie felvenni a munkát.

Tipikus történet, hogy az addig szürke kisegérnek tartott kolléganő teljesen kivetkőzik magából, és vadul flörtölni kezd a körülötte ülő hímekkel. Erika (34) céges partiján „egy spontán kialakult pár annyiba belemelegedett a dolgokba, hogy a számítógépek is veszélybe kerültek, már az asztalon voltak és kezdtek leverni monitorokat. A nagyfőnöknek kellett közbelépni, hogy hagyjak abba azonnal.”

És van, aki a buli után sem tudja kiiktatni a femme fatale-effektust: egy taxis elmondása szerint egy multicég magas beosztású női vezetője útközben egyszerűen a kezébe nyomta a piros tangáját, és nem akart kiszállni az autóból.

Amit mindenképp kerülni kell

Az őszinteségi roham ilyenkor természetes mellékhatás, de nem ez a megfelelő alkalom, hogy a magánéleti problémáinkat kiteregessük a kollégáknak ,és tanácsokat kérjünk. Jobb, ha elszámolunk tízig, mielőtt beolvasunk a főnöknek, vagy szerelmet vallunk a munkatársaunknak. Ők biztosan emlékezni fognak ezekre, akkor is, ha mi nem.

Pár pohár sör és koktél után azt képzelhetjük, hogy szexuális vonzerőnk megtriplázódott, ráadásul valahogy olyan könnyűnek és egyszerűnek tűnik minden - ilyenkor visszavonhatatlan hibákat tudunk elkövetni. Ugyanez a helyzet a tánc- és ének- és bowlingtudással, és még rosszabb a helyzet, ha mi erőltetjük a szereplést.

Ha sikerül visszafogottan szórakoznia, nemcsak a munkahelyét tarthatja meg, de megmenekül olyan kellemetlen dolgoktól, mint a másnaposság, a fejfájás, a forgó gyomor és a kétely, hogy valójában mi is történhetett az elmúlt 12 órában. Ráadásul Ön lesz az, aki emlékszik az előző este összes olyan eseményére, ami a többieknek kellemetlen lehet. Már ezért is megéri ismerni és betartani a határokat.